Slik evaluerer du behandlingsplanen din for MS

Så’er den multiple sklerose?

Multiple sklerose (SM) er en kronisk tilstand som angriper sentralnervesystemet (SNC) og ofte forårsaker funksjonshemming. Det sentrale nervesystemet inkluderer den optiske nerve, ryggmargen og hjernen. Nerveceller er som ledninger som fører elektriske impulser fra en ALL & 8217-celle;. Disse signalene tillater nerver å kommunisere. Som ledningene må nerveceller pakkes inn i en form for isolasjon for å fungere skikkelig. L’Nervecelleisolasjon heter Myelin.

SM innebærer gradvis og uforutsigbar skade på SNC Myelin. Denne skaden forårsaker nedgang, stamming og forvrengning av nervesignaler. Selv nervene selv kan bli skadet. Dette kan forårsake SM-symptomer som nummenhet, syns syn, vanskeligheter med å snakke, treghet i å tenke eller til og med manglende evne til å bevege seg (lammelse).

Legen din vil sannsynligvis ønske å starte behandlingen umiddelbart etter diagnosen. Finn ut mer om hva du skal vurdere når du vurderer din behandlingsplan for MS.

Personlig behandling

Hvert tilfelle av SM er annerledes. Av denne grunn er behandlingsplanene designet for å møte individuelle behov. Symptomene kan gå og komme, gradvis forverres og noen ganger forsvinner de viktigste symptomene. Det er viktig å kommunisere regelmessig med legen din, spesielt når symptomene endres.

Behandlingene fokuserer på nedgang i skade forårsaket av angrepene i immunsystemet til myelin. Når en nerve selv er skadet, kan den imidlertid ikke repareres. Andre terapeutiske tilnærminger tar sikte på å gi lettelse fra symptomene, administrere saken og hjelpe deg med å takle fysiske utfordringer.

Plasser de riktige spørsmålene

Legene oppfordrer nå pasienter med SM til å ta en mer aktiv rolle i å velge behandling. For å gjøre dette må du bli mer helsepersonell og vurdere en rekke faktorer basert på dine preferanser og generelle behandlingsmål.

Når du starter søket ditt, er det viktig å tenke på de faktorene som er viktigere for deg. Plasser følgende spørsmål:

 • Hva er målene og forventningene til behandling?
 • Du føler deg komfortabel med injeksjonene hjemme?
 • Jeg vil helst gjøre en infusjon på en autorisert klinikk?
 • Du kan minne deg om å administrere en «injeksjon eller ta orale narkotika hver dag, eller du vil helst ta en mindre hyppig doseringsmedisinering?
 • Med hvilke bivirkninger du kan leve sammen? Hvilke bivirkninger vil være vanskeligere å håndtere?
 • Du kan håndtere behovet for å programmere regelmessige lever- og blodprøver?
 • Din reise eller L’arbeidstid vil påvirke din evne til å ta medisiner i tide?
 • Du vil være i stand til å holde stoffene dine trygt og utenfor barns rekkevidde, om nødvendig?
 • Du er gravid eller planlegger en graviditet?
 • Du antar allerede narkotika eller kosttilskudd?
 • Hvilke stoffer er dekket av din spesielle forsikringsplan?

Etter å ha svart på disse spørsmålene alene, utsted alle bekymringer med legen din åpenbart og ærlig.

Behandlingsalternativer tilgjengelig

Vet hvilke behandlingsmuligheter som er tilgjengelige for deg, er det første skrittet for å ta en beslutning om din behandlingsplan for MS.

Kortikosteroid terapi

I løpet av MS-angrep, forårsaker sykdommen aktivt fysiske symptomer. Legen din kan foreskrive et kortikosteroid under et angrep. Kortikosteroider er en type legemiddel som bidrar til å redusere betennelse. Eksempler på kortikosteroider inkluderer:

 • Prednison (antatt oralt)
 • Metylprednisolon (administrert intravenøs)

Endring av sykdomsdroger

L’Hovedformålet med behandling er redusert utviklingen av sykdommen. Det er viktig å behandle MS selv under remisjon, når det ikke er noen åpenbare tegn på sykdom. Selv om MS ikke kan behandles, kan administreres. Strategiene for å redusere utviklingen av MS inkluderer en serie forskjellige stoffer. Disse stoffene virker på forskjellige måter å redusere skaden på myelin. De fleste er klassifisert som modifiserende terapier sykdommen (DMT). De har blitt utviklet spesielt for å forstyrre immunsystemets evne til å ødelegge myelin.

Når du søker DMT for MS, er det viktig å vurdere om de injiseres, forferdelig eller tatt oralt.

Injectables inkluderer:

 • Interferoni beta (avonex, rebif, betaseron, extavia)
 • Glatiramer acetat (Copaxone, Glatopa)
 • Peginterferon beta-1a (pleGridy)

Følgende legemidler tas oralt som en pille, en eller to ganger om dagen:

 • Fingolimod (Glenya)
 • Teriflunomide (Aubagio)
 • Dimethylfumarie (TecFidero)

Disse DMTene må administreres som en infusjon på en autorisert klinikk:

 • Natalizumab (Tysabri)
 • Alemtuzumab (Lemtrada)
 • Ocrelizumab (OCREVUS)

Kostnader og forsikring

Ms behandlingskostnad kan være en kilde til stress for deg og din familie. MS krever permanent behandling. Mens forsikringsselskaper vil dekke de fleste opsjoner til en viss grad, kan kopiering og samforsikring øke over tid.

