Å se legen din innen 48 timer etter tegn på influensa er avgjørende for behandling

Del på PinterestFlere reseptbelagte antivirale legemidler er tilgjengelige som kan redusere alvorlighetsgraden og varigheten av influensa hvis de administreres innen de første 48 timene. Getty bilder

 • Reseptbelagte antivirale legemidler kan bidra til å eliminere influensa tidligere og redusere alvorlighetsgraden av symptomene.
 • De er spesielt nyttige for de som står i fare for å utvikle alvorlige influensakomplikasjoner.
 • Antivirale midler har vist seg å redusere sykdomsvarigheten med opptil 1 1/2 dag når de gis innen de første 48 timene.

Influensasesongen i år har vært spesielt ubehagelig, og startet tidligere enn den har vært de siste 16 årene.

Mens influensavaksinen kan redusere risikoen og alvorlighetsgraden av sykdommen hvis du blir syk, er den det effektiviteten varierer år etter år, og årets vaksine var en dårlig match.

Enda flere stammer av viruset rammer samtidig i år, noe som øker risikoen for å få influensa mer enn én gang.

Til tross for alvorlighetsgraden av denne sykdommen, er det mange som ikke tar den veldig alvorlig, og tror at «mye sengeleie og å drikke mye væske» er en adekvat behandling.

Men å bare krølle seg sammen under dynen og vente på at immunsystemet skal bekjempe infeksjonen kan få sykdommen til å vare lenger, bli mer alvorlig eller i noen tilfeller bli dødelig.

Dette er grunnen til at selv om du har fått influensasprøyte eller allerede har hatt en infeksjon en gang i år, bør du fortsatt oppsøke lege ved første tegn på symptomer.

Ta influensa på alvor

«Vi må alle huske at influensa kan være en dødelig sykdom,» sa Norman Moore, PhD, en virologekspert og direktør for infeksjonssykdommer for Abbott. «The US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) estimater at influensa kan forårsake 140 000 til 810 000 sykehusinnleggelser og 12 000 til 61 000 dødsfall i året.

Influensadødsfall har allerede økt 65 prosent i 2020. I løpet av inneværende influensasesong, minst 6 600 mennesker i USA er døde (inkludert 39 barn) og minst 120 000 mennesker har blitt innlagt på sykehus.

«Vi har ytterligere 2 måneder igjen i toppen av influensasesongen,» sa han Dr.Jessica Grayson, assisterende professor ved avdeling for otolaryngologi ved University of Alabama i Birmingham. «Hvis du ikke er vaksinert, kan og bør du fortsatt være det.»

Influensatest

Det er ikke alltid lett for leger å bare se på folk og oppdage hva som feiler dem. Derfor kan testing av ulike forhold bidra til å begrense mulighetene. Og i løpet av influensasesongen kan raske influensa-tester hjelpe leger å identifisere veldig raskt om folk har blitt rammet av influensa eller ikke.

«I mange år var det å avgjøre om noen hadde en bakteriell eller virussykdom noe som bare kunne gjøres med laboratorietester og spesialtrente teknikere,» sa Dr. Moore. «Men nå, takket være fremskritt innen testteknologi, har vi flyttet prosessen nærmere pasienten – i sammenheng med akuttbehandling, på legekontoret, i walk-in klinikker – og vi har gjort det raskere, enklere og mer. nøyaktig enn det noen gang har vært før. «

Moore forklarte at den molekylære influensatesten lar leverandører ta en rask vattpinne og få influensaresultater på få minutter. Dette gjør at folk raskt kan vite sikkert om det er influensa eller ikke.

Influensabehandlinger er mer effektive enn mange tror

Det er fortsatt en utbredt oppfatning at det er nytteløst å gå til legen når du har influensa. Denne troen ble videreført av det faktum at i de fleste tilfeller er det ikke mye leger kan gjøre mot virusinfeksjoner, og influensa er viral. Men det kan behandles.

Antivirale legemidler på resept det er som kan bidra til å eliminere influensa tidligere og redusere alvorlighetsgraden av symptomene. De er spesielt nyttige for de som er i faresonen å utvikle alvorlige influensakomplikasjoner.

«Det er fire antivirale legemidler godkjent av FDA (Food and Drug Administration) for behandling av influensa,» sa Grayson.

De er:

 • oseltamivir (Tamiflu)
 • zanamivir (Relenza)
 • peramivir (Rapivab)
 • baloxavir (Xofluza)

«Disse stoffene har vist seg å redusere varigheten av sykdommen, men også å redusere komplikasjoner, inkludert øreinfeksjoner, luftveiskomplikasjoner og sykehusinnleggelse,» sa han.

Tidlig behandling er mer effektiv

Hvis du fortsatt er tilbøyelig til å vente på at sykdommen din skal ta slutt, kan du vurdere det faktum at behandlingen bare virker for influensa hvis den gis tidlig.

