Prostata kreft: hva du trenger å vite

Cos’er prostatakreft?

Prostata kreft er en alvorlig sykdom som påvirker tusenvis av middelaldrende menn hvert år eller eldre. Omtrent 60% av tilfellene oppstår hos menn over 65 år American Cancer Society (ACS) Anslå at 174.650 amerikanske menn vil motta en ny diagnose av denne tilstanden i 2019.

Prostata er en liten kjertel som ligger i # 8217; magen lavere enn en mann. Ligger under blæren og omgir urinrøret. Prostata er regulert av # 8217; testosteronhormon og produserer seminalvæske, også kjent som sæd. Sperm er stoffet som inneholder sperma som kommer ut av # 8217; urinrøret under utløsningen.

Når en unormal og ondartet vekst av celler & # 8211; som kalles tumor & # 8211; Det danner i prostata, det kalles prostatakreft. Denne kreften kan spre seg til andre områder av kroppen. I disse tilfellene, siden kreft består av prostataceller, kalles det fortsatt prostatakreft.

Sekund Urologi Care Foundation, Prostata kreft er den andre årsaken til kreftdødsfall for menn i USA.

Typer av prostatakreft

De fleste tilfeller av prostatakreft er en type kreft som kalles adenokarsinom. Dette er en kreft som vokser i stoffet i en kjertel, som den prostatiske kjertelen.

Prostatakreft er også klassifisert i henhold til hastigheten som den vokser på. Den har to typer vekst:

 • aggressiv eller raskt voksende
 • Ikke aggressiv eller langsom vekst

Med ikke-aggressiv prostatakreft vokser svulsten ikke eller vokser veldig lite over tid. Med aggressiv prostatakreft kan kreft vokse raskt og kan spre seg til andre områder av kroppen, som bein.

Årsaker til prostatakreft og risikofaktorer

Det er ingen kjent årsak til prostatakreft. Som alle svulster, kan det være forårsaket av mange ting, inkludert en familiehistorie eller # 8217; eksponering for visse kjemikalier.

Uansett utløserfaktoren, fører til cellulære mutasjoner og ukontrollert cellevekst i prostata.

De som er i fare?

Selv om prostatakreft kan forekomme i noen, øker noen faktorer risikoen for sykdom. Disse risikofaktorene inkluderer:

 • høy alder
 • En familiehistorie av prostatakreft
 • noen etniske grupper eller raser & # 8211; For eksempel er afroamerikanske menn mer utsatt for å ha prostatakreft
 • fedme
 • Genetiske endringer

Selv stedet hvor du bor, kan spille en rolle i risikoen for prostatakreft. Finn ut mer om årsaker og risikofaktorer for prostatakreft.

Alder av prostatakreft

Som nevnt ovenfor er alderen en primær risikofaktor for prostatakreft. Sykdommen forekommer oftere hos menn over 65 år. Det manifesterer seg i ca 1 mann på 14 i alderen 60 og 69 år.

Prostata kreft symptomer

Noen former for prostatakreft er ikke aggressive, så du kan ikke ha noen symptomer. Imidlertid forårsaker avansert prostatakreft ofte symptomer.

Hvis du manifesterer et av følgende tegn eller symptomer, ikke nøl med å ringe legen din. Noen prostatakreft symptomer kan skyldes andre forhold, så du trenger en eksamen. De kan sørge for at du får riktig diagnose og behandling.

Prostata Kreft Symptomer kan inkludere urinproblemer, seksuelle problemer og smerte og nummenhet.

Urinproblemer

Urinproblemer er et vanlig symptom fordi prostata er under blæren og omgir urinrøret. På grunn av denne stillingen, hvis en tumor vokser på prostata, kan det trykke på blæren eller på # 8217; urinrøret og forårsake problemer.

