Nebulisatorer for KOL: I det de er forskjellig fra inhalatorer?

Beskrivelse

Målet med farmakologisk behandling for kronisk obstruktiv bronkopneumopati (KOL) er å redusere antallet og alvorlighetsgraden av angrepene. Dette bidrar til å forbedre din generelle helse, inkludert din evne til å trene. Formen for behandling som vanligvis er foreskrevet i COPD, er innåndingsbehandling, inkludert inhalatorer og nebulisatorer. Den raske og effektive lindring av symptomer fra en nebulisator kan i stor grad forbedre kvaliteten på livet ditt og til og med redusere antall nødsituasjoner du har.

Om nebulisatorer

Nebulisatorer er små enheter som brukes til å ansette ulike stoffer som hjelper til med å administrere KOL. Disse stoffene inkluderer:

 • Bronkodilatorer
 • kortikosteroider
 • antibiotika
 • anticholinergic
 • Mucletic agents

Nebulisatorer bruker en motor for å konvertere disse stoffene mot tåkevæsker. Inhalerer deretter stoffet gjennom et munnstykke eller en maske. Ulike typer nebulisatorer konverterer medisinen i tåke annerledes, men de er alle satt og brukt på lignende måter.

Nebulisatorer vs inhalatorer

Nebulisatorer og inhalatorer kan være like effektive i mange situasjoner, men i noen tilfeller er nebulatorene bedre. Nebulisatorer leverer en kontinuerlig tåke med narkotika som puster i 10-15 minutter eller mer. Dette gjør at du kan puste normalt gjennom munnen under behandlingen.

D’En annen del, inhalatorer produserer korte vindkast av aerosol medisiner. Med dem er det nødvendig å koordinere pusten for å inhalere stoffet raskt og dypt. Så du må holde pusten din slik at stoffet skal komme inn i systemet. Hvis du har mange problemer med å puste, kan inhalatorene ikke gi narkotika til lungene med samme effekt av nebulisatorer.

Videre kan noen legemidler som brukes til KOL, slik som metroproxethenol og L’acetylcystein, administreres av nebulisatorer, men ikke i inhalatorer.

Typer av nebulisatorer

Det er tre forskjellige typer nebulisatorer:

 • jetfly
 • ultralyd
 • pulserende strikket

Jetnebulisatorer er den eldste typen. De bruker komprimert luft for å generere en subtil tåke. De er tilgjengelige i bord og bærbare modeller. Det er ingen narkotikasrestriksjoner for KOL for Jet Nebulizers. Men de kan være støyende og vanskelig å rengjøre.

Ultrasonic nebulizers er nyere og mye roligere enn jet sprøyter. De er bare tilgjengelige som bærbare enheter og har en tendens til å koste mer enn jet sprøyter. De bruker ultralyd vibrasjoner for å generere en subtil tåke. Ultrasoniske nebulisatorer kan ikke gi visse medisiner for KOL. Dette skyldes at enheten overfører varme fra ultralydvibrasjoner til stoffet.

Vibrerende nettverksnebulisatorer er den nyeste og dyreste nebulisasjonstypen. De er stille og mye mer bærbare enn andre typer. De siste håndholdte modellene har alle «8217; bli størrelsen på en fjernkontroll. Disse nebulisatorene kan også være vanskelig å rengjøre, siden nettverket er delikat, må de rengjøres og håndteres forsiktig. Andre typer nebulisatorer, derimot, kan rengjøres ved å koke dem eller passere dem i oppvaskmaskinen. Alle nebulisatorer må skylles og tørkes etter hver bruk og rengjøres mer grundig en gang i uken, så ta hensyn til kravene til manipulasjon og omsorg.

Fordeler og ulemper

Pro av nebulisatorene:

 • Krever mindre opplæring enn inhalatorer som skal brukes riktig.
 • De kan være mer nyttige og enklere å bruke enn en inhalator under et KOL-angrep.
 • De kan være lettere å bruke for å ta store doser av et stoff.

Mot Nebulizers:

 • De krever en PO & # 8216; Tid til å bli brukt, som krever 10-15 minutter med langsom pusting.
 • De er dyrere enn inhalatorer.
 • Krev en strømkilde.

Snakk med legen din

Hvis du har COPD, snakk med legen din om de beste alternativene for å hjelpe deg med å håndtere din tilstand. Mange forskjellige typer nebulisatorer og inhalatorer er tilgjengelige, med fordeler og ulemper for hver. Eller en inhalator eller en nebulisator kan være det beste alternativet for deg, eller legen din kan foreslå at du bruker dem begge for å maksimere effektiviteten av behandlingen din.