Årsaker til glaukom: ny teori

Del på PinterestGetty bilder

En fersk oppdagelse av forskere ved Massachusetts Eye and Ear og MIT gir litt ny innsikt i årsakene til glaukom.

Tidligere var irreversibel øyesykdom assosiert med forhøyet øyetrykk og synstap. Årsaks- og virkningsfaktorene har aldri vært klare, ikke engang for bransjeeksperter.

De nye funn tyder på at synstap hos personer med glaukom er forårsaket av en immunrespons på tidlig eksponering for bakterier, noe som kan øke øyetrykket og utløse varmesjokkproteiner.

Disse proteinene er designet for å reagere på stressfaktorer.

Minne-T-cellene oppdager deretter varmesjokkproteinene og ser feilaktig nevronene i netthinnen som fremmedlegemer og angriper.

Det autoimmune bakholdet forårsaker synsforstyrrelser, oppkast og sterke øyesmerter.

«Faktum er at øyetrykk bare er en risikofaktor, noe som betyr at bare en liten prosentandel av personer som har forhøyet øyetrykk, eller øyetrykk, faktisk utvikler glaukom. Vår studie viser faktisk at forhøyet øyetrykk ikke naturlig fører til glaukom, sier Dr. Dong Feng Chen, seniorstudiemedforfatter, synsforsker og førsteamanuensis i oftalmologi ved Harvard Medical School, til Healthline.

Forskning åpner muligheter for målrettede behandlingstilbud og potensielt også en kur.

«Målrettet manipulering av immunresponsen i øyet,» sa Chen, «vil bidra til å eliminere sykdommen.».

En måte å oppdage glaukom

Thomas Brunner, president og administrerende direktør i Glaucoma Research Foundation, sier at denne forskningen er betydelig.

«Hver nye oppdagelse bringer oss nærmere en kur,» sa Brunner til Healthline. «Ja, disse funnene gir absolutt håp til vårt felles mål om å bedre forstå glaukom og identifisere måter å forebygge og behandle sykdommen på.».

Chen forklarer at frem til nå har glaukom vært vanskelig å oppdage i de tidlige stadiene.

«Offisielt er tidlig diagnose litt vanskelig, siden det vanligvis ikke er noen symptomer i det tidlige stadiet av glaukom,» sa han. «Og folk kan miste 50% av nevronene før de innser at de faktisk har mistet synet.».

Tidlig diagnose er et grunnleggende element i forebygging av blindhet, men tidligere dreide alternativene seg om rutinemessige øyeundersøkelser. Når en person blir testet, kan det være for sent.

De nye funnene antyder en annen strategi for tidlig diagnose.

«Dette funnet antyder faktisk at vi kanskje nå har en biomarkør som sannsynligvis kommer gjennom blodet og forutsier hvem som vil ha glaukom og / eller hvem som vil ha rask glaukomprogresjon,» sa Chen.

Finn en kur

Den siste forskningen gir en viss optimisme.

«Dette er en spennende tid innen glaukomforskning, og vi er veldig sikre på at en kur vil bli funnet i løpet av det neste tiåret, samt evnen til å gjenopprette synet tapt på grunn av glaukom,» sa Brunner.

De neste trinnene ved Glaucoma Research Foundation inkluderer å bruke de nye funnene til å hjelpe mer enn 60 millioner mennesker rundt om i verden lever med glaukom.

I denne innsatsen lanserer Brunner og teamet hans et initiativ for å gjenopprette synstap.

«Dette store udekkede medisinske behovet vil være til nytte for pasienter som har mistet synet ved å bruke nye oppdagelser, som de av Dr. Chen og mange andre, på en lang rekke områder, inkludert regenerativ medisin, stamceller, genterapi og genredigering.» sa Brunner.

For Chen ligger håpet for nåværende glaukompasienter og fremtidige generasjoner i spesifikke øyeinjeksjoner.

Siden øyet er et isolert organ, kan eksperter målrette mot feil minne T-celler, og forhindre dem i å angripe nevroner og uten å skade immunsystemet.

Å ødelegge de utvalgte minne-T-cellene kan eliminere risikofaktoren for blindhet. Potensial endrer livene til millioner av mennesker.

«Mennesker trenger ikke å utvikle glaukom hvis vi kontrollerer immunresponsen i øyet ordentlig,» sa Chen.

Neste skritt

Den kollektive forståelsen av hva som påvirker glaukom har endret seg.

Chen antyder at fremtidig forskning inkluderer «å finne ut om T-celler kan tjene som en biomarkør og forutsi glaukomprogresjon» og å utføre menneskelige studier.

Det fulle potensialet til denne nye innsikten er ikke begrenset til glaukom.

Varmesjokkproteiner er tilstede i mange andre degenerative sykdommer i øyne og hjerne.

Å forstå hvordan man manipulerer responsive minne-T-celler betyr å jobbe mot en kur for utallige funksjonshemmende tilstander.