Ovariecyster: Typer, symptomer, behandling, forebygging og mer

Hva er ovariecyster?

Eggstokkene er en del av det kvinnelige reproduktive systemet. De befinner seg i # 8217; underlivet på begge sider av livmoren. Kvinner har to eggstokkene som produserer egg, samt østrogenhormoner og progesteron.

Noen ganger, på en av eggstokkene, vil du utvikle mye full av væske kalt cyster. Mange kvinner vil utvikle minst en cyste i livet. I de fleste tilfeller er cyster indolor og forårsaker ikke symptomer.

Typer av ovariecyster

Det finnes ulike typer ovariecyster, som dermoid cyster og cyster av’endometrioma. Imidlertid er funksjonelle cyster den vanligste typen. De to typer funksjonelle cyster inkluderer blader av follikkelen og luteus kroppen.

Follikulær cyste

Under menstruasjonssyklusen til en kvinne, vokser et egg i mye kalt follikel. Denne sekken er plassert ALLE’interiør i eggstokkene. I de fleste tilfeller åpner denne follikkelen eller posen og frigjør et egg. Men hvis follikelet ikke åpnes, kan væsken hele «8217; indre av follikkelen kan danne en cyste på # 8217; eggair.

Cyster av lutee kroppen

Follikulære poser oppløses generelt etter å ha utstedt et egg. Men hvis posen ikke løses og # 8217; åpning av follikulære tetninger, alle «8217; indre av sekken kan utvikle ytterligere væske og denne opphopningen av væske forårsaker en cyster av den luteøse kroppen.

Andre typer ovariecyster inkluderer:

Noen kvinner utvikler en tilstand som heter Syndrome Dell’polycystisk eggstokk. Denne tilstanden betyr at eggstokkene inneholder et stort antall små cyster. Det kan forårsake eggstokkene utvidelsen. Hvis ikke behandlet, kan polycystiske eggstokkene forårsake infertilitet.

Symptomer på en eggstokk cyste

Ovariecyster forårsaker ofte ingen symptom. Imidlertid kan symptomene vises mens cysten vokser. Symptomene kan omfatte:

De alvorlige symptomene på en eggstokk cyste som krever umiddelbar medisinsk behandling inkluderer:

Disse symptomene kan indikere en ødelagt cyste eller en eggstokk vridning. Begge komplikasjonene kan ha alvorlige konsekvenser hvis ikke behandlet tidlig.

Komplikasjoner av ovariecyst

De fleste ovariecyster er godartet og går bort naturlig alene uten behandling. Disse cysterene forårsaker få hvis ingen, symptomer. Men i sjeldne tilfeller kan legen oppdage en kreft cystisk ovarie masse under en rutinemessig undersøkelse.

Ovarian vri er en’andre sjeldne komplikasjoner av ovariecyster. Dette er når en god cyste svinger eller beveger seg en eggstokk fra sin opprinnelige posisjon. L’blodinnstrømning ALLE’eggstokk er avbrutt, og hvis ikke behandlet, kan forårsake skade eller død til eggstokkvev. Selv om sjeldne, representerer Ovarian Twist nesten 3% av akuttgynekologiske inngrep.

Rute cyster, som også er sjeldne, kan forårsake intens smerte og intern blødning. Denne komplikasjonen øker risikoen for infeksjon og kan være farlig for livet hvis ikke behandlet.

Diagnose av en ovariecyst

Legen kan oppdage en ovariecyste under en rutinemessig bekkenundersøkelse. De kan legge merke til hevelse på en av eggstokkene og bestille en ultralydstest for å bekrefte tilstedeværelsen av en cyste. En ultralydstest (ultrasonografi) er en bildebehandlingstest som bruker høyfrekvente lydbølger til å produsere A’bilde av dine indre organer. Ultralydstestene bidrar til å bestemme størrelsen, posisjonen, formen og sammensetningen (fast eller fylt med væske) av en cyste.

Imaging-verktøyene som brukes til å diagnostisere ovariecyster, inkluderer:

Fordi de fleste cyster forsvinner etter noen uker eller måneder, kan legen ikke gi råd til en behandlingsplan umiddelbart. I stedet kan de gjenta ultralydstesten om noen uker eller måneder for å bekrefte forholdene dine.

