Årsaker, risiko, behandling, forebygging og andre av kolon rett kreft

Cos’er kolon-rektum kreft?

Kolon-rektum kreft er en type kreft som oppstår i tykktarmen (tarmkrason) og i endetarmen. Kolon-rektum kreft starter ofte som godartede polypper, som er masser av celler som kan bli til kreft i noen tilfeller.

Ifølge L’American Society of Clinical Oncology (Asco), kolon-rektum kreft er den tredje vanligste diagnostiserte svulsten. Og Tredje årsaken til døden av kreft i USA.

Screening og tidlig diagnose av kolonisert kreft kan øke sjansene dine for å overleve denne typen kreft.

Hva er årsakene til kolon-rektumkreft?

De fleste av kolon-rektum kreft tilfeller begynner som en type blekksprut kalt adenoma. Disse polypene er ikke kreftfremkallende, men kan forvandle seg til kreft.

I mange tilfeller vet legene ikke hva som forårsaker polypper eller hva som fører dem til å forvandle seg til kreft. Det er imidlertid gener som kan øke risikoen for kolon-rektum kreft. Disse generene forårsaker en liten prosentandel av kolon endetum tumorer, men betydelig økt risiko.

De genetiske forholdene som øker risikoen for kolon-rectic kreft inkluderer:

Familie adenomatøs polypose

Folk med kjente adenomatøs polypose (FAP) utvikler seg fra hundrevis til tusenvis av polypper i tykktarmen og i endetarmen. Polypene kan begynne å utvikle seg allerede i # 8217; noen ungdomsår og vil bli kreftfremkallende stoffer hvis de ikke fjernes. Antallet polypper øker generelt med alderen og alderen L’Gjennomsnittlig alder av kolon-rektum kreft er 39 år gammel.

C’Det er også en type fap kalt dempet fap, der polypene begynner å utvikle seg bare senere. De L’Gjennomsnittlig alder av kolon-rektum kreft oppstart for personer med denne form for FAP er 55 år. Både den klassiske og dempede fapet er forårsaket av mutasjoner på APC-genet.

En tredje type FAP er autosomal recessiv familie adenomatøs polypose, som er en minste form. Folk med dette skjemaet utvikler mindre polypper. Det er forårsaket av en annen genetisk mutasjon enn andre typer fap.

Lynch syndrom

Lynch syndrom øker risikoen for kolon-rektum kreft, samt Dell ‘# 8217; endometrium, # 8217; eggstokk, mage, urinveier, hjerne og bukspyttkjertelen. Anslått en 3 prosent Kolon tumorer er forårsaket av Lynch syndrom.

Personer med Lynch Syndrome utvikler ofte tykktarmskreft før 50 år. De kan ha en familiehistorie med mange mennesker som har hatt kreft, særlig kolonkreft. Lynch syndrom er forårsaket av en mutasjon av det dominerende genet, noe som betyr at du bare må arve mutasjonen fra en forelder for å utvikle tilstanden.

Polyposis assosiert med myh

Polyposisen forbundet med Myh har forårsaket polypper i tykktarmen og i endetarmen, på en lignende måte til den minste form for FAP. Det er en recessiv strekk, noe som betyr at du må arve en mutasjon i MYH-genet fra begge foreldrene til å utvikle polyposen forbundet med myh. Forskning på denne tilstanden er fortsatt i de første stadiene, men antyder at det kan øke risikoen for kolon-rektumkreft betydelig.

C’Det er også en type arvelig tykktarmskreft kalt hyperplastisk polyposis syndrom. Forårsaker hyperplastiske polypper, som vanligvis er godartede, men øker også i stor grad risikoen for kolon-rektumkreft. Forskningen er i de første fasene, og i dette øyeblikk er det ikke noe kjent gen assosiert med dette syndromet.

Hva kan øke risikoen for å utvikle kolon-rektum kreft?

Faktorer knyttet til livsstil, inkludert vekt, kosthold og mosjon, kan øke risikoen for å utvikle kolon-rektumkreft. Også l’alder er en risikofaktor.

Kosthold

Det har blitt vist at flere komponenter i et vestlig kosthold Øk risikoen for kolon-rektum kreft. Spesielt er fettrike og dårlige fiberdieter forbundet med økt risiko for kolon-rektumkreft.

Det har blitt vist at røde og bearbeidede kjøtt øker risikoen for kolon-rektumkreft. Kjøttlaging ved høye temperaturer kan ytterligere øke risikoen.

