Smertefull sex etter overgangsalderen

Emmy-nominert skuespillerinne bruker humor for å spre ordet: smertefull sex etter overgangsalderen trenger ikke å være en smertelig vanskelig samtale.

Del på PinterestCheryl Hines hever et glass for å endre samtalen om postmenopausal helse.
Foto med tillatelse av Smertefullt pinlige samtaler

I en ny video holder den Emmy-nominerte skuespillerinnen Cheryl Hines en mimosa mens hun skåler for å være «50 and fabulous» med en vennegruppe over brunsj.

Hun forteller deretter vennene sine at hun tok en tatovering, at hun innrømmer skade, og samtalen går raskt over til en om et tabu tema: smertefull sex etter overgangsalderen.

En venn sier: «Jeg ventet hetetokter. Jeg hadde ikke forventet det «, mens en annen griper inn,» i det siste ser det ut som sandpapir der borte «.

Kvinnene ler av konfrontasjonen og fortsetter talen.

Dette er imidlertid ikke virkelige opptak fra Hines. Scenarioet finner sted i en video som er en del av en ny kampanje lansert av AMAG Pharmaceuticals kalt Smertefullt pinlige samtaler.

Kampanjen har som mål å snakke med kvinner over 50 år som opplever smertefull sex på grunn av overgangsalder, en tilstand som kalles vulvar og vaginal atrofi (VVA). Tilstanden rammer omtrent 50 % av postmenopausale kvinner i USA.

Som talsperson for kampanjen håper Hines å la kvinner snakke om symptomene sine.

«Da jeg begynte å snakke med vennene mine om denne kampanjen og spurte dem om jeg burde være med, sa de alle «ja». Jeg skjønte da at mange kvinner har denne tilstanden eller er bekymret for den, så det er viktig for meg å kunne innlede en samtale og fortelle kvinner at de definitivt burde snakke med hverandre, eller legen deres hvis de har problemer. » fortalte Hines til Healthline.

Et vanlig problem som det ikke er vanlig å snakke om

I følge North American Menopause Society er gjennomsnittsalderen for overgangsalder for kvinner i Nord-Amerika rundt 51 år.

Etter overgangsalderen kan hormonelle endringer føre til at VVA forårsaker en rekke fysiske endringer i skjeden, som tap av skjedevev, smøring og fleksibilitet. Disse endringene kan også forårsake tørrhet, irritasjon, hyppig vannlating og smertefull sex.

Mens mange kvinner er klar over at hetetokter og nattesvette er symptomer på overgangsalder, sier Dr.Marla Shapiro, en ekspert på familiemedisin og overgangsalder, sier data viser at 62 % av de undersøkte postmenopausale kvinnene ikke var kjent med VVA. Av de som visste om tilstanden, innså halvparten det først etter å ha opplevd symptomer.

«Av de 32 millioner kvinnene som lider av [VVA], er 50 prosent av dem redde for å ha sex og vil finne unnskyldninger for å ikke. Ytterligere 25 % tror de aldri vil ha sex igjen, og mindre enn 7 % av disse kvinnene blir behandlet med trygge og effektive terapier, sa Shapiro til Healthline. «Vi får ikke beskjeden om at det finnes alternativer.»

Shapiro ble med i kampanjen sammen med Hines i håp om å få kvinner til å gjenkjenne tilstanden, snakke om den, og viktigst av alt, søke behandling.

«Vi vet at da Women’s Health Initiative kom ut for over et tiår siden, begynte kvinner å være veldig redde for hormoner generelt, og dette førte feilaktig til kvinner til å tro at det ikke var noen trygge alternativer for dem når de går gjennom overgangen fra perimenopause til overgangsalder , «sa Shapiro.

Noen kvinner kan oppleve progressivt tap av østrogen og kan være tre til fire år inn i overgangsalderen før de opplever smerte under sex, bemerker.

«De tror kanskje at symptomet deres ikke er en del av overgangsalderen og tror at det bare er en del av aldring,» sa Shapiro og understreket at det er nøyaktig den feile beskjeden kvinner bør få. «Budskapet må være at du kan styrke deg selv til å spørre om det. Kanskje hvis du snakker med vennene dine og du innser at du ikke er den eneste, kan du kanskje føle deg litt mer komfortabel. Ja, ha litt humor, men tro også nok på deg selv til å få den informasjonen du trenger. «

Dette er grunnlaget for Hines-kampanjevideoen.

«En av de vanskeligste tingene med denne [tilstanden] er at kvinner i lang tid føler at det bare skjer med dem, så det er vanskelig for dem å snakke om det,» sa Hines. «Hvis du føler at du er alene og det er uvanlig, er det vanskelig å snakke om det, men hvis du vet at andre opplever det, tror jeg det gjør samtalen lettere.»

Indikerer andre samtaler kvinner ofte har i de tidlige stadier av livet, som pubertet, graviditet og fødsel.

«Kvinner bør føle seg komfortable med å snakke om dette som vi gjør om å få barn, gifte seg og andre hendelser i livet vårt,» sa Hines. «Dette er bare en annen naturlig del av livet.»

Velg en handling

Shapiro vil at alle kvinner skal vite at de har rett til å ha sex som ikke er smertefullt.

«Hvis du ikke får informasjon om hva alternativene dine er, påvirker det ikke bare din fysiske helse, men også din følelsesmessige helse, din selvtillit og din partners intimitet,» sa han.

Hun foreslår å snakke med legen din om sikre og effektive behandlingsalternativer som er tilgjengelige, for eksempel østrogen, ikke-østrogen og lokale terapier.

«Gjør det til en del av agendaen din. Legen din kan være så bekymret for kolesterolet ditt, blodtrykket og hjertet ditt, at det ikke en gang kommer opp å spørre deg om smertefull sex,» sa Shapiro. «Hvis det ikke er på agendaen din å snakke om det og legen din ikke snakker om det, er det en samtale som aldri vil skje. Vi ønsker at dette skal være like viktig som menns seksuelle helse.».

Som en kvinne i femtiårene, gir denne følelsen gjenklang hos Hines.

«[Å være hos legen] er en tid da du har et privat sete og kan snakke om hva som helst. Men kvinner er fortsatt redde for å snakke om det. Hvis jeg i det minste gir kvinner makten til å føre denne samtalen med vennene sine eller helsepersonell, så føler jeg meg bra hvorfor kvinner ikke skal ha smertefull sex hvis de kan unngå det, sa hun.

Og når alt annet feiler, kan det å vende seg til humor for å gi deg mot til å snakke være akkurat det du trenger.

«Når du kan sette inn humor i en situasjon, får det alle til å føle seg litt mer vel og får folk til å føle seg vel. Så det virker alltid som en god vei å gå, «sa Hines.

Cathy Cassata er en frilansskribent som spesialiserer seg på historier om helse, mental helse og menneskelig atferd. Hun har en evne til å skrive med følelser og knytte kontakt med leserne på en innsiktsfull og engasjerende måte. Les mer om arbeidet hansher.