Før du starter et bestemt stoff, må du sjekke med forsikringen din for å vite hvor mye du vil være ansvarlig for kostnaden. Det kan være billigere behandlingsalternativer tilgjengelige at forsikringsselskapet ditt må prøve før du kan prøve en dyrealternativ. Noen MS medisiner har nylig vært ute av patent, noe som betyr at billige generiske alternativer kan være tilgjengelige.

Noen narkotikaprodusenter kan tilby hjelpsprogrammer for å betale investeringer og hjelpe til med å bla i forsikringsplaner. Når du søker etter SM-behandlingsalternativer, kan det være nyttig å kontakte støtteprogrammet for pasientene i Pharmaceutical Company. Disse programmene inkluderer ofte ambassadør sykepleiere, telefonvarsel, støttegrupper og pasientambassadører. National Multiple Sclerosis Society har et domene Liste over tilgjengelige programmer.

En sosialarbeider kan også være i stand til å hjelpe deg med å håndtere behandlingskostnader. Legen din kan lede deg til en.

Vurder de potensielle bivirkningene av hvert behandlingsalternativ

I en ideell situasjon kan du finne en balanse mellom MS-symptomer og bivirkninger av stoffene dine. Noen stoffer kan påvirke leverfunksjonen, som krever regelmessige blodprøver for å sikre at leveren ikke skader skade. Andre stoffer kan øke risikoen for noen infeksjoner.

Kortikosteroider kan forårsake følgende bivirkninger:

 • vektøkning
 • Stemningsendringer
 • Uventede eller vedvarende infeksjoner

Siden de fleste DMTs påvirker immunsystemets funksjon på et bestemt nivå, er det viktig å overvåke bivirkninger. De vanligste bivirkningene av sykdomsmodifiseringsagentene inkluderer:

 • feber
 • Influensasymptomer
 • Økt risiko for infeksjon
 • kvalme
 • Han retched
 • utslett
 • klø
 • hårtap
 • hodepine
 • Rødhet, hevelse eller smerte i injeksjonsstedet

Mange av disse bivirkningene vil spre seg over flere uker. Du kan også klare dem med benk-top-stoffer.

Hold legen din informert om eventuelle bivirkninger som oppstår. Legen må kanskje justere dosen eller flytte til et nytt stoff, avhengig av alvorlighetsgraden av bivirkningene.

Noen stoffer kan forårsake fosterskader, så det er viktig å ikke ta disse stoffene hvis du er gravid. Fortell legen din umiddelbart hvis den forblir gravid under behandlingen.

Hvordan behandling vil påvirke din livsstil?

Det er mange faktorer relatert til livsstil å vurdere når du velger muntlig, injiserbare og inferitive stoffer. For eksempel antas orale legemidler vanligvis hver dag, mens injeksjoner og infusjoner administreres sjeldnere, selv hvert halvår.

Noen stoffer kan tas hjem, mens andre krever et besøk til en klinikk. Hvis du velger å ta et selvbeskyttet stoff, vil en helsepersonell lære deg hvordan du injiserer deg trygt.

Du må kanskje planlegge din livsstil basert på narkotika. Ulike stoffer krever hyppige laboratorietekontroller og besøk til legen.

For å håndtere MS-symptomer og eventuell bivirkning av behandling, må du bli en aktiv deltaker på behandlingsplanen din. Følg rådene, ta stoffene på riktig måte, følg et sunt kosthold og ta vare på din generelle helse. Hold deg fysisk aktiv, hjelper også.

Nylig søk Han oppdaget at pasienter som trener regelmessig, kan være i stand til å bremse noen av effektene av sykdommen, som en nedgang i evnen til å tenke klart. Spør legen din om fysioterapi er riktig for deg.

Du kan også dra nytte av rehabilitering. Rehabilitering kan inkludere ergoterapi, talebehandling, fysioterapi og kognitiv eller profesjonell rehabilitering. Disse programmene er utformet for å behandle spesifikke aspekter av sykdommen som kan påvirke evnen til å jobbe.

Du bør delta i en klinisk eksperimentering?

Nylig fremgang i behandlinger har tillatt de fleste pasienter med MS til å leve et relativt normalt liv. Noen godkjente behandlinger blir utsatt for ytterligere kliniske studier, og nye stoffer er stadig vei gjennom den kliniske rørledningen. Stoffene som kan fremme regenerering av skadet myelin blir for tiden studert. Selv stamcelleterapier er en sjanse i nær fremtid.

Disse nye behandlingene ville ikke være mulig uten deltakerne i kliniske studier. Spør legen din om du er kandidat for en klinisk prøve i ditt område.

Behandlingen vil noensinne stoppe?

De fleste pasienter med MS kan forvente å ta DMTs for permanent tid. Men nyere forskning antyder at det kan være mulig å forstyrre farmakologisk terapi i spesielle tilfeller. Hvis sykdommen din var i remisjon i minst fem år, spør legen din om du kan suspendere stoffene.

Bunnlinjen

Husk at du kanskje har vært nødvendig i seks måneder til et år før et stoff egentlig begynner å jobbe. MS-legemidler er utformet for å håndtere rehabilitering og redusere skade på nervesystemet. Narkotika tar ikke vare på sykdommen, så du kan ikke merke noen viktig endring i tillegg til at din SM er forverret.

Selv om det for tiden ikke er kur mot MS, er mange behandlingsalternativer tilgjengelige. Design en behandlingsplan som fungerer best for deg, vil kreve nært samarbeid med legene dine. Mange faktorer må vurdere når man vurderer behandlingsalternativer. Anser ideen om å få en annen mening hvis du ikke er fornøyd med hva legen din har tilbudt.