Senior ensomhet og robotkjæledyr

Del på PinterestHasbros Joy for All-robotkatt

Velværefordelene ved å ha et kjæledyr er godt dokumentert, men eldre blir ofte tvunget til å gi opp kjæledyr de ikke lenger kan ta vare på eller ikke er velkomne i utvidede omsorgssentre.

Dette er imidlertid ingen bekymringer når kjæledyret er en robot.

Hasbro samarbeidet med forskere og forskere fra Brown Universitys Humanity-Centered Robotics Initiative (HCRI) for å studere måter leketøysprodusentens Joy for All-robotkjæledyr kan gi komfort og vennskap til seniorer samtidig som de beskytter helsen deres.

HCRI fokuserer på hvordan mennesker reagerer på maskiner som roboter, sa Bertram Malle, professor ved Browns avdeling for kognitive, lingvistiske og psykologiske vitenskaper og medleder for prosjektet.

National Science Foundation (NSF) tildelte nylig Brown et stipend på 1 million dollar for å samarbeide med Hasbro for å utvikle et andregenerasjons kjæledyr fra Joy for All som vil bli forbedret med kunstig intelligens for å hjelpe eldre med lekser. Enkelt, men utfordrende, fra å ta briller til utstede medisinpåminnelser.

«Disse tingene kan være veldig vanskelige, spesielt når folk begynner å ha hukommelsesproblemer,» sa Malle til Healthline.

Disse «smarte» dyrene kan være spesielt nyttige for personer med mild demens, sier forskere fra prosjektet Affordable Robotic Intelligence for Elderly Support (ARIES).

Fra barn til eldre

Hasbro lanserte sitt første Joy for All pet, en katt, for to år siden.

Det ble fulgt av en robothund et år senere.

Joy for All er basert på suksessen selskapet har hatt med FurReal Friends.

Men mens disse interaktive lekene er designet for barn, markedsføres Joy for All-katten som en robotkompis og rettet eksplisitt mot eldre.

Ted Fischer, Hasbros visepresident for forretningsutvikling, fortalte Healthline at selskapet så potensialet for et interaktivt, seniorvennlig kjæledyr etter å ha oppdaget at 10 til 15 prosent av FurReal Friends ble kjøpt for eldre voksne.

Fokusgrupper med eldre forsterket behovet for realistiske bevegelser og lyder, inkludert katter som spinner og vibrerer.

En utfordring var at kjæledyr måtte være umiddelbart forståelige for et publikum som kanskje har lite teknisk kunnskap.

«Katter gjør ikke det du vil at de skal gjøre, så dyrets reaksjoner er helt tilfeldige,» sa Fischer.

Å klappe katten Joy for All kan for eksempel fremkalle spinn. Eller katten kan ignorere deg og slikke labben.

Versjonen for hunder er derimot programmert til å reagere som en hund ville gjort – med bjeffing.

Det treårige NSF-finansierte prosjektet vil inkludere en serie brukerstudier for å finne ut hvordan robotkjæledyr best kan tjene eldre, samt utvikle sensorene og den kunstige intelligensen som trengs for å møte disse behovene.

Dette kan inkludere programmering av kjæledyret til å gjøre gester eller gi andre ledetråder for å hjelpe eiere med leksene deres, ifølge Malle.

Den nåværende prisen på en Joy for All-katt er rundt $ 100, noe som gjør den innenfor rekkevidde for individuelle eiere.

Til sammenligning koster en følgesvenn for babysel med robot kalt PARO $ 6000 til $ 8000. Det deles vanligvis mellom alle beboere på en langtidspleieanstalt, sa Malle.

Selskapet hjelper med lang levetid

Forskerne understreket at målet med robotkjæledyr ikke er å erstatte menneskelige omsorgspersoner, men snarere å komplettere deres innsats.

Studier som dateres tilbake til 1970-tallet viser at interaksjon med et lekedyr – eller til og med å ta vare på en plante – kan øke levetiden.

«Jeg tror ikke robotkjæledyr vil være for alle, men dette er en voksende populasjon av isolerte og ensomme seniorer som vennskap er viktig for,» sa Fischer. «Det er en reell mangel på lek, lykke og moro blant den aldrende befolkningen.»

Forskere er klar over behovet for å balansere funksjonalitet og samtidig opprettholde minst en illusjon om at et robotkjæledyr fortsatt er en katt eller en hund.

Av denne grunn snakkes det nok ikke om det. Men kjæledyret kan programmeres til å oppdage et problem og kommunisere trådløst med eierens telefon for å generere et varsel, for eksempel.

«Vi sitter ikke fast i ideen om å skape disse superdyrene,» sa Malle. «Vi har oppnådd fysisk komfort, så vi ønsker å legge til kunstig intelligens. Å kombinere dem er virkelig den morsomme siden av dette prosjektet. Den første generasjonen er ganske imponerende, men vi kan ta noen skritt fremover.

«Det er veldig få selskaper som forstår barn bedre enn vi gjør,» la Fischer til. «Hva som gir mening for seniorer, lærer vi raskt, men Brown vet. Vårt felles mål er å holde det tilgjengelig, gjøre det enkelt å «få» og allment akseptabelt, og å tilby funksjoner som vil hjelpe aldrende mennesker og deres familier «.