Overlegenhetskompleks: forståelse, egenskaper, behandling og mer

Et overlegenhetskompleks er en oppførsel som tyder på at en person tror at han på en eller annen måte er høyere enn de andre. Folk med dette komplekset har ofte overdrevne meninger om seg selv. De kan tro på deres evner og deres resultater overskrider andre.

Imidlertid kan et overlegenhetskompleks faktisk skjule et lavt selvtillit eller en følelse av mindreverdighet.

Psykologen Alfred Adler beskrev først overlegenhetskomplekset i sitt arbeid på # 8217; begynnelsen av det 20. århundre. Han understreket at komplekset er virkelig en forsvarsmekanisme for følelser av utilstrekkelighet som alle vi kjemper med.

Kort sagt, folk med et overlegenhetskompleks har ofte vanquilious holdninger til folket som omgir dem. Men disse er bare en måte å skjule følelsen av feil eller mangel på.

Hvordan forstå om du har et overlegenhetskompleks

Symptomene på overlegenhetskomplekset kan omfatte:

  • Høye vurderinger av’selvtillit
  • Vanagloriose uttalelser som ikke støttes av virkeligheten
  • Oppmerksomhet alle’utseende eller forfengelighet
  • Overdreven høy mening av seg selv
  • A’selvbilde av overlegenhet eller autoritet
  • Motvilje mot å lytte til andre
  • Overcompensation for bestemte livselementer
  • svinger d’humør, ofte forverret av motsetningen til en’en annen person
  • under lav selvtillit eller følelser av mindreverdighet

Du kan tro at du har identifisert noen av disse symptomene i en annen person. De kan være enkle å identifisere, spesielt etter et langt forhold. Men for å kombinere disse symptomene til hele seg selv er ikke så lett.

Mange av disse & # 8220; symptomer & # 8221; De kan også være forårsaket av mange andre forhold. Disse inkluderer narcissistisk personlighetsforstyrrelse og bipolar lidelse.

En psykisk helsepersonell, som en psykolog eller psykiater, kan være i stand til å se det virkelige problemet under symptomene. Dette er ofte lavt selvtillit eller en følelse av mindreverdighet. Hvis det oppdages, blir et overlegenhetskompleks forskjellig fra andre mulige problemer.

Vs overlegenhetskompleks. Mindreverdighetskompleks

Et overlegenhetskompleks er en overdrevet følelse av selvtillit. Skjuler sanne følelser av middelmådighet.

Et kompleks av mindreverdighet er en følelse av overdrevet svakhet. Det skjuler ofte sanne grunner, for eksempel ambisjoner om makt.

I teorien om den individuelle psykologien til Adler, er et overlegenhetskompleks og et kompleks av mindreverdighet knyttet sammen. Han hevdet at en person som oppførte seg overlegen til andre og betraktet de andre som er mindre verdige, faktisk gjemt en følelse av mindreverdighet. På samme måte kan noen som har virkelig høye ambisjoner forsøke å skjule dem ved å late som å være beskjeden eller til og med.

Individuell psykologi er basert på # 8217; ideen om at vi alle strever for å overvinne en følelse av utilstrekkelighet eller underlegenhet, og dette fører oss til å mestre ferdighetene og skape et betydelig levetid for tilhørighet og suksess.

Overcoming av følelsesmessige følelser er vår motivasjon for å skape det livet vi vil ha. I denne sammenheng er et overlegenhetskompleks resultat eller reaksjon på manglende evne til å oppnå sine mål eller høyden av interne forventninger.

Freud trodde at et overlegenhetskompleks var faktisk en måte å kompensere eller overvinne områder der vi mangler eller mangler. Han trodde han kunne motivere eller en måte å hjelpe oss med å takle feilen.

Overlegenhetskomplekset varierer fra den virkelige tilliten som tillit er resultatet av en «8217; faktisk ferdighet, suksess eller talent i et bestemt område. Tvert imot er et overlegenhetskompleks en falsk tillit eller bravado når C & # 8217, det er liten eller ingen suksess, resultat eller talent.

Hva forårsaker et overlegenhetskompleks?

Det er ikke klart hvorfor noen utvikler et overlegenhetskompleks. Flere situasjoner eller ulykker kan være hovedårsaken.

For eksempel kan det være et resultat av flere feil. En person prøver å fullføre et bestemt mål eller få et ønsket resultat, men han kan ikke. Lær å håndtere angst og stresset av feil som utgir seg for å være over den.

Hvis de føler seg beskyttet av deres feil på denne måten, kan de gjenta det i fremtiden. Kort sagt lærer de å unnslippe følelsene av utilstrekkelighet ved å skryte og late som å være bedre enn andre. Men for folk rundt denne personen, kan atferd kan ses som stolt og arrogant.

