Prostata kreft: hormonelle og ikke-hormonelle behandlinger

Hvis prostatakreft når et avansert stadium og tumorceller har spredt seg til andre deler av kroppen, er behandling en nødvendighet. L’Vakker ventetiden er ikke lenger A’alternativet, hvis dette var linjens linje informert med legen din.

Heldigvis har menn med avansert prostatakreft nå flere behandlingsalternativer tilgjengelig enn noensinne. Disse inkluderer både hormonelle terapier og ikke-hormonelle behandlingsalternativer. Den nøyaktige behandlingen du vil motta, avhenger av prostatakreftstrinnet og de underliggende forholdene du har. Husk at behandlingsopplevelsen din kan være svært forskjellig fra andres.

For å bestemme en behandling, må du vurdere det generelle målet om behandling, bivirkningene og hvis du er en god kandidat eller ikke. Bli informert om tilgjengelige behandlinger kan hjelpe deg, og legen din bestemmer hvilken behandling, eller kombinasjon av behandlinger, er bedre for deg.

Hormonelle terapier for avansert prostatakreft

Hormonalterapi er også kjent som androgen deprivasjonsterapi (ADT). Det er ofte beskrevet som hengselet for behandling av metastatisk prostatakreft.

Hvordan hormonalterapi fungerer?

Hormonbehandling virker ved å redusere nivåene av hormoner (androgener) i kroppen. Androgener inkluderer testosteron og dihydrotestosteron (DHT). Disse hormonene oppfordrer prostatakreft som multipliserer. Uten androgener er tumorveksten redusert og kreft kan til og med gå til remisjon.

Godkjente hormonelle behandlinger

Det er flere hormonelle behandlinger godkjent for prostatakreft. Disse inkluderer:

 • Gnrh Agonister, som Leelfrolide (Eligard, Lupron) og Goserelin (Zoladex). Disse fungerer ved å senke mengden testosteron som produseres av testiklene.
 • Anti-androgen, som nilutamid (nilandron) og enenzalutamid (Xtandi). Disse blir vanligvis lagt til GnRH-agonister for å forhindre testosteronadhesjon til tumorceller.
 • En annen type GnRH-agonist kalt degarelix (Firmanagon), som blokkerer signalene fra hjernen til testiklene slik at produksjonen av androgener blir avbrutt.
 • Kirurgi for å fjerne testiklene (orchiektomi). Faktisk vil dette stoppe produksjonen av mannlige hormoner.
 • Enteron (ZYTIGA), en antagonist av’lhrh virker ved å blokkere et enzym kalt CYP17 for å stoppe produksjonen av androgener av kroppsceller.

Behandlingsmål

L’Målet med hormonbehandling er remisjonen. Husk at alle tegn og symptomer på prostatakreft forsvinner. Folk som har nådd remisjonen, er ikke & # 8220; helbredet & # 8221; men de kan tilbringe mange år uten å vise tegn på kreft.

Hormonbehandling kan også brukes til å redusere risikoen for tilbakefall etter foreløpig behandling hos menn med høy risiko for gjentakelse.

Hvordan behandlinger er gitt?

GnRH-agonister injiseres eller plasseres som små planter under huden. Anti-androgener er tatt som en pille en gang om dagen. Degarelix administreres ved injeksjon. Et kjemoterapi medikament kalt docetaxel (taxoter) brukes noen ganger i kombinasjon med disse hormonelle terapiene.

Zytiga tas oralt en gang om dagen i kombinasjon med en steroid kalt prednison.

Kirurgi for å fjerne testiklene kan utføres som en poliklinisk prosedyre. Du bør være i stand til å gå hjem noen timer etter en orchiektomi.

Hvem er en kandidat?

De fleste menn med avansert prostata karsinom er kandidater for hormonell terapi. Det vurderes vanligvis når prostatakreft har spredt seg utover prostata og kirurgi for å fjerne svulsten, er ikke lenger mulig.

Før du starter behandlingen, vil det være nødvendig å gjennomgå en leverfunksjonstest sammen med en blodprøve for å sikre at leveren kan ødelegge narkotika på riktig måte.

Eenzalutamid (Xtandi) er for tiden godkjent kun for bruk hos menn med prostatakreft som allerede har spredt seg til andre deler av kroppen, og som ikke lenger svarer på medisinsk eller kirurgisk behandling for å senke testosteronnivået.

I noen tilfeller kan prostatakreftceller tåle hormonelle behandlinger og formere seg selv i fravær av mannlige hormoner. Dette kalles hormonbestandig prostatakreft (eller motstandsdyktig mot kastrering). Menn med hormonbestandig prostatakreft er ikke kandidater for A’ytterligere hormonbehandling.

