Seborroic keratosis vs melanom: Å vite fakta

Fordi folk forvirrer de to tingene

Seborroic keratose er en betingelse for vanlig og godartet hud. Disse vekstene er ofte angitt som mol.

Selv om seborrheic keratose generelt ikke er grunn til bekymring, er det samme utseende, melanom,. Melanom er en potensielt dødelig type hudkreft.

Ondartet vekst tar ofte samme form og farge på de uskyldige molene, så det er viktig å forstå forskjellen mellom de to. Her er hva du trenger å vite.

Tips for identifikasjonen

Vokser av montert seborroic keratosi i begge melalom vokser er rund eller oval form ✓ de kan også være lysebrune ✓ ha en voksaktig eller squamosa overflate ✓ de kan dekkes eller festes over overflaten ✓ de vises ofte i grupper på to eller flere ✓ typisk forbli i samme størrelse ✓ Veksten kan være brune eller svart ✓ Veksten kan variere i størrelse ✓ Voksing kan vises hvor som helst på kroppen ✓ kan ha sider som ikke samsvarer med størrelse eller form ✓ De kan ha en sløret grense eller jagged grenser Eller sløret ✓ Det kan også ha en rekke farger ALLE’Interiør av samme neo ✓ Ha en jevn overflate ✓ Kan bløde eller transflate ✓ kan endre farge, form eller størrelse over tid ✓

Seborrheic keratose

Seborroic keratose blir mer felles med alderen, og det er mer sannsynlig treffer folk som har mer klare hudtoner.

Seborrheic keratosen vises vanligvis på:

 • gjøre
 • bryst
 • skuldre
 • tidligere

Vokser vanligvis:

 • de er runde eller ovale form
 • De varierer i størrelse fra svært små til mer enn 1 tommer i diameter
 • De vises i grupper på to eller flere
 • De er brune, svart eller lysebrune
 • De har en voksaktig eller skumlet overflate
 • De er litt høye over hudnivået

Ofte virker disse vekstene som om de ble limt til huden din. Noen ganger kan de ta en titt som en vorte. Vanligvis er de ikke smertefulle eller ømme til berøring, med mindre de er irritert for gnidning eller riper mot klær.

Melanom

Selv melanom blir mer felles Med l & # 8217;. På menn, ondartet vekst som regel De vises på baksiden, på hodet eller nakken. På kvinner er de mer felles På armene eller på bena.

ABCDE-regelen kan hjelpe deg med å skille mellom mesteparten av melanomveksten fra godartede mol. De fem bokstavene i # 8217; akronymer er for funksjonene å se etter i et melanom. Hvis du merker en av disse, bør du konsultere legen din:

 • Asymmetri: De motsatte sider av Neo svarer ikke til størrelse eller form
 • Kanten: en sløret grense eller uregelmessige eller uskarpe kanter
 • Farge: En rekke farger ALLE’Interiør i samme mol
 • Diameter: Talter større enn 1/4 tommer eller vokser over tid
 • Utvikling: Moles som endrer form, farge eller symptom, inkludert rødhet, peeling, blødning eller dripping

De er forårsaket av de samme tingene?

Seborrheic keratose

Forskere er ikke sikre på hva seborrheic keratose forårsaker. Det virker ja Familiedrevet, Så genetikk kan være involvert.

I motsetning til melanom, seborrheic keratose Refererer ikke Alle’soleksponering.

Melanom

Overeksponering til ultrafiolett lys (UV) av naturlig sollys eller tanning senger er et problem større Melanom. UV-stråler Skader DNA i hudceller, og tar dem til å bli kreft. Med en’tilstrekkelig solbeskyttelse, kan dette forebygges.

Selv l’arv spiller en rolle. Du er Dobbel sannsynligheter Utvikle sykdommen hvis en forelder eller bror tidligere ble diagnostisert med melanom.

Men bare om 1 i hver 10 Personer med melanomdiagnoser har også et familiemedlem som har sykdommen. De fleste melanomdiagnoser er koblet til solens eksponering.

Hva er diagnoseprosessen?

Din hudlege vil trolig begynne med å undersøke overflatefunksjonene i veksten med et forstørrelsesglass.

