Paranoic Personality Disorder: Årsaker, Symptomer og Diagnose

COS’er paranoid personlighetsforstyrrelsen?

Paranoid personlighetsforstyrrelse (PPD) er en type eksentrisk personlighetsforstyrrelse. En eksentrisk personlighetsforstyrrelse betyr at personens oppførsel kan virke merkelig eller uvanlig for andre. En person med en oppførsel av paranoid personlighet er veldig mistenkelig mot andre mennesker. De er forskjellig fra andres motivasjoner og tror at andre vil skade dem. Ytterligere karakteristiske tegn på denne tilstanden inkluderer å være motvillig til å betro med andre, bringe grudge og finne ydmykende eller truende underekst selv i de mest uskyldige av kommentarer eller hendelser. En person med PPD kan være klar til å føle sinne og føle seg fiendtlig mot andre.

PPD vises vanligvis alt’voksen alder. Ifølge Cleveland Clinic synes PPD å være mer vanlig hos menn enn kvinner.

Behandling for PPD kan være vanskelig, fordi folk med PPD har en intens mistanke og mistillit i andre. En psykisk helsepersonell må etablere et tillitsforhold med pasienten. Denne tilliten gjør at pasienten kan betro seg med den profesjonelle og tror han har en lidelse.

Tilleggsinformasjon: Personlighetsforstyrrelse »

Hva er årsakene til paranoid personlighetsforstyrrelse?

Årsaken til paranoid personlighetsforstyrrelsen er ukjent. Imidlertid mener forskere at en kombinasjon av organiske og miljømessige faktorer kan føre til en paranoid personlighetsforstyrrelse.

Forstyrrelsen er til stede oftere i familier med en historie med schizofreni og vrangforstyrrelser. Traumeren i tidlig barndom kan være en avgjørende faktor.

Hva er symptomene på paranoid personlighetsforstyrrelse?

Ofte tror folk med paranoid personlighetsforstyrrelse ikke at deres oppførsel er unormal. Det kan virke helt rasjonelt for en person med PPD for å være mistenkelig for andre. Men de som omgir dem, kunne tro at denne mistillit er uberettiget og støtende. Personen med PPD kan oppføre seg i en fiendtlig eller obstinert måte. De kan være sarkastiske, som ofte vekker en fiendtlig respons fra andre, noe som kan synes å bekrefte sine opprinnelige mistanker.

Noen med PPD kan ha andre forhold som kan mate din PPD. For eksempel depresjon og # 8217; angst kan påvirke en persons humør. Endringer i humør kan øke oddsene som en person med PPD føles paranoid og isolert.

Andre symptomer inkluderer:

 • tro at andre har skjulte motivasjoner eller vil skade dem
 • Tvil om andres lojalitet
 • Vær overfølsom overfor kritikk
 • har problemer med å jobbe med andre
 • Vær klar til å bli sint og fiendtlig
 • Bli løsrevet eller sosialt isolert
 • være kontroversiell og defensiv
 • har problemer med å se dine problemer
 • har problemer med å slappe av

Noen PPD-symptomer kan lignes på symptomer på andre lidelser. Schizofreni og borderline personlighetsforstyrrelse er to lidelser med symptomer som ligner på PPD. Det kan være vanskelig å diagnostisere disse forstyrrelsene klart.

Hvordan paranoid personlighetsforstyrrelsen er diagnostisert?

Din primære omsorgslege vil stille deg dine symptomer og historien din. De vil også gjøre en fysisk vurdering for å lete etter andre medisinske forhold du måtte ha. Din primære omsorgsleverandør kan sende deg fra en psykiater, psykolog eller annen psykisk helsepersonell for ytterligere tester.

Den psykiske helsepersonell vil utføre en fullstendig vurdering. De kan spørre deg om barndommen, skolen, arbeidet og relasjoner. De kan også spørre deg hvordan du skal svare på en forestilt situasjon. Dette brukes til å evaluere hvordan du kan reagere på visse situasjoner. Den psykiske helsepersonell vil derfor gjøre en diagnose og vil danne en behandlingsplan.

For å lære mer: Typer av psykisk helsepersonell »

Hvordan paranoid personlighetsforstyrrelsen behandles?

Behandling for PPD kan være svært vellykket. Imidlertid har de fleste med denne tilstanden problemer med å akseptere behandling. Noen med PPD ser ikke deres symptomer som uberettiget. Hvis en person er villig til å akseptere behandling, er ordterapi eller psykoterapi nyttige. Disse metodene:

 • Hjelp’individet for å lære å håndtere uorden
 • Lær å kommunisere med andre i sosiale situasjoner
 • Bidrar til å redusere paranoia følelser

Selv narkotika kan være nyttige, spesielt hvis personen med PPD har andre relaterte forhold som depresjon eller uorden d’angst. Legemidlene kan inkludere:

 • antidepressiva
 • benzodiazepin
 • antipsykotika

Kombinasjonen av narkotika med ordterapi eller psykoterapi kan ha stor suksess.

Hva er det langsiktige perspektivet?

Perspektivet avhenger av at personen er villig til å godta behandling. Folk som aksepterer behandling kan opprettholde arbeidet og opprettholde sunne relasjoner. Imidlertid må de fortsette behandlingen gjennom livet, fordi det ikke er noen kur for PPD. PPD-symptomer vil fortsette, men kan administreres med omsorg og støtte.

Folk med PPDs som motstår behandling kan føre til et mindre funksjonelt liv. PPD kan forstyrre deres evne til å opprettholde en jobb eller ha positive sosiale interaksjoner.

Les videre: Hva vil du vite om mental helse? »