Urinproblemer kan omfatte:

 • hyppig behov for å urinere
 • en langsommere strøm av normal
 • blødning under urinering (hematuri)

Seksuelle problemer

Erektil dysfunksjon kan være et prostatakreft symptom. Også kalt impotens, denne tilstanden gjør deg ikke i stand til å få og holde en & # 8217;. Selv blodet i sæden etter at ejakulasjonen kan være et prostatakrefts symptom.

Smerte og nummenhet

Metastatisk kreft er en kreft som har spredt seg til andre områder av kroppen hvorfra det skjedde for første gang. Når prostatakreft metastatiserer, spres det ofte til beinene. Dette kan forårsake smerte på følgende områder:

 • bekkenet
 • tidligere
 • bryst

Hvis kreft sprer seg til ryggmargen, kan du miste bena og blærefølsomhet.

Første tegn på prostatakreft

Selv om noen av de nevnte symptomene kan være din første indikasjon på at du har en prostatakreft, er urin symptomer mer sannsynlig å manifestere deg selv tidlig i forhold til andre symptomer.

Det er viktig å huske på at de fleste av disse symptomene også kan skyldes andre forhold som ikke er kreft. Disse forholdene inkluderer godartet prostatahyperplasi (IPB) og prostatitt.

Så, selv om det er viktig å holde symptomene du kanskje under kontroll, husk at det er en god sjanse for at de ikke er forårsaket av kreft.

Når det er sagt, får ingen av disse forholdene blod i urinen. Hvis du har dette symptomet, ring legen din umiddelbart.

Blod i urin kan skyldes noe annet enn kreft, men det er en god ide å gjøre den diagnostisere så snart som mulig. Finn ut mer om de mulige første symptomene på prostatakreft og på når du ringer legen din.

Screening og diagnose av prostatakreft

Prostata kreft screening avhenger ofte av dine personlige preferanser. Dette skyldes i stor grad det faktum at de fleste prostata svulster vokser sakte og forårsaker ikke helseproblemer, ifølge Sentre for kontroll og forebygging av sykdommer (CDC).

Det er også fordi testresultatene av Dell’spesifikt prostata antigen (PSA), som kan være en del av screeningen, kan føre til feil diagnose av kreft. Av begge disse grunnene kan screening forårsake unødvendige bekymringer og unødvendige behandlinger.

Anbefalinger for screening

L’ACS har Screening anbefalinger For menn aldring. Anbefaler at under en årlig undersøkelse snakket legene til menn av viss alder av fordeler og ulemper ved screening for prostatakreft. Disse samtalene anbefales for følgende alder:

 • Alder 40: For menn med høy risiko, som de med mer enn en i forhold til første grad & # 8211; En far, en bror eller en sønn & # 8211; som hadde en prostatakreft på en «8217; mindre enn 65 år gammel.
 • Alder 45: For menn i høy risiko, som afrikanske amerikanske menn og menn med en relativ av første grad diagnostisert med en «8217; mindre enn 65 år.
 • Alder 50: For menn i gjennomsnittlig prostatakreft og hvem skal leve minst 10 år.

De Task Force US Preventive Services (USPSTF) Nå anbefaler de at menn i alderen 55 og 69 bestemmer seg alene hvis de gjennomgår et bestemt prostata antigen (PSA), etter å ha snakket med ham med sin lege.

L’USPSTF konkluderer med at de potensielle fordelene med PSA-basert screening for menn i alderen 70 ikke overstiger forventet skade.

Verktøy for diagnose

Hvis du og legen din bestemmer at prostatakreft screening er et godt valg for deg, vil legen trolig utføre en fysisk undersøkelse og vil diskutere din kliniske historie. De vil også lage en eller flere tester, som kan inkludere:

 • Digital rektal eksamen (DRE): Med denne undersøkelsen vil legen sette en løs finger i endetarmen for å inspisere prostata. De kan føle om det er harde klumper på prostatisk kjertel som kan være svulster.
 • Dell’spesifikt prostata antigen (PSA): Denne blodprøven registrerer PSA-nivåer, et protein produsert av prostata. Se følgende avsnitt for mer informasjon om PSA-testen.
 • Prostatatisk biopsi: Legen kan bestille en biopsi for å bekrefte en prostatakreftdiagnose. For en biopsi fjerner en helsetjenester operatør et lite stykke prostatisk kjertel for eksamen.
 • Andre tester: Legen kan også utføre en magnetisk resonans, en TC eller en beinskanning.

