Plica syndrom: symptomer, øvelser og kirurgi

COS’Plica syndromet?

Plica er en fold i membranen som omgir kneet artikulasjonen. L’kneet artikulasjon er omgitt av en kapsel full av væske kalt synovial membran.

Under føtalfasen har du tre kapsler, kalt synovial pliche, som vokser rundt utviklingen av knæret. De absorberes vanligvis før fødselen. Men i en studie fra 2006, 95 prosent av personer som sendes til artroskopisk kirurgi hadde noen rester av synovial plics.

Plica syndrom oppstår når en av dine plics er betent, vanligvis på grunn av en lesjon. Dette skjer ofte i midten av rotulaen, som er kjent som medial plica syndrom.

Hva er symptomene?

Hoved symptomet på plica syndrom er knesmerter, men også mange andre forhold kan forårsake dette. Smerte relatert til Plica Syndrome er vanligvis:

 • sår, snarere enn skarp eller skyting
 • Verre når du bruker trapper, crouch eller bøyning

Ytterligere symptomer på Plope Syndrome inkluderer:

 • en følelse av grep eller låsing i kneet når du står opp fra en stol etter å ha satt lenge
 • Problemer å sitte i lange perioder
 • Et klikk eller et snap når du bretter eller strekker kneet
 • følelsen av at kneet ditt gir
 • En følelse av ustabilitet på trapper og bakker

Du kan også være i stand til å høre plicaen hovne når du trykker på rotulaen.

Hva årsaken?

Plica syndrom er vanligvis forårsaket av stress eller # 8217; overdreven knebruk. Dette skyldes ofte øvelser som krever at du ofte bøyer og retter kneet, hvordan du kjører, sykler en sykkel eller bruker en bil for å klatre opp trappen.

En ulykke som kommer fra en ulykke, som et fall eller en ulykke d’bil, kan også forårsake plica syndrom.

Hvordan diagnostisert er diagnostisert?

For å diagnostisere Plica Syndrome, vil legen starte med en fysisk undersøkelse. De vil bruke eksamenen til å ekskludere annen mulig årsak til knesmerter, for eksempel:

 • en revet menisca
 • tendinitt
 • beinskade

Pass på at du informerer din praktiserende lege Du trener eller treningsrutiner du gjør, i tillegg til eventuelle ulykker eller nyere skader.

De kan også bruke en magnetisk resonans eller radiograf for å få en bedre visjon av kneet.

Det er øvelser jeg kan gjøre for å lindre?

De fleste tilfeller av Pllica syndrom reagerer godt på fysioterapi eller et hjemmeøvelsesprogram. Disse involverer vanligvis lårets bakre musklerforlengelse og forsterkning av quadriceps. De fleste begynner å prøve lettelse innen seks til åtte uker fra’Start av en fysioterapi eller et treningsprogram.

Qualiceps styrker seg

Medial plica er indirekte festet til quadriceps, en stor muskel i lårene. Hvis quadricepsene dine er svake, er du mer sannsynlig å ha sår irritert.

Du kan styrke quadricepsene dine:

 • Sett for quadriceps (muskelforsterkning)
 • Løft ditt rette ben
 • Beinpress
 • mini-squat

Du kan også prøve å svømme, sykle, gå eller bruke en elliptisk maskin.

Strekking av lår bak muskler

De bakre lårmuskulaturene er gruppen av muskler som strekker seg langs lårene fra docken til skinnen. Bruk dem til å kaste kneet. De smale lårets bakre muskler utøver et ekstra stress på forsiden av kneet, hvor plicen din er funnet.

En fysioterapeut kan veilede deg gjennom forskjellige strekker som kan bidra til å slappe av de bakre lårmusklene. De fleste av dem kan utføres mens du sitter eller står. Etter å ha lært alongasjoner, prøv å kjøre dem flere ganger om dagen for å holde musklene avslappet.

Kortikosteroid injeksjoner

Legen kan foreskrive A’kortikosteroid injeksjon i kneet hvis betennelsen gjør det vanskelig å gjøre øvelsen. Dette kan gjøre smerte forsvunnet, men det er viktig å holde trstren og treningsrutinen. Hvis du ikke gjør det, vil smerten komme tilbake når kortikosteroiden forsvinner.

Jeg trenger kirurgi?

Hvis fysioterapi ikke hjelper, kan en prosedyre som kalles artroskopisk reseksjon være nødvendig.

Legen vil sette inn et lite kamera kalt artroskop gjennom et lite kutt på kneetiden. De vil bruke små kirurgiske instrumenter, satt inn gjennom et annet lite kutt, for å fjerne plikten eller justere posisjonen.

Etter intervensjonen vil legen lede deg til et fysioterapiprogram for å hjelpe deg med å gjenoppbygge kneets styrke. Du vil begynne med en liten øvelse for å lindre smerte og hevelse. Til slutt vil du bruke mer krevende øvelser for å styrke quadriceps, bakmuskulaturen i låret og kalvemuskulaturen.

Gjenoppretting fra kirurgi for Plica Syndrome avhenger av forskjellige faktorer, inkludert generell helse og treff. Hvis du har lidd riktig kneoperasjon, for eksempel, må du kanskje vente om to uker før du kjører. Hvis venstre kneet er blitt rammet, kan du ta deg helt innen tre eller fire dager.

Husk at du kanskje må vente flere uker før du går tilbake til dine vanlige driftsnivåer og fysisk aktivitet.

Lev med Plica Syndrome

Plica syndrom er vanligvis lett å behandle og håndtere med fysioterapi og hjemmeøvelser. Hvis du trenger kirurgi, er prosessen minimalt invasiv og krever mindre utvinning enn mange andre typer kneoperasjon.

Samarbeide med legen din for å finne riktig behandlingsalternativ for deg.