Fiberrike matvarer, inkludert frukt, grønnsaker og frokostblandinger, kan redusere risikoen for kolon-rektumkreft. Mange av disse matvarene er også rike på vitamin B, som også kan redusere risikoen for kolon-rektumkreft.

Inaktivitet

Kolon høyre kreft er en av de mange sykdommene der den vanlige øvelsen kan redusere risikoen. De American Cancer Research Institute Anbefal 2.5 timer med moderat fysisk aktivitet per uke.

Selv l’vanlig trening etter en diagnose av kolon-rektum kreft kan forbedre overlevelsesraten. Det kan også redusere risikoen for tilbakefall.

Alkohol inntak

Redusere alkoholforbruket kan redusere risikoen for å utvikle kolon-rektumkreft (og andre svulster).

røyk

Folk som røyker har økt risiko for kolon-rectic kreft.

Alder

Kolon-rektum kreft er sjelden hos personer under 50 år som ikke har en genetisk tilstand forbundet med det. Risikoen øker med alderen i alderen;.

Vekt

Å være overvektig er forbundet med større risiko for kolon-rektum kreft, spesielt for menn.

Kroniske inflammatoriske forhold

Personer med kroniske inflammatoriske forhold som påvirker tykktarmen, som Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, kan ha økt risiko for kolonkreft.

Hvordan kan du forhindre kolon-rektum kreft?

For å redusere risikoen for å utvikle kolon-rectic kreft:

 • Send til en vanlig screening hvis du er mer enn 50 år eller seks i større risiko.
 • Følg en diett rik på frukt, grønnsaker og integrert frokostblandinger. Spis A’bredt utvalg av disse matene kan ytterligere redusere risikoen.
 • Få de fleste av dine fjærfe proteiner, fisk eller belgfrukter i stedet for rødt eller arbeidet kjøtt.
 • Ikke røyking.
 • Drikk alkohol i moderasjon.
 • Hold en sunn vekt.
 • Tren regelmessig (minst 30 minutter 5 dager i uken).

Betydningen av tidlig diagnose

Mange mennesker med tidlig kolon-rectic kreft har ingen symptom. Derfor er det viktig å gjennomgå regelmessige kontroller hvis du er mer enn 50 år eller seks i større risiko. Det er flere tester som kan hjelpe leger til å velge og diagnostisere kolon-rektumkreft.

Scopes

Legen kan bruke en søker: et kamera på et tynt og fleksibelt rør for å observere tykktarmen og endetarmen. Det er to typer:

 • Koloskopi. Alle de som har A’alder mellom 50 og 75 år og normal risiko for kolonisert kreft bør gjennomgå en koloskopi hvert tiende år. Kolonoskopien gjør det mulig for legen å se hele tykktarmen og fjerne polypper og noen svulster. Det brukes også som oppfølging av andre tester når det er nødvendig.
 • Sigmoidoskopi. Dette bruker et kortere område enn en koloskopi og lar leger se endetarmen og den nedre tredjedel av tykktarmen. Hvis du velger å gjennomgå en sigmoidoskopi for screening, bør den utføres hvert femte år eller hvert tiende år hvis du kjører en fecal immunokemisk test hvert år.

Avføring test

I tillegg til områdene er det tester som undersøker avføringen til tegn på kolon-rektumkreft. Disse inkluderer:

 • Okkult blodanalyse i guaiac-baserte avføring (GFOBT). Bruk et kjemikalie til å oppdage blod i avføringen. Ta et sett fra legen din, samle avføringen hjemme, og send deretter settet for analysen;.
 • Fecal immunokemisk test (passform). Ligner en gfobt, men bruk antistoffer for å oppdage blod i avføringen.
 • FIT-DNA-test. Kombiner passformen med en test for DNA endret i avføringen.

Hva er symptomene på kolon-rektum kreft?

Symptomene på kolon-rektumkreft inkluderer:

 • Rektal blødning eller blod i avføringen
 • Uforklarlig vekttap
 • Diaré, forstoppelse eller andre tarmendringer som varer minst fire uker
 • langvarig abdominal plage eller smerte, som kramper
 • Svakhet og tretthet
 • Ømhet i # 8217; underlivet

L’

Noen tilfeller av kolonisert kreft skyldes genetiske faktorer, men i mange andre leger vet ikke årsaken. Og siden kolaffentalkreft i begynnelsen ofte ikke forårsaker noen symptomer, er tidlig diagnose avgjørende. Hvis det oppdages tidlig, kan kolonalkreft være herdbar og behandles.