Selv om visuelle forskjeller eksisterer mellom de to forholdene, kan de være misvisende. Melanomas noen ganger imitere Egenskaper for seborrheic keratose så effektiv at feil diagnose er mulig. I tvilstilfeller vil dermatologen hente en mester av din neo, kjent som biopsi, og sende den til et testlaboratorium.

De siste diagnostiske testene, som for eksempel motstridende mikroskopi, krever ikke en prøve av huden. Denne typen optisk biopsi bruker et spesielt mikroskop for å utføre en ikke-invasiv undersøkelse. Denne eksamenen er bredt brukt i Europa og det er Bli tilgjengelig i USA.

Hvilke behandlingsalternativer er tilgjengelige?

Seborrheic keratose

Seborroic keratose er en godartet tilstand som vanligvis er igjen alene.

L’Det eneste unntaket til dette er når mer seborrhic keratose ser ut til å være plutselig. Hvis dette skjer, kan det være et tegn på en svulst som vokser all’inne i kroppen din. Legen vil verifisere eventuelle underliggende forhold og vil fungere med deg på de neste trinnene.

Melanom

Selv om melanom er ansvarlig Omtrent ett hundre 1 Av alle hudtumorer er det ansvarlig for flertall av dødsfall knyttet til hudkreft. Hvis melanom det oppdages tidlig, kan fjerning av kirurgisk vekst være alt du trenger for å fjerne kreft fra kroppen din.

Hvis melanomet oppdages i en hudbiopsi, kan det være behov for en «8217; kirurgisk fjerning rundt biopsi-stedet for å fjerne eventuelt ekstra kreft stoff. Legen vil bruke den lokale anestesien til å numme området før du kutter huden. De vil kutte svulsten, sammen med en liten margin av sunt stoff som omgir den. Dette etterlater et arr.

Hvem vi er 50 prosent av melanomer spredt seg til lymfeknuter. Legen vil utføre en biopsi på nærliggende noder for å avgjøre om det er nødvendig å fjerne dem sammen med svulsten og prøven av sunn hud. Denne prosedyren er kjent som en disseksjon.

Hvis melanomet spredt til andre organer (metastatisert), vil behandlingen gjøre det sannsynlig Fokus på symptomstyring. Kirurgi og andre behandlinger, som immunterapi, kan bidra til å forlenge og forbedre livskvaliteten. De siste stoffene som kalles forbedrede kontrollpunktsinhibitorer viser det Mange løfter For avanserte melanomer. Snakk med legen din Hvilke alternativer kan være riktig for deg.

Outlook

Seborrheic keratosis er vanligvis godartet, så disse vekstene bør ikke ha noen innvirkning på utsiktene dine eller på livskvaliteten.

Hvis en melanom er diagnostisert, er legen den beste ressursen for å få informasjon om individuelle prospekter.

Dette kan avhenge av en rekke faktorer, inkludert:

 • Hvis kreft har spredt seg
 • Hvor snart kreften er tatt
 • Hvis du har hatt en kreftvekst før

Forskningen pågår for å finne nye måter å behandle melanom i alle faser. Hvis du er interessert i å delta i en klinisk eksperimentering for en ny terapi, snakk med legen din. Kan gi deg informasjon om Åpne forsøk i ditt område. De kan også hjelpe deg med å koble til en fil Gruppestøtte.

Forslag til forebygging

Både seborrheic keratose og melanom har vært forbundet med solens eksponering. Den beste måten å redusere risikoen for begge forholdene er å holde seg borte fra solsenger og være intelligent om solkrem.

Du burde:

 • Påfør en solkrem med en 30 eller høyere SPF hver dag.
 • Hvis huden din er veldig klar eller du har en familiehistorie av melanom, USA SPF 50 eller høyere.
 • Gjenta solkremet hver annen time og umiddelbart etter å ha svettet rikelig eller svømmet.
 • Unngå å bli utsatt for direkte sollys mellom 10: 4 og XNUMX: XNUMX, når solens stråler er mer gjennomtrengende.
 • Se endringer i eksisterende mol. Hvis du ser noe uvanlig, fikser du en avtale med legen din.