Revmatoid artritt Smertesymptomer før diagnose

Eksperter sier at personer med revmatoid artritt kan føle de smertefulle symptomene på sykdommen år før de blir diagnostisert.

Del på PinterestLeddstivhet og muskelsmerter er blant symptomene personer med revmatoid artritt opplever, også før diagnosen. Getty bilder

Michael Hart sa at han hadde svekkende symptomer i fem år før han fikk en formell diagnose av revmatoid artritt.

«Jeg var deaktivert før jeg ble deaktivert,» sa Hart, som bor i Pittsburgh og nå er ufør.

Hart fortalte Healthline at diagnosen og den resulterende prosessen tok mye lengre tid enn han ville ha ønsket.

Dette ser ut til å være en vanlig klage blant personer med revmatoid artritt (RA). Noen, som Caroline Potter fra Virginia, har måttet vente nesten et tiår på en riktig diagnose.

«Jeg visste at jeg hadde ekstreme smerter og følte meg generelt dårlig og uvel, men jeg visste ikke hva som var galt,» sa han til Healthline. «Jeg har sett alle typer leger fra min primærlege til en smertebehandlingslege, en hematolog, en endokrinolog, en psykolog og til slutt en revmatolog – to, faktisk. Det tok meg over åtte år med undersøkelser og leger å få en diagnose da jeg hadde symptomer i nesten ti.

Potter sa at forsinkelsen i å forstå hva som var galt med henne gjorde at hun begynte å stille spørsmål ved sin fornuft og hva andre syntes om henne.

Hart og Potter rapporterte begge symptomer som tretthet, leddstivhet, leddhevelse, ledd- og muskelsmerter, sammen med generelle plager som hjernetåke, ørhet og av og til feber.

Hart sa at «beinene hans gjorde vondt» hele tiden.

RA-symptomer før diagnose

Hart og Potter er ikke alene.

En frustrerende ventetid for en RA-diagnose ser ut til å være normen.

En ny studere avslørte at mange mennesker som til slutt blir diagnostisert med smertefull inflammatorisk autoimmun sykdom, led av svekkende funksjonelle begrensninger og sykdomsrelatert funksjonshemming i opptil et år eller to før RA ble formelt diagnostisert.

En person med RA kan finne det vanskelig å utføre en rekke enkle oppgaver. De inkluderer turgåing, påkledning, rengjøring og til og med spising eller matlaging.

«RA er en systemisk sykdom og betennelsen assosiert med RA kan forårsake karpaltunnelsyndrom eller påvirke øyne, hjerte og lunger, så vel som andre organer, som fører til funksjonshemming,» Dr. Charles Weaver, en onkolog som administrerer RA-forbindelsen og Cancer Connect-nettsteder, sa han til Healthline

Hans vurdering faller sammen med den nylige studien, publisert i juniutgaven av Mayo Clinic Proceedings journal.

Ideen om at daglig funksjonshemming kan gå foran diagnosen RA selv to år tidligere «er en ny oppdagelse og en oppdagelse som er ganske spennende,» sa han i en erklæring. «Det kan reflektere en akkumulering av symptomer mellom tidspunktet for første debut og tiden det tar for leverandørene å faktisk diagnostisere pasienter.».

Handle snart

Et overskudd av funksjonshemming kan fortsette selv etter en diagnose og behandling av RA, sa Myasoedova.

Han bemerket at dette kan skyldes den økende belastningen av kroniske psykiske og fysiske smerter, fortsatt bruk av steroider og antidepressiva, økende forventninger til lindring og behandling av RA-symptomer som kanskje eller ikke kan oppfylles, og andre personligheter interne og eksterne. genetiske, biologiske og livsstilsfaktorer.

Implikasjonene av studien er klare: leger og pasienter må være mer våkne og proaktive i de tidlige eller pre-stadiene av revmatoid artritt.

Revmatoid artritt er en autoinflammatorisk sykdom som ikke bare påvirker immun- og muskel- og skjelettsystemet, men er også en tilstand som i betydelig grad påvirker livskvalitet og velvære.

RA er en av de primære kroniske lidelsene forbundet med et høyt nivå av funksjonshemming i USA, så leger og pasienter må holde øynene åpne for potensielle tegn og symptomer.

Med mange sykdommer som RA, er tidlig diagnose og behandling avgjørende.

Hva kan bli gjort?

«Å varsle legen din i tilfelle vansker i dagliglivet kan sikre at pasientene får den hjelpen de trenger,» sa Myasoedova. Et typisk tilfelle av revmatoid artritt begynner gradvis, med langsom utvikling av tegn og symptomer over en periode på uker til måneder.

Benerosjon og bruskødeleggelse skjer raskere enn andre symptomer og kan observeres i løpet av de to første årene av sykdommen, og fortsetter å forverres over tid hvis sykdommen ikke behandles effektivt.

Og selv om det ikke er noen gyldig diagnostisk blodprøve for RA, er det Arthritis Foundation uttalt at noen spesifikke antistoffer for RA kan være tilstede i den innledende fasen, eksisterende allerede før symptomene på sykdommen begynner.

En av utfordringene legene står overfor er at revmatoid artritt kan være vanskelig å diagnostisere i de tidlige stadiene, spesielt siden mange tidlige tegn og symptomer etterligner eller overlapper med en rekke sykdommer.

Gjennomsnittlig tid fra debut til diagnose er seks til ni måneder. Men nå, med den nye studien som viser at disse symptomene kan begynne enda tidligere enn tidligere antatt – kanskje år tidligere – kan en tidlig diagnose være i horisonten for mange.

Potter håper det.

«Jeg skulle ønske andre pasienter ble diagnostisert tidligere, så de har en bedre sjanse til å finne et stoff som fungerer for dem i stedet for å lide uten svar så lenge,» sa han.