Legen vil diskutere resultatene av disse testene med deg og vil gi anbefalinger for eventuelle påfølgende trinn som kan være nødvendig. Mer informasjon om hva du kan forvente under en prostata eksamen og hvordan å forberede seg på en.

PSA-test

L’PSA-blodanalyse styrer mengden av spesifikt prostata antigen som er tilstede i blodet. Hvis nivåene er høye, kan det bety at du har en prostatakreft.

Imidlertid er det mange grunner til at du kan ha en høy mengde PSA i blodet, så testresultatene kan føre til feil diagnose og unødvendige behandlinger.

USPSTF Nå anbefaler mennene i alderen 55 og 69 å bestemme uavhengig om å gjennomgå en PSA-test, etter å ha snakket om det med legen din.

Imidlertid er PSA-testen fortsatt hensiktsmessig i noen tilfeller, som for menn med høy risiko for prostatakreft. Dessuten, hvis du allerede har et bekreftet tilfelle av prostatakreft, er denne testen fortsatt godkjent for oppføring eller kreftklassifisering.

Før du vurderer å gjennomgå en blodprøve med PSA, snakker han med legen din om risikoen og fordelene. Finn ut mer om fordeler og ulemper med å ha en PSA-test.

Gleason trapp

Hvis du har hatt en prostatisk biopsi, vil du motta en poengsum av Gleason. Patologer bruker denne poengsummen til å klassifisere graden av prostatakreftceller. Graden indikerer hvordan unormale celler ligner kreft og hvor mye veksten ser ut til å være aggressiv.

En Gleason score lavere enn seks betyr at cellene dine ikke viser kreft tegn, så risikoen din er lav. Hvis poengsummen din er syv eller høyere, vil legen din trolig undersøke poengsummen din og PSA-nivået for å evaluere celler.

For eksempel betyr en Gleason-poengsum på 7, med et PSA-nivå mellom 10 og 20 ng / ml, betyr at tumorceller har blitt identifisert, men kreft er sannsynligvis ikke aggressiv, med sakte vekstceller.

En Gleason-score på 8 eller høyere, med PSA-nivåer større enn 20 ng / ml, indikerer en mer avansert kreft. Dette betyr at risikoen for aggressiv kreft er større. Finn ut hvordan en Gleason Score beregnes og hva det betyr for deg.

Prostata kreft stadier

Legen din vil trolig bruke både PSA-testresultatene og Gleason-poengsummen for å bestemme prostatakreftstadiet. Stadionet indikerer hvor mye kreften din er avansert. Denne informasjonen hjelper legeplanbehandling.

Et annet verktøy som brukes i prostatakreft-staging er den amerikanske felleskomiteen for kreft (AJCC) Temn midlertidig styringssystem. Som mange andre typer kreft er prostatakreft arrangert ved å bruke dette systemet basert på:

 • Størrelsen eller størrelsen eller forlengelsen av svulsten
 • Antall lymfeknuter involvert
 • Hvis kreft spredt (metastatisert) til andre steder eller organer

De prostata kreftfasene varierer fra 1 til 4. Sykdommen er mer avansert i fase 4. Ytterligere informasjon om staging av prostatakreft og betydningen av hver fase.

Prostata kreft behandling

Legen vil utvikle en passende behandlingsplan for kreft basert på alderen, i helsetilstanden og kreftfasen.

Hvis kreft ikke er aggressiv, kan legen din anbefale en årvåken vente, også kalt aktiv overvåking. Dette betyr at du vil forsinke behandlingen, men du vil foreta regelmessige kontroller med legen din for å overvåke kreft.

