Sensomotorisk Stadium: Definisjon, aktivitet, spill og mer

Del på Pinterest

Du har noen gang hørt deg selv som om barnet ditt hadde hendene på alt? Eller at alt slutter i munnen, forstått, vi våger å si, jo mer appetittvekkende ting som kan forestilles?

Gjett litt & # 8216;: Dette er akkurat hva barn skal gjøre.

Sensomotorisk stadion er den første fasen av barnets liv, ifølge Jean Piagets barneutviklingsteori. Start ved fødselen og varer opp til 8217; alder av 2 år.

I løpet av denne tiden lærer barnet ditt om verden ved hjelp av hans måter å samhandle med det omkringliggende miljøet. De berører ting, slikker dem, bang dem sammen (med glede, vi kunne legge til) og sette dem i munnen din. De begynner også å utvikle fine motoriske ferdigheter.

L’Læring på dette stadiet av livet foregår gjennom erfaring, en fantastisk og morsom ting å se på.

Hvem var denne piaget gutten og hvorfor det er viktig?

Jean Piaget hadde en av de første ryktene innen barnepsykologi. Det er kjent fremfor alt for sine ideer som bidrar til å forklare hvordan barn vokser intellektuelt. Denne kognitive teorien omfatter fire faser: sensomotorisk, preoperativ, betong og operativ formell drift.

I utgangspunktet gjorde han disse hypotesene:

 • Barn bruker sin personlige erfaring til å utvikle sin egen kunnskap om verden.
 • Barn kan lære alene, selv når de ikke er utdannet eller påvirket av andre barn eller voksne.
 • Barn har en intern motivasjon for å lære, så premiene for L’læring er generelt ikke nødvendig.

Mens noen kritikk på Piaget arbeid har kommet fram gjennom årene, støtter eksperter generelt de grunnleggende prinsippene i Piagets teori. Hans forskning har bidratt til en større forståelse av hvordan barn lærer og vokser fra fødsel til # 8217; ungdomsårene. Opplærere bruker fortsatt mye Piagets arbeid for å hjelpe barna å lære og vokse i klassen.

Sensomotorisk stadion underfases

Piaget har delt sensomotorisk perioden i seks forskjellige underfaser som involverer spesifikke utviklingsstadier.

Omtenksom

Din dyrebare nyfødte vil generelt svare på berøring eller andre stimuli, ofte fra suger Og ta tak i (eller til og med Smilende!). Disse handlingene vil etter hvert bli forsettlig.

Primære sirkulære reaksjoner

Denne underfasen inneholder perioden mellom 1 og 4 måneder. Ditt barn vil begynne å lage spesifikke bevegelser for sin egen moro. Hvis de gir en viss lyd eller bevegelse uten å ha det og ha det gøy hvordan det føles, vil de fortsatt prøve det igjen og igjen.

Felles oppførsel på dette stadiet inkluderer suge tommel, sparker, smiler (forsettlig denne gangen!) Og Tubare. Vi vet at du er fratatt søvn, men nyt disse søte milepæler.

Sekundære sirkulære reaksjoner

Fra 4 til 8 måneder, vil din lille voksende begynne å bruke objekter for å bli kjent med verden. Denne prosessen starter vanligvis ved en tilfeldighet, men når barnet ditt begynner å nyte sin evne til å få ting til å skje, vil han fortsette disse aktivitetene igjen og igjen.

De kunne kaste eller slippe et leketøy (uh oh!), Rist en rattle eller banging objekter sammen for å produsere deilige lyder (i det minste for dem). De vil også kunne produsere flere lyder alene. For eksempel vil de le, de vil utstede høres ut som en tale og bruke lyden til å uttrykke lykke, spenning eller ulykkelighet.

Koordinering av sekundære sirkulære reaksjoner

Når barnet ditt har mellom 8 måneder og et år, vil han begynne å kombinere sine evner lært og hans reflekser for å oppnå mål. For eksempel kan de krype for å samle et leketøy fra # 8217, en annen del av rommet eller sette lekene til side som blokkerer den spesifikke de vil ha. På dette punktet er barnet ditt i stand til å planlegge og koordinere handlinger som svar på tanker og # 8211; så intelligent!

De kan også:

 • Ha det gøy med enkle spill
 • snudde og se når de hører noe
 • Gjenkjenne bestemte ord og svare på dem
 • Si noen ord eller imiterer talen din (selv om de fortsatt vil kommunisere for det meste med bevegelser som hilsen eller strekker hånden din)

Tertiære sirkulære reaksjoner

Denne delfilen skjer mellom 12 og 18 måneder, starten på tidlig barndom. På dette tidspunktet kan barnet ditt utforske sin verden og lære enda mer om det gjennom motorkoordinering, planlegging og eksperimentering.

