Nyrekreft: Forventet levetid og faseprognose

COS’er staging av kreft?

Hvis du har blitt diagnostisert med en nyrekreft, vil legen utføre en oppstartsprosess. Stasjonen er en måte å beskrive kreft i forhold til plassering og hva som har spredt seg; Hjelp legene til å bestemme det beste behandlingskurset.

Staging lar også leger å forutsi helbredende muligheter eller en persons prospekter. Vi snakker ofte om perspektiver når det gjelder overlevelsesrater. For eksempel refererer en femårig overlevelsesrate til prosentandelen av mennesker som bodde minst fem år etter en kreftdiagnose.

Å vite overlevelsesraten ved fase kan hjelpe deg med å forstå dine prospekter basert på utviklingen av nyrekreft, men situasjonen for hver person er unik. Overlevelsesrater påvirkes av responsen på behandling, sammen med andre risikofaktorer. Dette betyr at noen med avansert stadium kreft kan leve et lengre liv enn en person som har blitt diagnostisert med en tidligere fase kreft, eller omvendt.

Mer informasjon om nyrekreftstadier og deres betydning.

Hvordan rene kreft er arrangert?

En metode som leger bruker til å skape nyrekreft, kalles TNM-systemet.

  • T refererer til størrelsen på den primære svulsten, og hvis den invaderte det omkringliggende vevet.
  • N brukes til å identifisere i hvilken grad kreft har spredt seg til lymfeknuter.
  • M Indikerer om kreft har metastatisert eller utbredt i andre organer eller fjernere lymfeknuter.

For eksempel, hvis du blir fortalt at kreften din er T1, N0, M0, betyr det at du har en liten svulst i en nyre, men det har ikke spredt seg til lymfeknuter eller organer.

TNM-betegnelse TX Hovedtumorfunksjoner Det kan ikke måles T0 Ingen hovedtumor identifisert T1 Hovedtumor er bare i en nyre og er mindre enn 7 cm, eller bare under 3 tommer, gjennom T2 er hovedtumoren bare i en nyre og større 7 cm T3 Hovedtumor vokste opp i større vene og tilstøtende T4-stoff. Hovedtumoren har nådd stoffet utover Renenxen Tumoren i lymfeknuter kan ikke måles ikke noe bevis på at svulsten sprer seg til lymfin1 & # 8211; N3 svulsten spredt til de nærliggende lymfeknuter; Jo større tallet, jo større antall MX hit lymfeknuter, kan diffusjonen av kreft (metastase) ikke måles M0 Tumoren har ikke spredt seg til andre organer M1 Svulsten har spredt seg til andre organer

Også på nyrekreft kan et scenenummer mellom 1 og 4 tildeles. Disse stadiene identifiserer svulster med et lignende perspektiv og blir derfor behandlet på samme måte. Som en generell guide, det lavere antall internships, desto større er mulighetene for utvinning, men situasjonen for hver enkelt er unik.

Fase 1

Fase 1 er den mindre aggressive fasen og har den høyeste overlevelsesraten på fem år. Ifølge TNM-systemet er kreftvannet relativt lite i første etappe, og mottar deretter en betegnelse av T1. Svulsten vises bare i en nyre, og det er ingen tester som sprer seg til lymfeknuter eller andre organer, og mottar deretter spikerbetegnelser og M0.

I fase 1 vil kreftholdig nyre sannsynligvis bli fjernet, og oppfølgingsbehandling kan ikke være nødvendig. Mulighetene for utvinning er gode. Den femårige overlevelsesraten for nyrekreft i stadion 1 er 81 prosent. Dette betyr at ut av 100 personer, 81 personer diagnostisert med nyrekreft i stadion 1 lever fortsatt fem år etter deres opprinnelige diagnose.

Steg 2

Fase 2 er mer alvorlig enn fase 1. På dette stadiet er svulsten bredere enn 7 centimeter, men vises bare i nyrene. Nå regnes det som t2. Men som fase 1 er det ingen tester som sprer seg til lymfeknuter eller andre naboer, så det regnes også som n0 og m0.

Som i fase 1 vil en karsykarisk nyre nyre 2 trolig bli fjernet, og oppfølgingsterapi kan ikke være nødvendig. Den femårige overlevelsesraten for nyrekreft i stadion 2 er 74 prosent. Dette betyr at ut av 100 personer, 74 personer med diagnose av nyrekreft i stadion 2 lever fortsatt fem år etter diagnosen.