Vanlige bivirkninger

De vanligste bivirkningene av hormonelle terapier inkluderer:

 • Varme blinker
 • Tynning, bein skrøbelighet (osteoporose) fordi lav testosteronnivå forårsaker fotballtap
 • vektøkning
 • Muskelmasse tap
 • erektil dysfunksjon
 • Tap av seksuell lyst

Ikke-hormonelle terapier for avansert prostatakreft

Hvis hormonell behandling ikke virker eller kreft, vokser og sprer seg for fort, kan behandlingen anbefales med andre ikke-hormonelle alternativer.

Ikke-hormonelle behandlinger godkjent

Ikke-hormonelle behandlinger for avansert prostatakreft inkluderer:

 • Kjemoterapi, som docetaxel (taxoter), Cabazitalaxel (Jevtana) og Mitoxantrone (Novantrone). Kjemoterapi administreres noen ganger i kombinasjon med en steroid kjent som prednison.
 • Radioterapi, som bruker høy energi eller radioaktive bjelker for å ødelegge svulster. Stråling brukes vanligvis i kombinasjon med kjemoterapi.
 • Immunoterapi, inkludert Sipuleucel-T (Provenge). L’Immunoterapi fungerer med kroppens immunsystem for å drepe kreftceller.
 • Radium Ra 223 (Xofigo), som inneholder en liten mengde stråling og brukes til å ødelegge prostatakreftcellene som har spredt alle & # 8217;.

Behandlingsmål

L’Målet med kjemoterapi, stråling og andre ikke-hormonelle behandlinger er redusert veksten av kreft og forlenger en persons liv. Kjemoterapi og andre ikke-hormonelle midler vil trolig ikke være i stand til å behandle kreft, men kan betydelig forlenge menneskets liv med metastatisk prostatakreft.

Hvem er en kandidat?

Du kan være en kandidat for ikke-hormonelle behandlinger som kjemoterapi eller stråling hvis:

 • Dine PSA-nivåer øker for fort fordi hormonelle behandlinger kan styre det
 • Din kreft sprer seg raskt
 • Dine symptomer blir verre
 • Hormonelle behandlinger virker ikke
 • Kreft har spredt seg til beinene dine

Hvordan behandlinger er gitt?

Kjemoterapi administreres generelt i sykluser. Hver syklus vanligvis noen få uker. Du kan trenge flere behandlingssykluser, men vanligvis C & # 8217, det er en hvile i midten. Hvis en type kjemoterapi slutter å fungere, kan legen anbefale andre kjemoterapi alternativer.

Sipelucel-T (Provenge) administreres i tre infusjoner i venen, med ca. to uker mellom hver infusjon.

Selv Radium RA 223 administreres ved injeksjon.

Vanlige bivirkninger

De vanlige bivirkningene av kjemoterapi inkluderer:

 • hårtap
 • Kvalme og oppkast
 • diaré
 • utmattelse
 • tap av Appetit
 • Lavt antall hvite blodlegemer (nøytropeni) og større risiko for infeksjon
 • Minneendringer
 • nummenhet eller prikking til hender og føtter
 • Lett blåmerker
 • Munnsår

Strålingsbehandlinger kan redusere antallet røde blodlegemer og forårsake anemi. L’anemi forårsaker tretthet, svimmelhet, hodepine og andre symptomer. Strålingsbehandling kan også føre til tap av blærekontroll (inkontinens) og erektil dysfunksjon.

Bunnlinjen

Hormonalterapier og kirurgiske inngrep anbefales generelt for først å behandle avansert prostatakreft. De kan brukes i kombinasjon med kjemoterapi. Men etter en viss tidsperiode kan mange prostata tumorer bli resistente mot hormonell terapi. Ikke-hormonelle alternativer blir det beste valget for menn med metastatisk prostatakreft som ikke lenger reagerer på hormonelle behandlinger eller kjemoterapi.

Selv med behandling, kan ikke alle tilfeller av avansert prostatakreft behandles, men behandlinger kan redusere kreftveksten, redusere symptomene og forbedre overlevelse. Mange menn har bodd med avansert prostatakreft i årevis.

Å ta avgjørelser om behandlinger kan være en kilde til forvirring og vanskelig fordi C & # 8217, det er mye å vurdere. Husk at du ikke trenger å ta avgjørelsen alene. Med guiden til din onkolog og helsepersonell, kan du ta en informert beslutning om den beste behandlingsplanen for deg.