Nyr og anemi sykdom: Hva er forbindelsen?

Kronisk nyresykdom (CKD) kan utvikle seg når en’annen helsetilstand skader nyrene. For eksempel diabetes og # 8217; hypertensjon er to hovedårsaker til CKD.

Over tid kan CKD føre til anemi og andre potensielle komplikasjoner. L’anemi oppstår når kroppen din ikke har nok sunne røde blodlegemer til å bære vevs oksygen.

Fortsett å lese Finn ut mer om’Anemi i CKD.

Forbindelsen mellom anemi og CKD

Når nyrene fungerer som de skal, produserer de et hormon kjent som erytropoietin (EPO). Dette hormonet rapporterer til kroppen din for å produsere røde blodlegemer.

Hvis du har CKD, kan nyrene ikke produsere nok EPO. Som et resultat kan antall røde blodlegemer reduseres nok til å forårsake anemi.

Hvis du blir utsatt for hemodialyse for å kurere CKD, kan dette også bidra til # 8217; anemi. Dette skyldes at L’hemodialyse kan forårsake blodtap.

Årsaker til anemi

I tillegg til CKD inkluderer andre potensielle årsaker til anemi:

 • Jernmangel, som kan skyldes sterk menstruasjonsblødning, andre typer blodtap eller lavt jernnivå i kostholdet
 • Mangel på folater eller vitamin B-12, som kan skyldes lave nivåer av disse næringsstoffene i dietten eller en tilstand som forhindrer kroppen i riktig absorberende vitamin B-12
 • Noen sykdommer som forstyrrer produksjonen av røde blodlegemer eller øker ødeleggelsen av røde blodlegemer
 • Reaksjoner på giftige kjemikalier eller visse stoffer

Hvis du utvikler anemi, vil behandlingsplanen anbefalt av legen avhenge av den sannsynlige årsaken til # 8217; anemi.

Symptomer på’anemi

L’anemi forårsaker alltid tydelige symptomer. Når han gjør det, inkluderer de:

 • utmattelse
 • svakhet
 • svimmelhet
 • hodepine
 • irritabilitet
 • Konsentrasjonsproblemer
 • pust
 • Uregelmessig hjerterytme
 • brystsmerter
 • blek hud

Diagnostisere anemi

For å verifisere tilstedeværelsen av anemi, kan legen bestille en blodprøve for å måle mengden hemoglobin i blodet. L’hemoglobin er et protein som inneholder jern i røde blodlegemer som bærer oksygen.

Hvis du har CKD, bør legen din teste hemoglobinnivået minst en gang på # 8217; år. Hvis du har en kronisk avansert nyresykdom, kan de bestille denne blodprøven flere ganger alle’år.

Hvis testresultatene viser at det lider av anemi, kan legen bestille ytterligere tester for å bestemme årsaken til # 8217; anemi. De vil også stille deg spørsmål om kostholdet ditt og din medisinske historie.

Komplikasjoner av # 8217; anemi

Hvis ikke behandlet, # 8217; anemi kan få deg til å føle deg for trøtt for å fullføre dine daglige aktiviteter. Du kan finne vanskelig trening eller spille andre aktiviteter på jobb, på skolen eller hjemme. Dette kan forstyrre livskvaliteten og fysisk form.

L’anemi øker også risikoen for hjerteproblemer, inkludert uregelmessig hjerterytme, forstørret hjerte og hjertesvikt. Dette skyldes at hjertet ditt må pumpe mer blod for å kompensere for mangelen på oksygen.

Behandling for anemi

For å behandle CKD-tilkoblet anemi, kan legen foreskrive ett eller flere av følgende:

 • Et stimulerende middel L’erytropoiesis (ESA). Denne typen stoffet hjelper kroppen til å produsere røde blodlegemer. For å administrere en ESA, vil en helsepersonell injisere stoffet under huden eller lære deg hvordan du spiker den.
 • Jern supplement. Kroppen din trenger jern for å produsere røde blodlegemer, spesielt når du antar en ESA. Du kan ta jerntilskudd ved oral i form av en pille eller motta jerninfusjoner gjennom en intravenøs linje (IV).
 • Rød blodcelletransfusjon. Hvis hemoglobinnivået går for langt, kan legen anbefale en rød blodcelletransfusjon. Den røde blodcellene i en donor vil bli overført til kroppen din gjennom en drypp.

Hvis din folat eller vitamin B-12 nivåer er lave, kan legen din også anbefale L’integrering med disse næringsstoffene.

I noen tilfeller kan de anbefale endringer i kostholdet for å øke jerninntaket, folsyre eller vitamin B-12.

Snakk med legen din for å lære mer om de potensielle fordelene og risikoen for ulike terapeutiske tilnærminger for CKD-anemi.

L & # 8217;

Mange mennesker med CKD utvikler anemi, som kan forårsake tretthet, svimmelhet og i noen tilfeller alvorlige hjertekomplikasjoner.

Hvis du har CKD, bør legen din bla opp rutinemessig screening for anemi ved hjelp av en blodprøve for å måle hemoglobinnivået.

For å behandle anemi forårsaket av CKD, kan legen anbefale narkotika, jernintegrasjon eller muligens en rød blodcelletransfusjon. De kan også anbefale endringer i kostholdet for å hjelpe deg med å få næringsstoffene som trengs for å produsere sunne røde blodlegemer.