Skal man holde seg i ro ved ribbeinsbrudd?

Hvordan kjennes brist i ribbein?

Typiske symptomer og tegn
  1. Skarp smerte i siden som forverres ved dyp innpusting, hosting eller bevegelse.
  2. Ømhet rundt det skadete ribbenet.
  3. Ofte er den tidlige smerten beskjeden, smerten øker i løpet av den første uken etter skaden for så å avta.
  4. Raskt innsettende pustevansker gir mistanke om punktert lunge.

Hvor lang tid tar det å bli bra etter ribbeinsbrudd?

Behandling. De fleste ribbeinsbrudd gror fint i løpet av noen uker. De verste smertene pleier å gi seg etter en 3 ukers tid, men kan noen ganger vare lenger. Smertestillende medisiner kan bli nødvendig i en kortere periode.

Hvor lenge kan man ha smerter etter ribbeinsbrudd?

Ved enkle ribbensbrudd vil smertene ofte vare i 3-4 uker. Smertene kan til og med øke de 10 første dagene, for så gradvis å avta. Alle blir bra av enkle ribbensbrudd. Ved store skader og brudd av mange ribben, kan det komme lungekomplikasjoner, som kan gi varig mén.

Hvilke smertestillende er beste mot ribbeinsbrudd?

De fleste ribbensbrudd er ukompliserte og trenger kun smertelindring. Gi for eksempel paracetamol og kodein i kombinasjon (Paralgin forte, Pinex Forte). Bør tas fast de første dagene for å unngå smertebetinget hypoventilasjon som disponerer for atelektaser og pneumoni.

Hvordan trene med ribbeinsbrudd?

Mens trening kan hjelpe deg med å komme deg raskere etter skader, bør du ikke trene før du får klarsignal fra legen din, som kan anbefale spesifikke øvelser. Hvis du ikke får en plan fra legen din, fokuserer du imidlertid på å sakte, men sikkert øke intensiteten på treningsøktene dine over flere uker.

Kan man trene med brist i ribbein?

Har brister ribbein et par ganger selv og reglen er veldig enkel, du kan gjøre alt som ikke gjør vondt. Det pleier å bli gradvis vondere i to uker før det blir gradvis bedre. Sykling på rulle pleier å gå fint.

Kan man hoste på seg brist i ribbein?

Ribbensbrudd kan oppstå både ved trykk, slag, ved vridninger og ved kraftig hoste. Etter trykk eller slag vil et ribben ofte få et brudd på to forskjellige steder. Ribbensbrudd vil være vanligere ved benskjørhet (osteoporose), og ved spredning av kreft (metastaser) til ribbena.

Når er ribbeinsbrudd vondest?

Diagnosen. Typisk gir ribbeinsbrudd økende smerter den første uken etter at skaden oppstod. Smertene forverres når du hoster og når du puster dypt inn.

Hva er forskjellen på brist og brudd?

Et hårlinje-brudd er et inkomplett brudd, en sprekk som ikke går gjennom hele benet. Det skyldes vanligvis en forholdsvis liten skade. En brist – et ”greenstick” brudd er et inkomplett brudd som kan sammenlignes med det å bryte av en gren på et ungt tre. Bare den ene siden av benet brekker slik at benet blir bøyd.

Hva er Costafraktur?

Costafraktur (ribbensbrudd) er brudd eller brist i en av de tolv ribben; skyldes ofte traume. Ved sykelige prosesser i ribbenene (f. eks. kreft) kan man få brudd også minimale traumer, se patologiske frakturer.

Kan man bli støl i ribbeina?

Brystveggsmerter eller interkostalmyalgi betegner en tilstand med smerter fra muskulaturen (myalgi) som ligger mellom ribbena (interkostal). Smertene kan være skremmende fordi pasienten kan frykte at smertene skriver seg fra hjerte eller lunger. Plagene fører ofte til konsultasjoner i allmennpraksis.