Sentral søvnapné: årsaker, symptomer og diagnose

COS’er den sentrale natten apné?

L’Central Night Apnea er en søvnforstyrrelse der pusten er kort avbrutt under søvn. Øyeblikk av apné kan forekomme gjentatte ganger om natten mens du sover. L’pusteavbrudd kan indikere et problem med rapporteringen av hjernen. Din hjerne midlertidig, glemme & # 8221; å fortelle musklene å puste.

L’Central Night Apnea er ikke det samme av’obstruktiv søvnapné. L’obstruktiv søvnapné puster avbrudd på grunn av de blokkerte luftveiene. Folk som lider av sentrale nattapné har ingen kvartaler i luftveiene. Problemet er i forbindelse mellom hjernen og musklene som styrer pusten din.

L’Central Night Apnea er mye mindre vanlig enn # 8217; obstruktiv nattapné. De American Sleep Apnea Association (ASA) Anslå at den sentrale natten apné representerer ca 20% av alle tilfeller av nattapné.

Hva forårsaker middels søvnapné?

De underliggende helseforholdene forårsaker de fleste tilfeller av sentrale nattapné. Under en sentral nattapné-episode, forteller cerebral-kofferten ikke åndedrettsmusklene som skal fungere skikkelig. Din cerebrale koffert er delen av hjernen din som kobles til ryggmargen din. Medisinske forhold som påvirker hjernens koffert, ryggmargen eller hjerte kan få deg til å utvikle den sentrale natten apné.

Eksempler på disse forholdene inkluderer:

 • slag
 • hjerteinfarkt
 • Kongestiv hjertesvikt
 • En svak pustemodell kalt Cheyne-Stokes Breath
 • Encefalitt (hjernebetennelse)
 • Leddgikt i cervical kolonnen
 • Parkinsons sykdom (en forverring relatert til alderen av noen nervesystemer som påvirker bevegelse, L’balanse og muskelkontroll)
 • Kirurgi eller radioterapi i ryggraden

Noen stoffer kan også forårsake en type sentral søvnapné kalt narkotika-indusert apné. Opioidmedikamenter er kraftige smertestillende midler som kan føre til uregelmessige respiratoriske mønstre. I noen tilfeller kan du midlertidig forstyrre pustet som en del av denne uregelmessige ordningen.

Narkotika som kan bidra til den sentrale nattapnéen inkluderer:

 • Codeine
 • morfin
 • oksykodon

Hvis legen din ikke kan identifisere årsaken til’Central Night Apnea, så har du den idiopatiske sentrale nattapné.

Hva er symptomene på’Central Night Apnea?

Det vanligste symptomet på den sentrale nattapnéen er korte perioder under søvn når pusten blir avbrutt. Noen mennesker viser en veldig overfladisk pust i stedet for å faktisk forstyrre pusten. Du kan våkne med kortpustet. Mangel på oksygen kan få deg våkne opp ofte om natten og kan bringe til søvnløshet.

Andre symptomer forbundet med den sentrale nattapnéet forekommer i løpet av dagen etter en avbrutt natts søvn. Du kan føle deg veldig trøtt i løpet av dagen, ha problemer med å konsentrere seg eller fokusere på oppgaver eller ha hodepine når du våkner opp.

L’Central Night Apnea forårsaket av Parkinsons sykdom eller andre nevrologiske forhold kan preges av flere symptomer, inkludert:

 • Vanskelighetsgrad å svelge
 • Endringer i talemodeller
 • Endringer i stemmen
 • Generell svakhet

Hvordan diagnostisert L’Central Night Apnea?

Legen vil bestille en søvnstudio test kalt polisonnografi for å diagnostisere den sentrale natt apné. Testen oppstår i løpet av natten mens du sover i et spesielt søvnsenter. Under en polysomonografi vil du ha elektroder på hodet og kroppen for å måle oksygenivåer, L’hjerneaktivitet, respiratorisk rytme, hjertefrekvens og lungefunksjon.

Legen din, en nevrolog og noen ganger vil en kardiolog overvåke og undersøke resultatene av polysomnografi. Resultatene kan bidra til å bestemme årsaken til foten av’apné.

En MR-skanning av hodet eller ryggraden kan også diagnostisere den sentrale nattpneaen. Magnetisk resonans bruker radiobølger for å generere bilder av organene dine. Testen kan avsløre at strukturelle anomalier i hjernens koffert eller i ryggraden forårsaker den sentrale nattapnéen.

Hva er behandlingene for den sentrale søvnapnéet?

Forvaltningen av grunnleggende medisinske forhold er den første behandlingslinjen for sentral nattapné. Narkotika kan hjelpe til med å kontrollere L’kongestiv hjertesvikt, Parkinsons sykdom og andre hjerteforhold eller nervesystem.

Du må kanskje avbryte L’ved hjelp av opioidmedikamenter hvis disse stoffene blokkerer å puste under søvn. Legen kan også foreskrive medisiner som acetazolamidet for å stimulere respiratorisk mekanisme.

L’Oksygenintegrasjon og trykkjustering av luftens trykk under søvnen er effektive behandlinger for mange mennesker med sentrale nattapné.

Kontinuerlig positivt lufttrykk (CPAP)

CPAP gir en konstant trykkilde i luftveiene under søvn. Bruk en maske på nesen og på munnen som leverer trykkluft hele natten. CPAP handler med den obstruktiv søvnapné, men det kan også være nyttig for folk med sentrale nattapné.

Positivt trykk på to-nivå luft (BPAP)

Denne behandlingen regulerer trykket på luften på et høyere nivå når du inhalerer og et lavere nivå når du exhaler. BPAP bruker også en ansiktsmaske.

Adaptiv Servenoventilasjon (ASV)

L’asv overvåker pusten din mens du sover. Det datastyrt systemet & Remember; Husk & # 8221; Din respiratoriske rytme. Et trykksystem regulerer åndedrettsmønsteret for å forhindre episoder av apné.

Hva er det langsiktige perspektivet?

Folk med idiopatisk sentral nattapné svarer veldig ofte godt på behandling. Behandlingsfordeler ved behandling for sentral nattapné varierer avhengig av den nøyaktige årsaken til tilstanden.