Renalfunksjonstest: Formål, typer og prosedyrer

Oversikt over nyrefunksjonstester

Du har to nyrer på begge sider av ryggraden som omtrent størrelsen på en menneskelig knyttneve. Ligg på baksiden av # 8217; magen og under thoraxburet.

Nyrene dine utfører forskjellige viktige roller i å opprettholde helsen din. En av deres viktigste oppgaver filtrerer avfallsmaterialer fra blodet og utviser dem fra kroppen som urin. Nyrene bidrar også til å kontrollere vannnivået og ulike essensielle mineraler i kroppen. Videre er de grunnleggende for produksjon av:

 • Vitamin d
 • røde blodceller
 • Hormoner som regulerer blodtrykket

Hvis legen din mener at nyrene kanskje ikke fungerer som de skal, må du kanskje utføre nyrefunksjonstester. Dette er enkle blodprøver og urin som kan identifisere nyreproblemer.

Det kan også være nødvendig å utføre en nyrefunksjonstest hvis du har andre forhold som kan skade nyrene, for eksempel diabetes eller L’hypertensjon. De kan hjelpe leger til å overvåke disse forholdene.

Symptomer på nyreproblemer

Symptomene som kan indikere et problem for nyrer inkluderer:

 • Høyt blodtrykk
 • Blod i urinen
 • hyppige impulser for å urinere
 • Vanskelighetsgrad å starte vannlating
 • Smertefull urinering
 • Hevelse av hender og føtter på grunn av en opphopning av væsker i kroppen

Et enkelt symptom kan ikke bety noe alvorlig. Men hvis de oppstår samtidig, antyder disse symptomene at nyrer ikke fungerer som de skal. Renalfunksjonstester kan bidra til å bestemme årsaken.

Typer av nyrefunksjonstester

For å teste nyrefunksjonen, vil legen foreskrive en serie tester som er i stand til å estimere glomerulærfiltreringshastigheten (GFR). GFR forteller legen din hvor raskt nyrene dine eliminerer avfall fra kroppen din.

Urinprøve

A’urinanalyse styrer tilstedeværelsen av proteiner og blod i urinen. Det er mange mulige årsaker til tilstedeværelsen av proteiner i urin, ikke alle relatert til sykdommen. L’infeksjon øker proteiner i urin, men også en intens fysisk trening. Legen din vil kanskje gjenta denne testen etter noen uker for å se om resultatene er like.

Legen kan også be deg om å gi en 24-timers urin samlingsprøve. Dette kan hjelpe leger å se hvor raskt et avfallsprodukt som kalles kreatinin, elimineres av kroppen din. Kreatinin er et produkt av nedbrytning av muskelvev.

Seriell kreatinin test

Denne blodprøven undersøker om kreatinin akkumuleres i blodet. Nyrene filtrerer vanligvis vanligvis kreatininet fra blodet. Et høyt nivå av kreatinin antyder et problem med nyrene.

Sekund National Nyre Foundation (NKF), et nivå av kreatinin høyere enn 1.2 milligram / decilitre (mg / dl) for kvinner og 1.4 mg / dl for menn er et tegn på et problem med nyrer.

Ureanian nitrogen i blodet (Bun)

Testen Dell’Urean nitrogen i blodet (BUN) styrer også avfallsprodukter i blodet. BUN-testene måler mengden nitrogen i blodet. L’Urean nitrogen er et produkt av proteinforringelse.

Imidlertid skyldes ikke alle høye bun-tester på nyreskader. Selv vanlige stoffer, inkludert flotte doser av aspirin og noen typer antibiotika, kan øke bunken din. Det er viktig å informere legen din om noen narkotika eller kosttilskudd du tar regelmessig. Du må kanskje forstyrre bestemte stoffer i noen dager før testen.

Et normalt nivå av bolle er mellom 7 og 20 mg / dl. En høyere verdi kan foreslå forskjellige forskjellige helseproblemer.

Anslå gfr

Denne testen anslår hvor godt nyrene dine filtrerer avfall. Testen bestemmer hastighetsundersøkelsesfaktorene, for eksempel:

 • Testresultater, spesielt kreatininnivåer
 • kjønn
 • konkurranse
 • høyde
 • vekt

Eventuelt resultat mindre enn 60 ml / minutt / 1.73 m2 kan være et advarselsskilt av nyre sykdom.

Hvordan testene utføres

Renalfunksjonstester krever vanligvis en 24-timers urinprøve og blodprøve.

24-timers urinprøve

En 24-timers urinprøve er en kreatinin clearance test. Gir legen din en’Hvor mye kreatinin din kropp utdriver på en enkelt dag.

Dagen du starter testen, urin på toalettet som du normalt vil gjøre når du våkner.

For resten av dagen og natten, urin i en spesiell beholder fra legen. Hold beholderen lukket og kjølt under oppsamlingsprosessen. Pass på at du klart merkes beholderen og fortell andre familiemedlemmer fordi det er i kjøleskapet.

Morgenen på den andre dagen, urin i beholderen når du står opp. Dette fullfører 24-timers innsamlingsprosessen.

Følg legen din instruksjoner om hvor du skal forlate prøven. Det kan være nødvendig å returnere det til legenes studie eller et laboratorium.

Blodprøver

BUN-tester og serumkreatinin krever blodprøver tatt i et laboratorium eller et medisinsk kontor.

Teknikeren som trekker ut blodet, forbinder først en elastisk rundt armen. Dette gjør at venene skiller seg ut. Teknikeren renser deretter området over venen. De skyver en kabelnål gjennom huden og i venen. Blod vil strømme inn i et testrør som vil bli sendt for analysen.

Du kan føle en klemme eller en akutt punktering når nålen kommer inn i armen. Teknikeren vil sette en gasbind og en bandasje på punkteringsstedet etter testen. L’område rundt punkteringen kan utvikle en blåmerke i de kommende dagene. Men du bør ikke prøve alvorlig eller langsiktig smerte.

Behandling av tidlig nyresykdom

Legen vil fokusere på behandling av den underliggende tilstanden hvis testene viser en tidlig nyresykdom. Legen vil foreskrive medisiner for å kontrollere blodtrykket hvis testene indikerer hypertensjon. De vil også foreslå endringer i livsstil og diett.

Hvis du har diabetes, vil legen din kanskje se en endokrinolog. Denne typen lege spesialiserer seg på metabolske sykdommer og kan bidra til å sikre best mulig kontroll av blodsukker.

Hvis det foreligger andre årsaker til de unormale nyrefunksjonstestene, for eksempel nyreberegninger og overdreven bruk av smertestillende, vil legen ta passende tiltak for å håndtere disse lidelsene.

Unormale testresultater betyr at du sannsynligvis vil trenge vanlige nyrefunksjonstester i de kommende månedene. De vil hjelpe legen din til å holde D’øye dine forhold.