De kunne demontere ting for å sette dem sammen og utføre visse aktiviteter igjen og igjen for å se hva som skjer hver gang. Det er nå mulig for barnet ditt å kjøre en rekke planlagte handlinger for å fullføre en & # 8217;.

De vil også begynne å forstå og svare på enkle indikasjoner eller spørsmål og kunne begynne å bruke setninger. Kan høre eller vise en preferanse for noen historier og sanger.

Symbolisk tenkning / representant

Denne endelige delfasen innebærer utvikling av symbolsk tanke, og er et godt hopp. Ifølge Piagets teori begynner barn å forstå at symbolene kan representere objekter. Dette utvider konseptet med oppholdet på objektet: Kunnskapen om at objekter fortsetter å eksistere selv når de ikke kan sees.

På dette stadiet kan barnet huske og gjenta ord eller handlinger i de foregående dagene. Fantasy-spillet starter vanligvis i denne perioden, og vokabularet til barnet ditt vil utvikle seg betydelig. De kan stille korte spørsmål og gjøre forespørsler med ett eller to ord.

The Stage Star: Objektets varighet

Denne milepælen av utvikling er et hovedmål med sensingfasen. Det er barnets evne til å forstå at gjenstander og folk fortsetter å eksistere selv når de ikke kan se dem. Det er når barnet ditt begynner å innse ting & # 8211; Og folk, som deg! & # 8211; Å skape sin verden eksisterer også når de ikke samhandler med dem.

Barn begynner vanligvis å forstå dette konseptet rundt 8217-alderen, ifølge Piagets teori. Dette kan imidlertid forekomme i 6 måneder for noen barn. (Men ikke stress deg hvis barnet ditt ikke er på forhånd eller akkurat i tider. Det betyr ikke at det er noe galt.)

Hvis du spiller med sønnen din før du forstår objektets varighet, kan du skjule et foretrukket plysjdyr bak ryggen eller under en pute. Ditt barn kan virke horribly forvirret til forsvinden av leketøyet & # 8211; For et sekund eller to & # 8211; Men så ser det ut til at du glemmer leketøyet og går lykkelig til en annen.

Et barn som vet at leketøyet fortsatt eksisterer, vil imidlertid se etter det. De kunne krype bak deg for å finne den eller skyve puten for å finne ut.

Objektets permanentitet innebærer også bevisstheten om at foreldrene fortsatt eksisterer når de midlertidig forlater rommet. Hvis barnet ditt gråter når du forlater rommet, kan du svare på hans angst kan hjelpe ham med å innse at du ikke har forsvunnet, og at du kommer tilbake når du trenger deg.

Når sønnen din forstår objektets varighet, kan det ikke bekymre deg når du forlater rommet, siden du forstår at før eller senere kommer du tilbake. (D & # 8217 en annen del, hvis de vet at du er rundt og vil at du skal komme tilbake nå & # 8230, du vil høre om det.)

Aktiviteter for å prøve med barnet ditt i denne fasen

Spilletiden hjelper deg med å knytte med barnet ditt, og støtter også en sunn kognitiv vekst. Mange forskjellige spillaktiviteter kan bidra til å maksimere utviklingen i sensomotorisk fase.

Her er noen enkle aktiviteter du kan prøve med barnet ditt:

Dell & # 8217 spill; objekt

Å spille peekaboo eller skjule og søke kan hjelpe din sønn å utvikle sin forståelse av oppholdet på objektet gjennom spillene. Dette kan også hjelpe dem med å lære årsak og effekt.

For mindre barn, ta et lite teppe eller klut og hold det på ansiktet. Hvis barnet ditt er stort nok til å ta det og trekke det, vis dem som du kan trekke skjerfet bort for å avsløre ansiktet ditt.

Så prøv å dekke babyens ansikt. Applauderende og applauderer når du trekker av teppet, kan oppmuntre sin spenning for aktiviteten. Du kan gjenta dette spillet med en favorittbok eller leketøy.

Med et lite barn kan du spille en mer fullstendig versjon av skjulet og søke. Gjemmer seg bak en dør eller et annet sted kan finne deg enkelt. Ring & # 8220; hvor de er?& # 8221; Og applaus og applaus når du befinner deg selv. Så oppmuntre dem til å skjule.

Taktil spill

La barnet ditt leke med stoffer som kan manipulere, hjelper deg med å kjenne ulike følelser og utvikle dine motoriske ferdigheter og kreativitet.