Disse oppføringene kan starte på en øm alder. Når et barn lærer å møte utfordringer og endringer, kan han lære å undertrykke følelser av utilstrekkelighet eller frykt. Et overlegenhetskompleks kan utvikles.

På samme måte kan det også skje senere i livet. Fra ungdom og voksne har en person mange muligheter til å prøve nye ting mellom nye mennesker. Hvis disse situasjonene ikke er adressert, kan en person utvikle et overlegenhetskompleks for å overvinne følelsen av isolasjon eller mangel.

Kan diagnostiseres?

Et overlegenhetskompleks er ikke en offisiell diagnose. Vises ikke i diagnostisk og statistisk håndbok for psykiske lidelser, 5. utgave (DSM-5). Denne håndboken er et verktøy som psykiske helseeksperter og helsepersonell kan bruke til å diagnostisere en rekke psykiske helseforstyrrelser. DSM-5 hjelper også helsepersonell til å bestemme passende behandling.

Men ikke å være i håndboken betyr ikke at komplekset ikke er ekte. En psykisk helse ekspert vil bruke en kombinasjon av faktorer for å avgjøre om en person har komplekset. Disse inkluderer observerte atferd og evaluering under individuelle økter. Noen ganger kan samtaler med venner og familie også være nyttig.

Noen symptomer på et overlegenhetskompleks ligner på andre betingelser for mental helse. Disse inkluderer narcissistisk personlighetsforstyrrelse, schizofreni, demens og bipolar lidelse. I motsetning til overlegenhetskomplekset har disse definitive kriterier for diagnosen. Legen din kan utelukke disse og andre forhold.

Det kan behandles?

Et overlegenhetskompleks har ikke en standardbehandling. Dette skyldes at det ikke anses som en offisiell diagnose.

Men en helsepersonell eller en mental omsorgsleverandør kan imidlertid skape en & # 8220; behandling & # 8221;. Denne planen kan hjelpe deg med å forstå eventuelle problemer ved foten av en forgjeves oppførsel. Til slutt vil det hjelpe deg å lære å håndtere dem mer fordelaktig.

Mange har følelser av mindreverdighet og ansikt Rippers D & # 8217;. Er måten du lære å møte de tingene som til slutt forme din mentale helse. En ekspert, som en psykolog kan hjelpe deg å lære å finne løsninger heller enn å skape tegn når du føler deg under press.

Ord terapi er en vanlig behandling for denne komplekse. I disse individuelle økter, kan en psykolog eller en terapeut hjelpe deg med riktig vurdere dine dilemmaer. Du kan deretter lage flere sunne svar. Når du føler deg under press i fremtiden, kan du bruke disse taktikk for å hjelpe deg å overvinne følelser av svakhet.

Hvis du har et forhold med noen du tror har dette komplekset, kan du oppmuntre det å bli behandlet. På samme tid, kan du også dra nytte av psykoterapi. En psykolog eller en terapeut kan hjelpe deg å lære å vurdere om din partner eller familiemedlem er ærlig, og når du føler deg sårbar.

Du kan hjelpe dem med å gjøre dem ansvarlige. Du kan også oppmuntre dem til å være mer ærlig om deres følelser og identifisere nye vekstområder der de kan lykkes.

Hva er perspektivet for noen med et overlegenhetskompleks?

Det er usannsynlig at folk med et overlegenhetskompleks representerer en trussel mot fysisk helse. Imidlertid kan kontinuerlige løgner og overdrivelser bli irriterende for andre og kan påvirke relasjonene negativt.

Hvis du har et forhold til en person som tror har dette problemet, oppfordrer du det til å søke hjelp. De kan finne sunnere måter å håndtere skjulte følelser.

Du kan også dra nytte av å se en terapeut, og du kan vurdere ideen om å se en terapeut med partneren din for å lære mer effektive måter å uttrykke følelser l’en l & # 8217;.

Bunnlinjen

Øvre for å handle eller vise andre funksjoner i et overlegenhetskompleks er vanligvis en måte å maskere eller skjule følelsene av underlegenhet på. Hvis du tror at du har et overlegenhetskompleks, kan behandlingen av psykisk helse ekspert hjelpe deg.

Det tar tid å utarbeide disse følelsene og atferdene. Det krever også bevissthet for å unngå dem igjen i fremtiden. Et overlegenhetskompleks kan adresseres. Lær å ha en mer ærlig og åpen dialog med andre mennesker og hvordan å sette opp og forfølge mer realistiske mål kan hjelpe.