Serum kolesterol: forstå nivåene dine

COS’er kolesterol?

Kolesterolet er ofte forbundet med hjertesykdommer. Dette skyldes at lipoproteiner (LDL) kan akkumuleres i arterier og begrense eller blokkere blodstrømmen. Kroppen din trenger fortsatt en PO & # 8216; kolesterol for en sunn fordøyelse og å produsere vitamin D og noen hormoner.

Kolesterol er en type fett. Det kalles også Lipis. Reise gjennom blodet i små bokstaver molekyler innpakket på innsiden av proteinet. Disse pakkene kalles lipoproteiner. LDL er en av hovedtyper av lipoproteiner i blodet. L’Andre hovedtype er høydensitet lipoproteiner (HDL). Selv en tredje type lipid, kalt triglyserid, sirkulerer i blodet.

Måling LDL-kolesterol (kolesterol & # 8220; dårlig & # 8221;), HDL (kolesterol og triglyserider vil få et nummer kalt totalt kolesterol i blod eller serumkolesterol. Dine serumkolesterolnivåer kan hjelpe legen din til å forstå risikoen for å utvikle hjertesykdom i løpet av de neste 10 årene.

Test blodkolesterolet

Serumkolesterolet ditt måles med en enkel blodprøve. En lege tar blod fra armen, nok til å fylle en eller flere hetteglass. Blodprøver sendes til et laboratorium for analysen. Før blodprøvetingen må du raskt i minst åtte timer.

En sunn voksen bør gjennomgå en blodprøve som inkluderer et serumkolesterolkontroll hver XNUMX-XNUMX år. Aldring, legen kan gi deg råd til å sjekke kolesterol hvert år og andre helseindikatorer som blodtrykk. Dette gjelder spesielt hvis du har risikofaktorer for kardiovaskulær sykdom. Disse faktorene inkluderer:

  • fedme
  • røyk
  • Familiehistorie av hjertesykdommer

Hvis du starter et nytt stoff eller endrer narkotika som er bestemt for å administrere kolesterolet, vil du sannsynligvis ha hyppigere kolesterolkontroller. Seriske kolesteroltester kan vise om stoffet fungerer.

Forstå resultatene dine

Vanligvis tar det flere dager eller til og med noen få uker for å få resultatene av blodprøver tilbake. Rapporten fra laboratoriet ditt vil vise serumkolesterolnivået i milligram for decilitre (mg / dl). Ditt serumkolesterol inkluderer:

  • LDL LEVEL
  • HDL LEVEL
  • 20 prosent av triglyseridnivået

Lavere er nivået på LDL og høyere er nivået av HDL, bedre. LDL er typen kolesterol som danner en voksaktig plate på innerveggen til A’arterien. For mye plakett kan begrense blodet gjennom de og # 8217; arterien.

Plakkene kan også bryte, hælder sitt kolesterolinnhold, fett og avfallsprodukter i blodkaret. Når blodplater skynder seg mot lesjonen, kan en blodpropp dannes. Blodplater er en type celle tilstede i blodet. Hvis klumpen er i en hjerte arterie, kalt en koronararterie, kan et hjerteinfarkt forekomme. Hvis blodproppen når hjernen og blokkerer blodet, er resultatet et slag.

For å lære mer: Det er et slag eller et hjerteinfarkt? »

HDL-kolesterol kan bidra til å kontrollere LDL-kolesterol. HDL lipoproteiner bidrar til å flytte LDL-partikler ut av blodet. Høyere nivåer av HDLs er forbundet med bedre kardiovaskulær helse. Når det gjelder triglyserider, er lavere bedre. Når du spiser, konverterer kroppen din kaloriene du ikke trenger for energien i triglyserider. Adipose celler lagre ubrukte triglyserider. Konsumere flere kalorier enn de brennende vil føre til en vektøkning, og ofte på høyere triglyserider nivåer.

Her er hva du bør søke etter i resultatene dine:

Serum sunt kolesterol mindre enn 200 mg / dl sunt LDL-kolesterol mindre enn 130 mg / dl HDL-kolesterol på over 55 mg / dl for kvinner og 45 mg / dl for sunne triglyserid menn mindre enn 150 mg / dl

Beregning av serumnivåer

Legg til HDL- og LDL-kolesterolnivået, pluss 20 prosent av triglyserider, for å beregne serumkolesterolnivået. Hvis du har en LDL på 150 mg / dl, HDL på 35 mg / dl og triglyserider på 180 mg / dL, vil serumkolesterolet være 221 mg / dl. Dette regnes som et høyt grenseoverskridende nivå. Legen din ville se det nummeret som et advarselssignal og vil samarbeide med deg for å gjøre endringer som vil redusere tallene dine.

Behandling

Behandling av høyt serumkolesterol fokuserer ofte på’vanlig fysisk trening og å følge et sunt lavinnhold mettet diett. Hvis livsstilsendringene ikke fører deg til kolesterolmålene dine, kan det hende du trenger narkotika.

De vanligste foreskrevne legemidlene for kolesterolkontroll er statinene. Ulike typer statiner er tilgjengelige. Hver type fungerer litt annerledes i kroppen, men alle jobber for å senke LDL-nivåene. Noen kan forbedre HDL og triglyserider, men hovedmålet er reduksjonen av LDLs.

Tilleggsinformasjon: 6 Statiner og deres bivirkninger »

Risikofaktorer

Bortsett fra risikofaktorene i høyt kolesterol, som en dårlig ernæring og en stillesittende livsstil, er det noen faktorer utenfor din kontroll. Din kolesterolprofil er satt av din familiehistorie. Du kan følge et sunt kosthold og trene hver dag, men hvis en eller begge foreldrene dine hadde høyt kolesterol, kan du også gjøre det.

Mer eldre, mer serumkolesterol har en tendens til å øke. Dette gjelder for menn og kvinner. Kvinner har en tendens til å ha lavere LDL-nivåer enn menn før overgangsalderen. Etter overgangsalderen ser kvinner ofte at deres LDL-nivåer øker.

Outlook

Ved bruk av statiner er det høye serumkolesterol vanligvis kontrollerbar. Imidlertid kan narkotika alene ikke holde deg trygg. Spis et fettfattig diett og mer aktivt fysisk aktivt kan maksimere statiner og andre medisiner for å senke kolesterolet.

Kolesterolplater kan hindre arteriene og øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag. Vær oppmerksom på serumkolesterolnumrene dine og samarbeider med legen din for å få eller beholde nivåene dine i sunne intervaller.

Forslag til forebygging

L’Akkumulering av plakett i arterier skjer i mange år. Etter et sunt kosthold og en ung aktiv livsstil kan hjelpe deg med å holde lavere kolesterolnivåer i lengre tid. Dette er spesielt viktig hvis du vet at du har en familiehistorie av høyt kolesterol.

Redusere mengden av mettet fett i kostholdet kan spille en viktig rolle i å redusere risikoen. Matkolesterolet ser ut til å ha en mindre effekt på serumkolesterolnivået. Så søk etter måter å redusere mettet fett som forbruker mindre rødt kjøtt og fullmakt meieriprodukter, for eksempel.

Tilleggsinformasjon: Hva er forskjellen mellom mettede og umettede fettstoffer? »

Å være fysisk aktiv I minst 30 minutter om dagen kan det bidra til å redusere LDL-kolesterol og øke HDL-kolesterolet. Sammen med et sunt kosthold, «8217; regelmessig trening kan hjelpe deg med å gå ned i vekt. Hvis du er overvektig eller overvektig, kan du se betydelige forbedringer i serumkolesterol hvis du kommer til og holder en sunn vekt.