Psorialasica artritt: Jeg burde se en hudlege eller en revmatolog?

Valget av den riktige typen lege er avgjørende for behandling av psoriaseriartrittet (AP). Utvalgsprosessen kan imidlertid være komplisert på grunn av selve tilstanden. Ptil begynner som psoriasis, så ditt første instinkt kan være å søke omsorg fra en hudlege. Men # 8217; AP er også preget av inflammatorisk leddgikt, behandles av en revmatolog.

Med tanke på kompleksiteten til Ptil, vil du sannsynligvis vurdere begge typer leger når du ser etter en behandling. Finn ut mer om forskjellene mellom en dermatolog og en revmatolog og hvordan begge legene påvirker din PSA-ledelse.

COS’er en hudlege?

En hudlege er en lege som hovedsakelig omhandler forholdene knyttet til huden. Dette inkluderer også forholdene som påvirker negler og hår. I følge American Academy of Dermatology (AAD), Dermatologer jobber med over 3000 relaterte sykdommer, inkludert psoriasis.

Dermatologer er ofte de første kontaktpunktene for de som lider av PSA. Dette gjelder spesielt for de som har psoriasis, men har ennå ikke fått en diagnose for leddgiktskomponenten. En hudlege som tar en person som lider av psoriasis, kan be om informasjon om smerte eller felles stivhet, siden disse er vanlige indikatorer på mulig PSA.

Ved behandling av PSA kan en hudlege foreskrive aktuelle salver for å minimere kløe og smerte, samt reseptbelagte legemidler. Lysbeholderen kan også brukes i dermatologistudien.

COS’er en revmatolog?

En revmatolog er en lege som tar seg av forholdene knyttet til bein, ledd og muskler. Disse inkluderer ofte autoimmune sykdommer som gikt, lupus og ulike former for leddgikt.

Selv om de nøyaktige årsakene i basen av autoimmune sykdommer ikke er helt forstått, antas det å være relatert til kroppen som angriper sitt sunne vev. Over tid kan ubehandlede autoimmune sykdommer også skade organer, øyne og nervesystemet. Målet med en reumatolog er å behandle en behandlingsplan for å redusere den skadelige betennelsen forårsaket av relaterte autoimmune sykdommer.

Det er viktig å merke seg at mens autoimmune sykdommer, som leddgikt, kan forårsake hudsymptomer, reumatologer arbeider for å behandle den underliggende betennelsen enn årsaken. Dette er forskjellig fra en hudlege, som kan behandle hudproblemer på overflatenivå. Reumatologer bruker narkotika som tar sikte på betennelse, slik at kroppen slutter å angripe sunne vev. Disse er i form av biologiske stoffer, kortikosteroider og ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (fans).

Velg de riktige legene

Behandlingen av PSA krever ofte regelmessig omsorg både av en hudlege og en revmatolog. Men å finne de riktige legene kan være overveldende for å starte. I tillegg til å se hvilke leverandører som er på nettverket med ditt forsikringsselskap, kan du også spørre din primære omsorgsleder noen råd.

Som hovedregel bør du også velge leger sertifisert av Rådet. Du kan også sjekke filen Aad Nettsted for sertifiserte dermatologer, så vel som American College of Rheumatologists Nettsted for en revmatolog.

I tillegg til spesialiseringsskolen og medisinskolen, må dermatologer gjennomgå omfattende praktikplasser og minst tre års opplæring i oppholdet. For å oppnå råds sertifisering må en hudlege bestå en eksamen for riktig sertifisering. En sertifisert hudlege viser vanligvis deres legitimasjonsskap et sted på hans kontor.

Som dermatologer følger reumatologer en’betydelig utdanning og opplæring. Den estimerte timingen for utdanningen og opplæringen er den samme og må også fullføre sertifiseringseksamenene før du praktiserer reumatologi. En henvisning kan kreves av den grunnleggende legen for å gjøre en avtale.

Etter å ha funnet en hudlege og en revmatolog, spør om deres erfaringer i behandlingen av PSA. Fordi begge typer leger behandler en rekke forhold, kan noen være mer erfarne i PSA av andre.

Hold deg på toppen av din behandlingsplan

Konsekvent behandling spiller en viktig rolle i styringen av PSA-symptomer. Også behandlingen av AP kan forhindre betennelse som fører til potensiell permanent leddskade. For å få den rette omsorg for psoriasis, trenger du hudopplevelsen som tilbys av en dermatolog. Imidlertid må du også kontakte en revmatolog for å behandle årsaker ved foten av # 8217; betennelse som fører til ledsmerter og hudhevelse.

Men bare følg PSA-behandlingsplanen, kan ikke være nok til å forhindre effekten av sykdommen, spesielt hvis du ikke ser den rette legen. For Ptil, er det ofte bedre å jobbe med både en hudlege og en revmatolog. Du vil også sørge for at begge legene har informasjon om behandling L’en fra’mer slik at du kan sørge for at de er ferdig. Beholder dine poster og lag kopier når det er nødvendig, slik at du kan dele riktig informasjon som passer.

Samtidig er det viktig å endre behandlingsplanen med den riktige legen. Hvis huden din blir verre, kan du kontakte din dermatolog. D’En annen del, en revmatolog oppfølging kan være nyttig hvis du oppdager en forverring av blomstringen og # 8217; betennelse i leddene.