Mest aggressive kreft typer kan behandles med andre alternativer, for eksempel:

 • kirurgi
 • stråling
 • kryoterapi
 • Hormonell terapi
 • kjemoterapi
 • Stereoteksisk radiosurgery
 • immunterapi

Hvis kreften din er veldig aggressiv og har metastatisert, er det en god sjanse for at du sprer seg til beinene dine. For benmetastaser kan de ovennevnte behandlingene brukes, i tillegg til andre. Tilleggsinformasjon om behandlinger og prospekter for benmetastaser.

prostatektomi

Prostatektomi er en kirurgisk prosedyre under hvilken en del eller hele prostatiske kjertelen er fjernet. Hvis du har en prostatakreft som ikke har spredt seg utenfor prostata, kan legen din foreslå at du sender til en radikal prostatektomi. Med denne prosedyren fjernes hele prostatiske kjertelen.

Det finnes ulike typer radikale prostatikere. Noen er åpne, noe som betyr at du vil ha et større innsnittende underliv. Andre er laparoskopiske, noe som betyr at du vil ha flere mindre snitt i # 8217; Abdomen. Finn ut mer om hvilke typer kirurgiske alternativer og hva du kan forvente fra prostatektomi.

Prostata Cancer Survival Rate

Hvis prostatakreft er diagnostisert tidlig og ikke har spredt seg fra den opprinnelige svulsten, er utsiktene generelt gode. Tidlig diagnose og behandling er grunnleggende for et positivt utfall. Hvis du tror du har prostata kreft symptomer, bør du umiddelbart fikse en avtale med legen din.

Men hvis kreft fremmer og sprer seg utenfor prostata, vil dette påvirke dine prospekter. Finn ut mer om Advanced Prostate Cancer Survival priser, inkludert kreft som har spredt seg til beinene.

Prostata kreftforebygging

Det er noen risikofaktorer for prostatakreft, som L’alder, du kan ikke kontrollere. Det er imidlertid andre du kan sjekke.

For eksempel kan røyking slutte å redusere risikoen for prostatakreft, for eksempel Undersøkelser har vist at røyking øker risikoen. Selv dietten og «8217; trening er viktige faktorer som kan påvirke risikoen for prostatakreft.

Kosthold

Noen matvarer kan bidra til å redusere risikoen for prostatakreft, inkludert:

 • tomater
 • Cruciferous grønnsaker som brokkoli, brusselspirer og kål
 • fisk
 • soya
 • Oljer som inneholder omega-3 fettsyrer, for eksempel oljeolje, olivenolje

Testene foreslår også at noen matvarer kan øke risikoen for prostatakreft, for eksempel:

 • Melk og meieriprodukter
 • mettet fett, lokalisert i animalske produkter
 • rødt kjøtt
 • grillet kjøtt

Trening

L’Øvelse kan trolig bidra til å redusere risikoen for å utvikle avansert prostatakreft og dø av prostatakreft.

L’Øvelse kan også hjelpe deg med å gå ned i vekt. Dette er nøkkelen fordi Undersøkelser viste at fedme er en risikofaktor for prostatakreft. Med legen din godkjenning, prøv å gjøre 30 minutters trening nesten hver dag i uken. Finn ut mer om hvordan dietten og L’trening kan bidra til å redusere risikoen for prostatakreft.

Snakk med legen din

Prostata kreft er en risiko for alle menn aldring, men hvis det oppdages og behandles tidlig, er utsiktene generelt veldig gode. Så, som du blir gammel, må du sørge for at du har åpne samtaler med legen din om risikoen din.

Hvis du har noen symptomer, tror du det kan være en prostatakreft, snakk umiddelbart med legen din. Og selv om du ikke har symptomer, ta hensyn til vedtaket av en sunn livsstil for å redusere risikoen.

En diett rik på grønnsaker og fisk og dårlig fett av fettfett og rødt kjøtt, kombinert med en treningsplan godkjent av legen, kan bidra til å redusere risikoen for prostatakreft, samt forbedre helsen din generelt.