Hvis det ikke er noen endringer i forholdene dine, eller hvis cysten øker i størrelse, vil legen kreve ytterligere tester for å bestemme andre årsaker til symptomene.

Disse inkluderer:

Behandling for en ovariecyst

Legen kan anbefale behandling for å redusere eller fjerne cyster hvis det ikke går bort alene eller hvis det blir større.

P-piller

Hvis du lider av tilbakevendende ovariecyster, kan legen din foreskrive orale prevensjonsmidler for å stoppe eggløsningen og forhindre utvikling av nye cyster. Orale prevensjonsmidler kan også redusere risikoen for kreft til eggstokkene. Risikoen for eggstokkreft er større i postmenopausale kvinner.

Laparoskopi

Hvis din cyste er liten og resultater fra en bildebehandlingstest for å utelukke kreft, kan legen utføre en laparoskopi for å fjerne cyster kirurgisk. Prosedyren forventer at legen utfører et lite snitt i nærheten av navlen og deretter setter du et lite verktøy i # 8217; magen for å fjerne cyster.

Laparotomi

Hvis du har en stor cyste, kan legen din kirurgisk fjerne cyster gjennom en stor gravering i # 8217; Abdomen. Vil lede en umiddelbar biopsi, og hvis de bestemmer at cysten er kreft, kan man utføre en’hysterektomi for å fjerne eggstokkene og livmoren;.

Forebygging av ovariecyster

Ovariecyster kan ikke forebygges. Rutinemessige gynekologiske undersøkelser kan imidlertid oppdage ovariecyster tidlig. Godartede ovariecyster blir ikke kreftfremkallende. Imidlertid kan symptomene på eggstokkreft imidlertid imitere symptomene på en ovariecyst. Derfor er det viktig å besøke legen og motta en korrekt diagnose. Informer legen din om symptomer som kan indikere et problem, for eksempel:

Hva er det langsiktige perspektivet?

Utsiktene for pre-emausale kvinner med ovariecyster er gode. De fleste cyster forsvinner innen få måneder. Imidlertid kan gjentatte ovariecyster forekomme i pre-emausale kvinner og kvinner med hormonelle ubalanser.

Hvis ikke behandlet, kan noen cyster redusere fruktbarheten. Dette er vanlig med endeometriomer og syndromet på’polycystisk eggstokk. For å forbedre fruktbarheten kan legen fjerne eller redusere cyster. Funksjonelle cyster, cystadenomer og dermoid cyster påvirker ikke fruktbarheten.

Selv om noen leger vedtar en tilnærming & # 8220; venter og se & # 8221; Med ovariecyster kan legen anbefale kirurgi for å fjerne og undersøke eventuelle cyster eller vekst som utvikler seg på eggstokkene etter overgangsalderen. Dette skyldes at risikoen for å utvikle en kreftcyst eller eggstokkene kreft øker etter overgangsalderen. Imidlertid øker ovariecyster ikke risikoen for eggstokkreft. Noen leger vil fjerne en cyste hvis den er større enn 5 centimeter i diameter.

Spørsmål:

Hva er konsekvensene av ovariecyster på graviditet? Hvordan påvirke noen som er gravid og noen som prøver å bli gravid?

Anonym tålmodig

TIL:

Noen ovariecyster er forbundet med en nedgang i fruktbarhet mens andre nei. Endometre og cyster av syndromet til / 8217; polycystisk eggstokk kan redusere kapasiteten til en kvinne for å bli gravid. Imidlertid er funksjonelle cyster, dermoid cyster og cystadenomer ikke forbundet med vanskeligheter med å være gravid, med mindre de er gode. Hvis legen din oppdager en ovariecyster under graviditet, kan behandlingen avhenge av typen eller størrelsen på cysten. De fleste cyster er godartede og krever ikke kirurgi. Imidlertid kan kirurgi være nødvendig hvis cysten er mistenkt for kreft eller hvis cysten bryter eller vridd (kjent som vri) eller er for stor.

Alana Biggers, MD, MPH Svarene representerer meninger fra våre medisinske eksperter. Alt innhold er strengt informativt og bør ikke betraktes som et medisinsk rådgivning.