«Influensabehandling er bare nyttig hvis den gis innen de første 48 timene av symptomene,» sa Moore. «Hvis personer med tidlige influensalignende symptomer bestemmer seg for å vente før de oppsøker lege, kan de miste behandlingsvinduet.»

Tatt i betraktning symptomene på influensa, kan de vedvare opp til 2 uker for noen mennesker kan det å få influensa bety mye bortkastet tid fra skole og/eller jobb, i tillegg til risikoen for å utvikle ytterligere komplikasjoner.

Antivirale midler har vist seg å redusere sykdomsvarigheten fra 1/2 til 1 1/2 dag når de gis innen de første 48 timene.

Det er derfor Moore insisterer på at det kan være økonomisk fordelaktig å oppsøke legen tidlig.

«Dette betyr at folk kan gå tilbake på jobb tidligere eller la barnet gå glipp av en skoledag mindre,» sa han.

Antivirale midler kan også foreskrives til andre familiemedlemmer hvis en av dere er diagnostisert med influensa. Det har blitt funnet at behandling starter etter eksponering og før symptomene begynner Effektiv fra 70 til 90 % for å forhindre influensa fullstendig.

For familier med mange barn som har en tendens til å overføre sykdommer, er dette et alternativ som kan spare mye tid utenfor skole og jobb. Og for de som har et svekket immunsystem eller har større risiko for å utvikle influensakomplikasjoner, kan det å ha et forebyggende alternativ etter kjent eksponering faktisk redde liv.

Du vil ikke ha influensamedisiner? Å oppsøke lege er fortsatt nyttig

Antivirale behandlinger har ulemper, og bivirkninger kan inkludere kvalme, oppkast, diaré og bronkospasme, ifølge Grayson. For noen mennesker, spesielt de som ikke har høy risiko for å utvikle ytterligere influensakomplikasjoner, kan det hende at bivirkningene av medisinene ikke er verdt å bli kvitt en dag eller to med sykdom.

Men selv om du ikke er interessert i antiviral behandling, er både Grayson og Moore enige om at du fortsatt bør bli sett.

«Å se legen din når du mistenker at du har influensa er viktig av flere grunner,» sa Grayson, og ga disse elementene for oppfølging:

 • Legemidlene som brukes for å redusere varigheten av influensaen krever resept.
 • Forebyggende behandling for dine familiemedlemmer krever resept.
 • Det er kanskje ikke influensa, men hvis det er det, er det viktig å vite hva du skal gjøre for å forhindre sekundær sykdom.

«Lungebetennelse kan også ligne på influensa. Hvis noen hoster med feber og det ikke er influensa, vil legen kanskje teste dem for lungebetennelse. Hvis folk med lungebetennelse antar at de har influensa, vil de ikke få antibiotika de trenger, «sa Moore.

Med tanke på lungebetennelsesregnskapet 1.7 millioner besøk til akuttmottaket og gjennomsnittlig 50 000 dødsfall i året, å utsette behandlingen for dette er også en feil.

«Leksjonen her er at testing vil hjelpe helsepersonell til å ta bedre behandlingsbeslutninger for å få folk til å føle seg bedre tidligere,» sa han.

Å vite om du har influensa eller ikke kan også hjelpe deg med å advare andre du har vært i kontakt med, og gi dem en fordel på behandling hvis de også begynner å utvikle symptomer.

Når du bør oppsøke lege?

Så hvor lenge etter å ha lagt merke til influensasymptomer bør du ringe en lege? «For behandling av influensa, jo før jo bedre,» sa Moore.

I følge Grayson rettferdiggjør disse symptomene dette kallet:

 • feber over 100.5 ° F (38 ° C) grader
 • frysninger
 • utmattelse
 • Smerter i kroppen
 • hodepine
 • kvalme eller oppkast

Men den største muligheten til helt å forhindre utviklingen av influensa kommer likevel fra influensasprøyten.

«En ting jeg understreker for folk er at hvis du ikke bryr deg om influensa for deg selv, tenk fortsatt på de rundt deg,» sa Moore. «Jeg får en influensasprøyte et år mer enn jeg gjør for å beskytte familien min, arbeidsplassen min og samfunnet mitt. Du vil ikke besøke en eldre forelder eller gi det til små barn som kan ha en mer alvorlig sykdom.».

Han erkjente at eksperter ikke alltid vet hvor godt vaksinen vil virke fra år til år, «men det er alltid tryggere å få det.».

Hvis du fortsatt har influensa, sa Moore: «Kom inn for å ta testen og bli hjemme. Du vil ikke at en kollega som er infisert med influensa skal komme inn på kontoret ditt og gi deg viruset. «

Det samme gjelder å sende barn til skolen med influensa. De CDC anbefaler å holde seg hjemme i minst 24 timer etter at feberen har gitt seg uten å bruke febernedsettende medisiner.

5 tips for å kurere influensa raskere