Spørsmål for å spørre legen om behandling av gigantiske celler

L’gigantiske celle arteritt (ACG) er en’betennelse i belegget av arterier, oftere i hodene i hodet. Det er en ganske sjelden sykdom.

Fordi mange av symptomene ligner på andre forhold, kan diagnosen ta tid.

Rundt halv av mennesker med ACG har også symptomer på smerte og stivhetsskulder, hofter eller begge, kjent som reumatiske polymyalgi.

Lær at du har GCA er et stort skritt. Ditt neste spørsmål er hvordan du skal behandle det.

Det er viktig å starte behandlingen så snart som mulig. Ikke bare symptomer som hodepine og ansikts smerte er irriterende, men sykdommen kan føre til blindhet uten en rettidig behandling.

Den rette behandlingen kan håndtere symptomene dine og kan til og med ta vare på tilstanden.

Hva er behandlingen for den gigantiske cellen arteritt?

Behandling omfatter vanligvis høye doser av et kortikosteroidmedisin som prednison. Symptomene dine bør begynne å forbedre seg veldig raskt med stoffet, innen 1 eller 3 dager.

Hvilke bivirkninger kan forårsake prednison?

Ulempene med prednison er bivirkningene, hvorav noen kan være alvorlige. De fleste som bruker prednison, opplevelser minst en av disse bivirkningene:

 • svake bein som kan fraktgjøre lett
 • vektøkning
 • infeksjoner
 • Høyt blodtrykk
 • Katarakt eller glaukom
 • Høy blodsukkerhastighet
 • muskel svakhet
 • Problemer å sove
 • Lett blåmerker
 • Vannretensjon og hevelse
 • mageirritasjon
 • tåkesyn

Legen din vil sjekke deg om bivirkninger og vil behandle de du har. For eksempel kan du ta medisiner som bifosfonater eller fotballtilskudd og vitamin D for å styrke beinene og forhindre brudd.

De fleste bivirkninger er midlertidige. De bør forbedre når du reduserer prednisonen.

Prednison kan hindre meg i å miste en visning?

Jepp. Dette stoffet er svært effektivt for å hindre synsavfall, den alvorligste komplikasjonen av’ACG. Derfor er det viktig å begynne å ta denne medisinen så snart som mulig.

Hvis du har mistet utsikten før du begynner å ta prednisonen, kommer det ikke tilbake. Men det andre øyet kan være i stand til å kompensere hvis du holder deg på sporet med denne behandlingen.

Når jeg kan senke dosen av prednison?

Etter omtrent en måned med predisoninntak vil legen begynne å redusere dosen på ca 5-10 milligram (mg) om dagen.

For eksempel, hvis du startet med 60 mg om dagen, kan du få 50 mg og deretter på 40 mg. Du vil forbli på lavest mulig dose for å håndtere betennelsen din.

Hastigheten som dosen reduseres avhenger av hvordan du føler og fra resultatene av den inflammatoriske aktivitetstesten, som legen skal overvåke under behandling.

Du kan ikke være i stand til å fullstendig avbryte behandlingen for en PO & # 8216;. De fleste med GCA må ta en lav dose prednison i 1 eller 2 år.

Andre stoffer behandler den gigantiske cellen arteritt?

Tocilizumab (Actemra) er et nytt stoff som er godkjent av mat- og narkotikamenadministrasjonen i 2017 for behandling av ACG. Du kan motta dette stoffet mens du reduserer prednison.

Det ser ut som en «8217; injeksjon under legen til legen eller en» 8217 injeksjon du gjør deg hver 1 eller 2 uker. Legen kan bare holde tilbake med Acteremra når du slutter å ta prednison.

ACTemra er effektiv i å holde GCA i remisjon. Det kan også redusere behovet for prednison, noe som ville redusere bivirkninger. Men siden AcTemra påvirker immunforsvaret, kan det øke risikoen for infeksjon.

Og hvis mine symptomer gjenopprettet?

Det er vanlig at hodepine og andre symptomer kommer tilbake når du begynner gradvis å redusere prednison. Legene vet ikke nøyaktig hva disse konsekvensene forårsaker. Infeksjoner er en mulig utløser årsak.

Hvis symptomene gjenopptas, kan legen øke dosen av prednison for å styre dem. Eller de kan foreskrive et immunosuppressormiddel som metotrexat (Trexall) eller start behandling med ACTemra.

Behandlingen vil ta vare på?

Etter ett eller to år med inntak av prednison, bør symptomene forsvinne. GCA returnerer sjelden etter å ha blitt behandlet.

Så’andre kan jeg gjøre for å føle meg bedre?

Legemidlene er ikke den eneste måten å administrere GCA på. Også ta vare på deg selv kan hjelpe deg å føle deg bedre.

Følg en diett som minimerer kroppen betennelse. Gode ​​valg er anti-inflammatoriske matvarer som fettfisk (laks, tunfisk), valnøtter og frø, frukt og grønnsaker, oliven, bønner og integrert frokostblandinger.

Prøv å være aktiv hver dag. Velg øvelser som ikke er for utfordrende for ledd, for eksempel svømming eller turgåing. Veksler aktiviteter med hvile for ikke å overbelaste arbeid.

Å leve med denne tilstanden kan være veldig stressende. Snakk med en psykisk helsepersonell eller bli en del av en GCA-støttegruppe, kan hjelpe deg med å bedre møte denne tilstanden bedre.

Ta bort

L’ACG kan forårsake irriterende symptomer og muligens blindhet hvis den ikke behandles. Høye doseringsteroider og andre legemidler kan hjelpe deg med å håndtere disse symptomene og forhindre synsavfall.

Når du har en behandlingsplan, er det viktig at du holder den. Kontakt legen din dersom du har problemer med å ta medisiner, eller hvis du utvikler bivirkninger du ikke kan tolerere.