Trinn 3

TNM-systemet beskriver to scenarier for nyrekreft i trinn 3. I det første scenariet vokste svulsten opp i en hovedvein og i et nærliggende stoff, men kom ikke til de nærliggende lymfeknuter. Dette refereres til som T3, N0, M0.

I det andre scenariet kan svulsten være av hvilken som helst størrelse og kan vises alle’ytre nyre. I dette tilfellet har tumorceller også invadert de nærliggende lymfeknuter, men de har ikke gått utover. Regnes, T1-T3, N1, M0.

I begge tilfeller vil behandlingen være aggressiv. Hvis kreft har nådd lymfeknuter, kan de kirurgisk fjernes. Den femårige overlevelsesraten for nyrekreft på stadion 3 er 53 prosent. Dette betyr at ut av 100 personer, 53 personer med diagnose av nyrekreft i trinn 3, vil fortsatt leve fem eller flere år etter diagnosen.

Trinn 4

Selv nyrekreft på stadion 4 kan klassifiseres på to måter. I det første har svulsten økt og nådd vevet utenfor nyrene. Det kan ha utbredt eller ikke til de nærliggende lymfeknuter, men det har ennå ikke metastata. I dette tilfellet er betegnelsen T4, noen N, M0.

I det andre kan svulsten være av hvilken som helst størrelse, det kan være i lymfeknuter og har metastatisert til andre organer eller ytterligere lymfeknuter: noen T, noen N, M1.

Overlevelsesraten på fem år på dette stadiet faller til 8 prosent. Dette betyr at ut av 100 personer, 8 personer med diagnose av scenekreft 4 vil fortsatt leve fem år etter å ha mottatt diagnosen.

Forholdet mellom TNM og stadioner

Betegnelse og TNM-stadier er relatert. For eksempel vil fase 1 aldri ha en betegnelse M1. Følgende er TNM-betegnelsene du kan finne på alle stadier. Et merke Angir at TNM-betegnelsen er mulig på det stadiet.

Trinn 1 Trinn 2 Trinn 3 Trinn 4T1, N0, M0✓T1, N0, M14T1, N1, M0✓T1, N1, M14T2, N0, M0✓T2, N0, M14T2, N1, M0✓T2, N1, M1 ✓T3 , N0, M1 ✓T3, N1, M1 ✓T3, N1, M14T3, N1, M14T4, N0, M0✓T4, N0, M14T4, N1, M0✓T4, N1, M1✓

Faktorer som påvirker prospekter

Noen faktorer kan Nedre overlevelsesrater I trinn 3 eller 4 nyrekreft. Disse inkluderer:

  • et høyt blod Lattato dehydrogenase (LDH) Nivå, som indikerer en cellulær skade
  • Et høyt nivå av blodkalsium
  • Lavt antall røde blodlegemer

Andre faktorer som påvirker prospekter er:

  • Hvis kreften har spredt seg til to eller flere fjerne steder
  • Hvis mindre enn et år har gått fra diagnosens øyeblikk til behovet for systemisk behandling
  • Type behandling

Går fremover

Startbehandling så snart som mulig kan øke overlevelseskantene dine. Behandling kan inkludere kirurgi for å fjerne svulst, immunterapi medisiner eller målrettede stoffer.

Femårig overlevelsesrate Statistikk bestemmes ved å observere et stort antall personer. Hvert kreftveske er imidlertid unikt, og tallene kan ikke brukes til å forutsi prospekter for enkeltpersoner. Hvis du har en nyrekreft, og du vil forstå din forventede levetid, snakk med legen din.

Femårig overlevelsesrate for stadion

Overlevelsesfrekvensstadiet på fem år 181% 274% 353% 48% * Kilde: American Cancer Society

Kommende trinn

Hvis du har blitt diagnostisert med nyrekreft, snakk med legen din på scenen og de mulige behandlingsplanene. Ikke vær redd for å stille mange spørsmål, inkludert grunnen til at de har valgt en bestemt behandlingsmetode, eller hvis det er alternative behandlingsplaner som kan fungere for deg.

Det er også en god ide å spørre om de kliniske forsøkene du kan delta på. Kliniske studier er en annen måte å få nye behandlinger, spesielt hvis standardbehandlingsalternativer var ineffektive.