Trygge og morsomme stoffer inkluderer å spille deig, fingrene maleri, vann eller skumballer. Pass på at du ser barnet ditt under disse aktivitetene.

 • Prøv å gi barnet en stor bolle tom, en liten kopp og en mindre bolle full av vann;. Oppfordre dem til å helle vannet fra en bolle til hele & # 8217;. (Du kan gjøre det i badekaret.)
 • Gi din sønn forskjellige farger av plasticine. Vis hvordan kan du lage baller og flate dem eller rulle mindre baller i større baller.
 • Vis ditt barn Hvordan blande fargene og bruke maleri med fingrene på papir. Lær dem hvordan de kan skape fingeravtrykk eller håndtrykk. (Og ikke glem å ramme en av deres kreasjoner eller eksponere den på kjøleskapet!)
 • Undervisning av barnet ditt som baller Bounce and Roll kan bidra til å forbedre motortokoordinering og fine motoriske ferdigheter. Prøv baller av forskjellige former og farger, eller baller med bjeller eller andre lyder alle & # 8217;. Oppfordre dem til å ta ballene og rulle dem.

Forslag til foreldre for sensomotorisk fase

På dette stadiet, å bruke tid til å samhandle med barnet ditt, er grunnleggende. Hold deg i armen, Nourish og Bathe Barnet ditt er alle viktige aktiviteter som fremmer liming og utvikling, men du kan også ta andre tiltak for å maksimere barnets kognitive vekst.

Snakk med din sønn ofte

Snakk med barnet ditt, selv før han kan svare, hjelper det ham til å utvikle språklige ferdigheter og øke hans ordforråd. Du kan snakke med din sønn av hverdagslige ting, les det, synge ham og beskrive hva som skjer i løpet av spillet og daglige aktiviteter.

Gi miljømessige stimuli

Under sensomotorisk fase lærer barna å bruke sine måter å utforske sine miljøer. Å gi en rekke aktiviteter som involverer de fem sansene, hjelper dem med å utvikle sine sensoriske evner mens de beveger seg gjennom underfaser. Tilbyr barnet ditt:

 • Leker med forskjellige teksturer og stoffer (papir, pluriball, stoff)
 • Leker eller aktiviteter som avgir lyder (klokkene, spiller potter og panner, fløyter)
 • Myke eller pappbøker med finner eller popup-vinduer
 • Leker i forskjellige former, farger og størrelser
 • Aktiviteter som oppmuntrer til bevegelse (lengre, rekkevidde, katt, grab)

Tilsyn

Noen aktiviteter er helt sikre for å tillate barnet ditt å utforske alene. Vi anbefaler deg å være i nærheten, men du trenger ikke å overvåke hvert andre spill.

For eksempel, hvis du vil ha Mezz’Nå for å bøye vaskeriet på kjøkkenbordet, kan du åpne kjøkkenet garderobe hvor du plasserer gryter og panner og la dem slå med en treskje. (Men sørg for at situasjonen er trygg og at de ikke kan knuses en finger eller en fot fra en tung støpejernspotte.)

Ulike aktiviteter kan kreve større tilsyn. Spillerdeigen, for eksempel, kan raskt ende opp i et barns munn.

Det er svært sannsynlig at barn spesielt setter gjenstander i munnen, så sørg for at deres leker er rene og trygge å slikke eller ta i munnen din.

Og hvis barnet ditt fortsetter å sette noe i munnen din, er det ikke sikkert, legg det ut av synet og omdirigere det godt, men forsiktig til en som er. Dette kan hjelpe dem å lære at bare noen leker er sikker på å sette i munnen din uten å motvirke dem fra å fortsette å eksperimentere med følelser.

Bunnlinjen

I teorien om kognitiv utvikling av Piaget markerer sensomotorisk stadion de første 2 årene av et barns liv.

I løpet av denne fasen vil barnet ditt lære:

 • Gjenta atferdene du liker
 • Utforske deres miljø og forsett sammen med objekter
 • Koordinere handlinger for å oppnå et bestemt mål
 • Hva skjer når de gjentar den samme aktiviteten (årsak og virkning)
 • at gjenstandene fortsatt eksisterer hvis de ikke kan sees (objektets varighet)
 • Løse problemer, late, gjenta og etterligne

Fremfor alt vil barnet tilbringe denne fasen ved å lære å forstå sin verden gjennom erfaringer. Når barn har evnen til å tenke på en representativ eller symbolsk måte, som vanligvis skjer rundt 2 år, har passert til neste fase av Piaget, den preoperative fasen.