Reumatoid artritt vs gikt: hvordan å vite hva du har

Beskrivelse

L’reumatoid artritt og gikt er to forskjellige typer leddgikt. De kan ha noen vanlige symptomer, men de har forskjellige årsaker og krever forskjellige behandlingsplaner.

Leddgikt

L’reumatoid artritt (RA) er en autoimmun sykdom som forårsaker betennelse, stivhet, smerte og hevelse av ledd.

Hvis ikke behandlet, kan det forårsake permanent skade som kan forstyrre livskvaliteten. I følge American College of Rheumatology, ca 1.3 millioner amerikanere har ra.

L’Ar er også en systemisk sykdom. Dette betyr at det kan påvirke andre kroppsorganer som øyne, hud, lunger og hjerte. Folk som har RA, har større risiko for hjertesykdom enn de som ikke gjør det.

Gikt

Gikt er en type intenst smertefull leddgikt som vanligvis slår på fotstens artikulasjon;. Det kan også holde den øvre delen av foten og ankelen. Av og til er det kjent at angrep andre kroppsledd.

Den greske filosofen-medisinske hippokrates kalt Gotta & # 8220; Rich & # 8221 artritt; Fordi det historisk var forbundet med # 8217; hengi seg til rik mat og drikke.

Forskjeller mellom ra og gikt

Begge sykdommene forårsaker rødhet, hevelse og leddsmerter. Begge kan forårsake alvorlige funksjonshemninger og kompromittere livskvaliteten.

Men et nært blikk på de første tegnene og leddene som er involvert, vil tydelig skille disse to sykdommene. Den beste måten å finne ut om du har RA eller Gotta, er å gjøre en avtale med legen din for en diagnose.

Spesifikke tegn som skiller sykdommer:

Leddgikt

  • Smerte kan være mild, moderat eller alvorlig og er vanligvis forbundet med stivhet
  • kan påvirke felles og er vanligvis symmetrisk på begge sider av kroppen
  • mer ofte forekommer i små ledd av hender, håndledd og føtter
  • Leddene kan bli smertefulle, rødme og hovne

Gikt

  • Vanligvis oppstår det i foten, mer vanlig på bunnen av # 8217;
  • Rødhet, hevelse og intens smerte

Hva er årsakene ra og gikt?

Leddgikt

Det medisinske samfunnet vet fortsatt ikke hva som forårsaker & # 8217;. Forskere tror at en del av dette har å gjøre med en persons genetiske sminke og at tilstanden utløses av noe i # 8217; miljøet, som et virus.

Gikt

Rik mat og drikke kan indirekte forårsake gikt. Men hovedårsaken er purin. Disse kjemiske forbindelsene finnes i noen matvarer.

Purin-rike matvarer inkluderer de fleste av kjøttene (spesielt orgel kjøtt), de fleste fisk og krepsdyr og til og med noen grønnsaker. Også hele brød og frokostblandinger inneholder purin.

Kroppen konverterer puriner til urinsyre. Gikt kan forekomme hver gang C’Det er for mye urinsyre i blodet. L’urinsyre er normalt utvist i urin, men høye nivåer kan danne skarpe krystaller i ledd, forårsaker betennelse og intens smerte.

Hvordan hver tilstand blir behandlet?

Leddgikt

L’AR kan ikke helbredes. Behandling fokuserer på kontrollen av artikulær betennelse, på’lindring av symptomene og reduserer skaden på leddene. Legen din vil jobbe med deg for å skape en behandlingsplan som samsvarer med dine behov.

L’Ar grav og aktiv er vanligvis behandlet med anti-etirifaktiske stoffer som endrer sykdommen (DMARD) eller kraftige biologiske stoffer. Sistnevnte er genetisk modifiserte forbindelser utformet for å angripe visse celler eller kjemiske stoffer som er involvert i immunprosessen. De virker for å bremse eller stoppe sykdomsutviklingen og kan lindre betennelsen og smerten.

L’Mild til moderat Arness er behandlet med ikke-organisk DMARD. Ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (fans) brukes også til å behandle smerte og # 8217; betennelse, ofte i tillegg til DMARD.

Gikt

I tillegg til narkotika kan legen anbefale endringer i kostholdet.

Legemidlene som omhandler gikt inkluderer:

  • Fans, som indomethacina eller naproser (naprelan, naprosyn)
  • Kortikosteroider, som prednison (rayos)
  • Colchicina (Colcles), administrert med fans for å behandle akutte angrep eller hindre fremtidige angrep
  • Narkotika som blokkerer produksjonen av urinsyre krystaller

Ta ut mat

Selv om L’Ar og Gout forårsaker smerte og hevelse til leddene og kan forstyrre daglige aktiviteter, har de forskjellige årsaker og krever forskjellige behandlinger. For å finne ut hva du har, må du konsultere legen din for en diagnose.

Symptomene på begge forholdene kan generelt styres med en kombinasjon av medisinske behandlinger og sunne livsstilsendringer. Snakk med legen din om alternativene som passer best til din situasjon.