Røntgenkreft: Kjenn din risiko og hvordan du er beskyttet

Vi er alle utsatt for stråling hver dag. Bakgrunnsstråling skjer naturlig i bakken, jord og # 8217; vann. Kommer også fra forskjellige andre naturlige og kunstige kilder.

Røntgenstråler er vanlige medisinske bildebehandlingstester. De bruker en type stråling som kalles ioniserende stråling. Denne typen stråling kan føre til kreft, men bare til høyere doser.

Medisinske tester som involverer røntgenstråler, avslører vanligvis oss bare for små mengder stråling. Men med L’økte bildebehandlingstester som brukes, blir folk mer opptatt av strålingsrisiko.

Ioniserende stråling er klassifisert som kreftfremkallende for mannen;. Kan skade celler og DNA og forårsake kreft. Imidlertid bruker mange vanlige bildesignaler svært lave strålingsdoser og representerer bare en minimumsrisiko hvis den utføres riktig.

Eksperter er enige om at fordelene langt overstiger risikoen. Røntgenstråler har lagret millioner av liv ved å hjelpe leger til å diagnostisere, overvåke og behandle mange medisinske forhold.

Hva er risikoen som kommer fra ulike typer radiografiske undersøkelser?

Ulike typer medisinske bildebehandlingsprosedyrer bruker røntgensteknologi. De bruker en radius av røntgenstråler for å se de interne kroppsstrukturene til forskjellige formål. Hver prosedyre innebærer en annen tilknyttet risiko, avhengig av typen røntgen som brukes og # 8217; område av kroppen som observeres.

Vi vil se på de forskjellige typer avbildningsprosedyrer og deres effektive dose for en voksen voksen. Dosen for hver radiograf er respekt På strålingen av en naturlig bakgrunn er vi alle utsatt daglig.

X-stråler

En røntgen, vanligvis kjent bare som røntgenstråler, gir et raskt statisk bilde av en del av kroppen. Enkle røntgenstråler bruker svært få stråling. utdanning De har ikke møtt en risiko for kreft hos mennesker som fikk svært lave strålingsdoser.

mammogrammer

TIL mammografi Det er en lav doseringsradiografi som brukes til å lete etter endringer i brystvevet. Dosen av stråling fra et mammogram er 0.4 MSV, som er sammenlignbar med 7 uker med naturlig bakgrunnsstråling.

Datastyrt tomografiske skanninger (TC)

TC-skanninger Lag 3-D bilder som tillater leger å se organene dine og andre vev. De bruker doser med høyere stråling enn de fleste andre typer avbildningstester, noe som resulterer i økt risiko for kreft.

Eksperter er enige om at selv om fordelene er verdt risikoen, bør TC-skanner bare bestilles når det er nødvendig fra et medisinsk synspunkt, og det er ingen andre lave strålingsalternativer. Dette gjelder spesielt for barn under 20 år fordi barn er mer følsomme for strålingseffekter og har flere år å utvikle kreft.

Det anslås at de effektive dosene av diagnostiske TC-skanninger er mellom Fra 1 til 10 MSV, som er sammenlignbar noen få måneder til flere års bakgrunnsstråling.

Positron Emission Tomography Scanes (Pet)

Pet Scanes bruker gamma stråler, som har en’større enn røntgen energi. I stedet for et syn på et organ, viser de hvordan et organ eller et system fungerer. En liten mengde radioaktivt materiale injiseres eller inntas før testen. Pet er ofte kombinert med TC for mer detaljerte bilder. Dette kalles Pet / TC.

Et kjæledyr / TC avslører deg til ca 25 MSV av stråling, som tilsvarer ca 8 års bakgrunnsstråling.

Dental røntgenstråler

Det har vært bekymringer om risikoen for stråling fra dental røntgenstråler, men mengden stråling som brukes av en typisk tannradiografi har alltid vært svært lav.

I dag er strålingsdosen enda lavere takket være digitale røntgenstråler og mer presise bjelker. Tannpersonell vedtar også ytterligere tiltak for å begrense L’eksponering for andre deler av hodet og nakken ved hjelp av spesielle krage og skjold.

En tannradiografi bruker 0.005 MSV, som tilsvarer 1 dag med bakgrunnsstråling.

fluoroskopi

FluoroScopy gir A’kontinuerlig bilde av kroppen i stedet for bare faste bilder. Et fargestoff forbrukes eller injiseres før testen for å skape en mer detaljert kontur av organer, arterier og ledd.

Strålingsdosen som brukes under fluoroskopi er høyere enn mange andre tester fordi det bruker kontinuerlige røntgenbjelker i lengre tid, generelt fra 20 til 60 minutter.

Fluoroskopi av nyrene, urerier og bruk av blæren 15 MSV, som tilsvarer ca 5 års bakgrunnsstråling.

Hvordan er du beskyttet under røntgenstråler.

Medisinske fagfolk vedtar tiltak for å begrense mengden stråling som du er utsatt for i løpet av røntgenstråler.

Hva er røntgenalternativer for medisinsk / tannlege eksamener

A-alternativet kan ikke eksistere avhengig av hvilken type avbildning som kreves, men noen medisinske tester bruker lavere strålingsdoser eller ingen stråling.

Enkle radiografier bruker minimumsmengden av stråling og digitale røntgenstråler enda mindre. Ultralyd og magnetisk resonans for bilder (MR) bruker ikke røntgenstråler.

L’ultralyd brukes ofte til å undersøke magen og bassenget, brystet, myke vev og testikler. Magnetisk resonans brukes ofte i stedet for TC-skanninger, hvis tilgjengelig, for hodet, ryggraden, leddene og andre vev.

Barn og røntgenstråler.

Imaging tester er av særlig interesse for barn fordi:

  • Barn er mer følsomme for stråling enn voksne
  • har mange flere år å utvikle kreft og andre problemer knyttet til stråling
  • Maskininnstillinger som ikke er tilstrekkelig regulert for et barns størrelse, kan føre høyere eksponeringsnivåer

Bunnlinjen

L’Eksponering for røntgenstråler og gammastråler kan føre til kreft, men medisinske bildebehandlingsprosedyrer har en relativt lav risiko. Risikoen for døden for kreft forårsaket av 10 MSV fra en avbildningstest er estimert til 1 Mulighet i 2000.

Medisinske fagfolk gjør sitt ytterste for å begrense risikoen for stråling under tester og fordeler med disse testene langt overskrider enhver risiko. Snakk med legen din eller radiologen din hvis du er i tvil om risikoen din.