Somatisk opplevelse: Hvordan kan du hjelpe deg

Del på Pinterest

Traumatiske erfaringer kan be om en tung hyllest, ikke bare. Symptomer på post-traumatisk stressforstyrrelse (PTSD) eller komplisert PTSD (CPTSD) kan vare i uker, måneder, til og med år etter arrangementet.

Du kan være kjent med noen psykologiske symptomer på PTSD, for eksempel flashbacks og mareritt. Traumer og andre psykiske problemer som angst og depresjon forårsaker ofte også fysiske symptomer.

Det er her at du spiller somatisk terapi (som betyr «8220; kroppen & # 8221;). Denne tilnærmingen prioriterer kroppsforbindelsen i behandlingen for å håndtere både fysiske og psykologiske symptomer på noen psykiske helseproblemer, inkludert:

 • traume
 • smerte
 • angst
 • Depresjon

L’Somatisk erfaring (SE), en bestemt tilnærming til somatisk terapi utviklet av Dr. Peter Levine, er basert på’ide om at traumatiske erfaringer kan føre til dysfunksjoner i nervesystemet, som kan hindre deg i å behandle opplevelsen fullstendig.

L’Formålet med om det er å hjelpe deg med å legge merke til kroppsensninger som følge av psykiske helseproblemer og bruke denne bevisstheten til å gjenkjenne og arbeide gjennom smertefulle eller forstyrrende opplevelser.

Forstå blokkresponsen

Hvis det i stor grad er basert på # 8217; ideen om en blokkerende respons.

Du har sikkert hørt om kampen eller rømningsresponsen. Når du møter en slags fysisk trussel eller noe som forårsaker frykt eller angst, reagerer kroppen din generelt ved å forberede seg på å bekjempe trusselen (ekte eller oppfattet) eller flykte av den.

Dette gjør din:

 • Musklene stivne
 • Hjertfrekvensakselerasjon
 • Økt respiratorisk frekvens
 • Kjertlene flom kroppen din med ekstra hormoner

Disse endringene forbereder deg bedre for sammenligning eller flukt.

Men C’Det er en’Andre svar som vi ikke snakker så mye: Frysresponsen. Folk, spesielt barn, blokkerer seg vanligvis når de gjenkjenner ikke å ha gode sjanser til å rømme eller flykte eller kjempe.

Problemet er at du kan være fanget i denne lang tid blokkeres responsen etter at trusselen er forsvunnet. Du er ikke lenger i fare, men kroppen din holder fortsatt energien som er akkumulert av kampen eller rømningsresponsen. Fordi du frosne, har energien ikke blitt brukt, så hold deg i kroppen din og forhindrer deg i å komme tilbake til deg helt fra & # 8217;.

Med hva som kan hjelpe

Hvis det hjelper deg med å få tilgang til og møte dette traumer som forblir i kroppen din, slik at du kan jobbe med følelsesmessige symptomer, inkludert følelser av sinne, skyld eller skam.

Denne tilnærmingen bruker en kropps første metode for å møte symptomene, med ideen om at helbredelsen eller frigjøringen av denne følelsen av traumer kan også bidra til å helbrede den følelsesmessige opplevelsen.

Det kan være spesielt nyttig for fysiske symptomer relatert til traumer, misbruk og andre følelsesmessige lidelser, inkludert:

Når disse fysiske symptomene er løst, mener de fleste at det er mye lettere å fokusere på «8217) adresse psykologiske symptomer.

Hvordan det er gjort

L’Somatisk opplevelse er en tilnærming & # 8220; fra bunnen til den høye & # 8221; forklarer Andrea Bell, En sertifisert økoterapi og profesjonell hvis i Long Beach, California.

Hovedmålet er ikke å hjelpe deg med å undersøke minnene eller følelsene som er forbundet med en traumatisk begivenhet, men for å oppdage kroppens følelser knyttet til de følelsene.

Gjenkjenne kroppsoppløsninger

Når du går inn i terapi, vil du begynne å lære mer om ditt autonome nervesystem og på rollen som spiller i traumerresponsen din. Denne kunnskapen hjelper mange mennesker som føler seg forvirret om deres respons i en traumatisk hendelse eller tror at de burde ha reagere annerledes.

Derfra vil din terapeut hjelpe deg med å øke bevisstheten om kroppssensasjoner og fysiske symptomer.

resourcing

Terapeuter hvis de bruker et verktøy kalt ressurser for å hjelpe deg med å få tilgang til din medfødte styrke, motstandskraft og en følelse av fred.

