Sjokoladecyster (eggstokkendometriom): Behandling, fruktbarhet og mer

Beskrivelse

Sjokoladecyster er ikke-kreftiske cyster og full av væske som vanligvis dannes i dybden av eggstokkene. De tar sitt navn fra sitt brune utseende, som ligner tjære, ligner på smeltet sjokolade. De kalles også eggstokkede endometre.

Fargen kommer fra det gamle menstruasjonsblodet og stoffet som fyller cysthulen. En sjokoladecyste kan slå en eller begge eggstokkene og kan manifestere seg i multipler eller individuelt.

Sjokoladecyster oppstår 20 prosent 40 av kvinner som har endometriose, anslår Endometriosis Foundation of America.

L’endometriose er en vanlig lidelse der livmorbelegg, kjent som et endometrium, som vokser ved livmorens utvendige utendørs og eggstokkene, på de mislykkede rørene og på andre områder av reproduktive kanalene. Den overdrevne veksten av dette belegget forårsaker sterk smerte og noen ganger infertilitet.

Sjokoladecyster er en undergruppe av endometriose. De er ofte assosiert Med mer alvorlige former for uorden.

Hva er symptomene?

Sjokoladecyster kan forårsake symptomer hos noen kvinner. Andre kvinner kan ikke vise noen symptomer.

Dimensjonen av cysten påvirker heller ikke nødvendigvis tyngdekraften eller tilstedeværelsen av symptomer. Dette betyr at en kvinne med en liten cyste kan vise symptomer, mens noen med en stor ikke kunne. Cyster kan variere fra 2 til 20 centimeter (cm).

Når symptomene oppstår, ligner de på [8217 Endometriose. De kan inkludere:

 • smertefulle perioder og kramper
 • Pelvic smerte uten tilknytning til menstruasjonssyklusen
 • uregelmessige perioder
 • smerte under sex
 • Infertilitet for noen kvinner

Hvis en sjokolade cyste bryter, kan det forårsake sterk magesmerter på siden av kroppen der cysten er plassert. En ødelagt cyste kan være en medisinsk nødsituasjon. Kontakt legen din umiddelbart hvis du mistenker at du har en ødelagt cyste.

Hva forårsaker sjokoladecyster?

C’Det er veldig debatt om hvordan og hvorfor sjokoladecyster er dannet. En teori er at de kan være resultatet av # 8217; endometriose.

Belegget av disse cyster virker veldig på samme måte som livmorbelegget;. Den vokser og blir deretter eliminert som svar på den månedlige økningen og reduksjonen av kvinnelige hormoner.

I stedet for å forlate kroppen, forblir dette stoffet fanget i cysthulen. Her kan det produsere betennelse og forstyrre eggstokkene.

Hvordan sjokoladecyster er diagnostisert?

Legen kan bestille A’bekken ultralyd hvis:

 • De hører en cyste under en bekkenundersøkelse
 • mistenker at du har endometriosis basert på symptomene dine
 • Du opplever uforklarlig infertilitet

A’ultralyd kan identifisere om det er en cyste. Men det kan ikke nødvendigvis bestemme hva slags cyster er.

For å definitivt diagnostisere en sjokoladecyste, vil legen trekke ut væsker og rusk fra # 8217; indre av cysterene. Dette gjøres vanligvis med en biopsi med nål.

Under en biopsi med nålen vil legen bruke ultralydene for å hjelpe dem med å sette inn en nål gjennom skjeden i ovariecyst. Ekstraktvæsken blir deretter undersøkt under mikroskopet. Legen kan diagnostisere hvilken type cyste som bruker resultatene av biopsien med nålen.

Hvordan sjokoladecyster blir behandlet?

Behandlingen vil avhenge av flere faktorer, inkludert:

 • din alder
 • Dine symptomer
 • Hvis en eller begge eggstokkene er berørt
 • Uansett om du vil ha barn eller ikke

Hvis cysten er liten og ikke produserer symptomer, kan legen anbefale en klokke-og-vente tilnærming. De kan også anbefale narkotika som hemmer eggløsningen, som prevensjonspillen. Dette kan hjelpe deg med å kontrollere smerte og redusere veksten av cyster, men kan ikke kurere dem.

Kirurgi for å fjerne cyster, kalt ovariecystektomi, anbefales ofte for kvinner som har:

 • smertefulle symptomer
 • Cyster større enn 4 cm
 • cyster som kan være kreftfremkallende (men en 2006-revisjon estimat mindre enn 1 prosent Cyster er kreft)
 • infertilitet

L’Intervensjon utføres vanligvis via et laparoskop. Et laparoskop er et tynt og langt rør med et lys og et kamera Alle’ender som hjelper leger å utføre prosedyren. Er satt inn gjennom en liten gravering.

L’Intervensjon er kontroversiell når det gjelder dersom det gjør vondt eller hjelpe fruktbarhet.

Selv når kirurgen er høyt kvalifisert, kan det fjernes sunt eggstokkstoffer sammen med cyster. Dette kan påvirke ovariefunksjonen negativt. Imidlertid, L’betennelse og # 8217; giftig miljø som en sjokoladecyste kan produsere, kan forårsake mer skade på fruktbarhet enn kirurgi.

Diskuter alle dine alternativer og bekymringer med legen din før du starter behandlingen.

Hvilken effekt gjør sjokoladecyster på fruktbarhet?

Sjokoladecyster kan invadere, skade og ta kontroll over sunt eggstokk stoff. Dette kan være en alvorlig fruktbarhetstrussel. Disse cystene kan være vanskelig å behandle og bekkenskirurgiske inngrep som brukes til å kontrollere dem eller fjerne dem, kan føre til eggstokkar og redusert fruktbarhet.

Sammenlignet med kvinner uten sjokoladecyste, selv kvinner med dem pleier å ha:

 • mindre egg
 • Egg som har mindre sannsynlig å modne
 • Høyere nivåer av follikelstimulerende hormon (FSH), som kan indikere problemer med eggstokkene

Til tross for skaden som sjokoladecyster gjør eggstokkene, kan mange kvinner med dem naturlig bli gravid.

TIL 2015 Studio Han fulgte kvinner med vanlige menstruasjonssykluser og sjokoladecyster på en enkelt eggstokk. Forskere har oppdaget at 43% av dem var i stand til å bli gravid naturlig. Kvinner ble fulgt i 4 år.

In vitro befruktning (IVF) er et annet alternativ hvis du har sjokoladecyster og vanskeligheter med å bli gravid. Søket viser at kvinner med disse cystene har graviditet, lignende anlegg og etikett med in vitro befruktning som kvinner med ufruktbarhet av tubalfaktoren.

Hva er perspektivet?

Sjokoladecyster er vanlige i endometriose kvinner. Symptomene kan ofte styres med narkotika. I noen tilfeller må cyster bli fjernet.

Ifølge en 2006 studie, Om lag 30 prosent av sjokoladecysteren fjernet kirurgi kommer tilbake, spesielt hvis de var store eller klinisk behandlet. Hold deg gravid etter operasjonen kan redusere risikoen for gjentakelse.

Snakk med legen din om behandlingsalternativer. Gi ham beskjed hvis du planlegger eller vurderer å ha barn i fremtiden. Dette vil hjelpe dem med å utvikle en passende behandlingsplan for deg.