Rødt hår, blå øyne: hvor vanlig den genetiske kombinasjonen er?

Beskrivelse

I rekkevidden av mulige naturlige hårfarger er mørke nyanser de vanligste, mer enn 90 prosent av mennesker rundt om i verden har brunt eller svart hår. Dette følges av blondt hår.

Rødt hår, forekommer i bare 1 prosent 2 av befolkningen er det minst vanlig. Blå øyne er like sjeldne og kan bli sjeldnere.

En studie fant at mellom 1899 og 1905, mer enn halvparten Ikke-spennende hvite i USA hadde blå øyne. Men fra 1936 til 1951 falt det nummeret til 33.8 prosent. I dag antyder estimater 17 prosent av mennesker rundt om i verden har blå øyne.

Fargen på håret ditt og øynene avhenger av generene du arvet fra foreldrene dine. Hvis en person har både rødt hår og blå øyne, er det gode sjanser at selv en eller begge foreldrene har, men ikke alltid.

Du må arve to serier av genetisk informasjon både for fargen på håret ditt og fargen på øynene for å få disse mindre vanlige funksjonene. Sannsynligheten for at dette skjer, er ganske sjeldent, spesielt hvis ingen av foreldrene dine har rødt hår eller blå øyne. Noen ganger er imidlertid genetiske stjernerjuster og individer født med sjeldne kombinasjoner av rødt hår og blå øyne.

Hvordan får noen rødt hår og blå øyne

Genfunksjonene er delt inn i to kategorier: Recessiv og dominant. Foreldre deler prosjektet av mange funksjoner, fra hårfarge til personlighet, i sine gener.

Selv om fargen på håret påvirkes av flere gener, generelt, vinner de dominerende generene i en innlegg av hodestøtter mot recessive gener. Brunt hår og brune øyne, for eksempel, er begge dominerende, og derfor utgjør de en så høy prosentandel av hår- og hårfargekombinasjoner.

Foreldre kan også være bærere av recessive gener. Selv om de kan vise dominerende gener, har de fortsatt & # 8211; Og de kan sende til sine barn & # 8211; De recessive genene. For eksempel kan to foreldre med brunt hår og brune øyne ha en sønn med blondt hår og blå øyne.

Begge foreldrene kan vise recessive genetiske egenskaper og kan også overføre dem til barna sine. For eksempel, hvis begge foreldrene har rødt hår, mottar et barn hovedsakelig genetisk informasjon for rødt hår, så filen sjanse De vil ha rødt hår nesten 100 prosent.

Hvis en forelder har rødt hår og # 8217; andre nei, oddsen som deres barn har rødt hår handler om 50 prosent, Selv om skyggen av rødt kan variere sterkt.

Til slutt, hvis begge foreldrene er bærere av den genetiske varianten, men de har ikke rødt hår, har barnet omtrent 1 mulighet for 4 å ha veldig rødt hår. Den sanne modellen av hårfargearv er litt og mer komplisert, siden det er mange gener involvert.

Hvilket gen forårsaker rødt hår?

Melanocytter er celler som danner melanin i huden din. Mengden og typen melanin produsert av kroppen din bestemmer hvor mørkt huden din vil være eller klar. Rødt hår er resultatet av en genetisk variant som fører til at hudceller og kappede kroppsceller produserer mer enn en bestemt type melanin og mindre enn en annen.

De fleste redheads har en genetisk mutasjon i melanokortina-reseptoren 1 (MC1R). Når MC1R er inaktivert, produserer kroppen mer piehlanous, ansvarlig for rødaktig hud og hårfarger, sammenlignet med umulant og svart, ansvarlig for nyanser av brun og svart. I mennesker med en aktivert MC1R, kan Eumelanina balansere Piehernhead, men i rødt hår, hindrer varianten av genet det.

Det faktum at du har en eller begge kopier av det inaktiverte MC1R-genet, kan også bestemme skyggen av ditt røde hår, fra den blonde jordbæren med en lys rød strålende. Dette genet er også ansvarlig for fregner i mange redheads.

Personer med rødt hår og blå øyne er slukking?

Du kan tro at siden disse genetiske egenskapene er sjeldne, kan de bli fortynnet av det genetiske bassenget. Det er ikke sannsynlig å skje. Selv når du ikke kan se de recessive funksjonene & # 8211; Rødt hår, for eksempel & # 8211; Jeg er fortsatt der, skjult i en persons kromosomer.

Når en person har et barn, kan han sende informasjon om det recessive genet til avkom og strekken kunne vinne. Det er derfor noe som rødt hår eller blå øyne kunne & # 8220; hopp & # 8221; Generasjoner og dukker opp noen få skritt langs familielinjen.

Rødt hår, blå øyne i kvinner sammenlignet med menn

Rødt hår er mer vanlig hos kvinner, andre Undersøkelser. Imidlertid er kaukasiske menn mer sannsynlig å ha blå øyne sammenlignet med kvinner, Undersøkelser Viser. Når det gjelder kombinasjonen av rødt hår og blå øyne, har noen få undersøkelser undersøkt hvilket kjønn det er mer sannsynlig å utvikle denne uvanlige karakteristiske kombinasjonen.

Rødt hår, blå øyne og venstrehåndet

Redheads vet at deres hårfarge ikke er den unike unike funksjonen. Faktisk har redheads andre sjeldne trender.

Begrenset Undersøkelser antyder at redheads kan være mer sannsynlig å være venstrehåndet. Som rødt hår, er venstre hånd en recessiv strekk. I # 8217; vestlige halvkule, 10 prosent 15 Folk bruker venstre hånd på en dominerende måte.

Det antas at de røde hodene også er mer følsomme for smerte, Undersøkelser Viser. Dessuten kunne de krever mer anestetisk under operasjonen eller den lokale anestesien eller # 8217;.

Selv om de røde hodene ble født over hele verden, er det mer sannsynlig å snakke i # 8217; nordlige halvkule. Selv om ca. 1-217; 1-2% av verdens generelle befolkning har det røde hårgenet, stiger denne prosentandelen til 2 prosent 6 nord for’ekvator.