Det handler om å tegne på positive minner om et sted, person eller noe du elsker når du føler deg bekymret eller møter noe som utløser det. Ressursene, som ikke er forskjellig fra roten, kan hjelpe deg med å holde seg rolig og presentere mens du møter virkelig traumatiske følelser eller minner om arrangementet.

Titrering

Når du har utmattet ressurser, vil din terapeut sakte begynne å revidere traumer og tilhørende følelser. Dette kalles titrering. Det er en gradvis prosess som gjør at du kan komme til og integrere alle aspekter av arrangementet, siden du føler deg klar til å gjøre det. Det senker traumer for å tillate deg å administrere den.

Når du begynner sakte, vil du se på traumer, din terapeut vil ta oversikt over ditt svar og kroppsfølelser som traumer forårsaker.

De observerer begge svaret ditt, noe som kan føre til å puste endringer, tiltrekk hendene eller en endring av talestone. De vil også informere deg om alt du tror at de kanskje ikke ser, for eksempel:

 • Varme eller kalde opplevelser
 • en følelse av tyngde
 • svimmelhet
 • nummenhet

Pendel

I den somatiske terapien anses disse følelsene, sammen med ting som gråt, risting eller skjelv, anses som en utslipp av # 8217; energi fanget i kroppen din.

Din terapeut kan også hjelpe deg med å bruke spesifikke puste- eller avslapningsteknikker for å hjelpe deg med å utdype og slippe ut traumer.

Når denne utgivelsen oppstår, vil din terapeut hjelpe deg med å gå fra denne eksitasjonsstaten til en roligere ved hjelp av ressurser eller andre teknikker. Til slutt vil denne retur til en roligere tilstand begynne å se mer naturlig ut.

Ting å vurdere

Hvis du er interessert i å prøve hvis, er det noen ting å vurdere før.

Bevis

Selv om mange har rapportert gode resultater fra seg selv, er vitenskapelig bevis på denne tilnærmingen fortsatt begrenset.

I 2017 ble den første randomiserte kontrollerte studien publisert undersøkelsen av effektiviteten av denne tilnærmingen for symptomene på PTSD. De studere Han hadde noen begrensninger, inkludert en liten prøvestørrelse, men resultatene antyder at’hvis den har fordeler som en behandling for posttraumatisk stressforstyrrelser.

Andre typer forskning, inkludert studiekaker, viser støtte for potensielle fordeler med’hvis.

en 2015 Gjennomgang L’Effektiviteten av de forskjellige typer kroppsorienterte terapier antyder at disse tilnærmingene kan bidra til å behandle en rekke problemer, med få eller ingen negative bivirkninger.

Imidlertid er det nødvendig med flere høy kvalitet studier for å fullt ut forstå L’effektiviteten av hvis.

Bruk av berøring

A’Siste hensyn: L’Ek noen ganger innebærer noen ganger berøringen, som de fleste terapeuter unngår. Kroppsorienterte terapier hevder at terapeutisk berøring kan være enormt nyttig for mange mennesker, og terapeuter mottar generelt trening på hvordan man bruker terapeutisk berøring effektivt og etisk.

Hvis du har reservasjoner på’bruk av berøring, eller du bare ikke føler deg komfortabel med ideen, sørg for å nevne det til din terapeut.

Finn en leverandør

Bare de somatiske erfaringsutøvere (SEP) -sertifikatene har en spesifikk opplæring i denne typen somatisk terapi. Hvis du tenker på å prøve sep, se etter en terapeut med SEP-legitimasjon.

Fordi berøringen vanligvis oppstår som en del av prosessen, kan du føle deg mer komfortabel med en viss sexterapeut, så hold det i bakhodet når du vurderer potensielle terapeuter.

Revisit traumer, selv indirekte, kan være vanskelig. Selv når du ikke bruker hver økt for å snakke om arrangementet, kan terapien føre til en ny opplevelse.

Det er viktig å velge en terapeut med hvem du føler deg rolig for å lettere dele noen vanskelige eller smertefulle følelser eller minner som dukker opp.

Bunnlinjen

Hodetekroppsforbindelsen er sannsynligvis sterkere enn vi tror, ​​som åpner nye potensielle behandlinger, inkludert hvis.

Selv om testene fortsatt mangler, foreslår søket som eksisterer at det kan være nyttig. Anser ideen om å prøve hvis du er på utkikk etter en tilnærming som adresserer både psykologiske og fysiske traumasymptomer.

Crystal Raypole har allerede jobbet som forfatter og utgiver for Goodtherapy. Hans interesseområder inkluderer asiatiske språk og litteratur, japansk oversettelse, mat, naturvitenskap, sexitiv positivitet og mental helse. Spesielt er han forpliktet til å bidra til å redusere stigmaet om psykiske problemer.