Nasal cannulas og ansiktsmasker

Hva er neseknanken og ansiktsmasker?

De nasale kanylene og ansiktsmasker brukes til å gi oksygen til folk som ellers ikke ville ha nok. De brukes ofte til å gi lettelse til mennesker med respiratoriske lidelser.

En nesekanylen består av en fleksibel slange som er plassert under nesen. Røret inneholder to tips som kommer inn i neseborene. En ansiktsmaske dekker nesen og munnen.

Begge administreringsmetoder er koblet til oksygenkilder, tilgjengelig i en rekke dimensjoner.

De nasale kanylene og enkle ansiktsmasker brukes generelt til å gi lave oksygenivåer. En annen type maske, venturi masken, gir oksygen på høyere nivåer. Noen ganger er neseknantene også brukt til å gi høye oksygenivåer.

Fordi nasal kanyler og ansiktsmasker brukes?

Nasal kanylene og ansiktsmasker brukes vanligvis til å behandle mennesker som har respiratoriske tilstander som:

  • astma
  • Bronkopulmonal dysplasi eller lunger underutviklet i nyfødte
  • Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOL)
  • cystisk fibrose
  • lungebetennelse
  • Søvnapné

De kan også administreres på sykehus til personer som har lidd trauma eller akutte forhold som L’Cardiac insuffisiens.

Fordelene med oksygenbehandling inkluderer mer energi og letthet med å puste.

Tilleggsinformasjon: Oksygenterapi »

Hvordan nasal cannulas og ansiktsmasker brukes?

Før du foreskriver behandling, vil legen utføre noen tester for å måle mengden oksygen du allerede har i blodet. De kan ta en prøve med en nål eller bruke en deteksjonsenhet. Når det er plassert mot fingrene eller føttene, bruker deteksjonsenheten, kalt pulsoksymeter lys for å måle mengden oksygen i blodet. Ingen blodprøvetaking eller nål er nødvendig.

L’oksygen kan administreres med nasal cannulas eller ansiktsmasker på sykehus, klinikker eller spesialiserte hjelpeanlegg. Det kan også administreres hjemme eller til og med reise. Noen enheter er bærbare og kan henges bak en person.

Venturi masker gir et konstant og forhåndsinnstilt nivå av oksygen. De brukes ofte til å kontrollere en persons karbondioksid-retensjon og å gi ytterligere oksygen.

Nasal kanylene er den vanligste metoden for oksygen dispensering. Dette er hovedsakelig fordi de er mindre påtrengende enn andre alternativer og tillater en person å spise og snakke fritt.

Hva er risikoen for nasal cannulas og ansiktsmasker?

Personer med nasal kanyler opplever noen ganger nasal tørrhet, spesielt når de mottar oksygen på høye nivåer. Nye enheter kan hjelpe med dette symptomet ved å legge til fuktighet og varme til leveringsprosessen.

Til tross for fordelene, er oksygenbehandlingen ikke uten risiko. Flere komplikasjoner kan utvikle seg med langvarig behandling av høye oksygenivåer. I noen tilfeller kan folk utvikle lungeskader eller en tilstand som kalles lungeoksydoksisitet. Det kan også forårsake øyeskader.

Kontakt legen din hvis du legger merke til en blåaktig fargetone på leppene eller neglene, eller hvis du begynner å puste pusten mens du er under ekstra oksygen.

Hva er perspektivet for nasal cannulas og ansiktsmasker?

L’oksygenbehandling kan forbedre kvaliteten på en persons liv i mange år. Være i stand til å puste lettere tillater en person å engasjere seg i flere aktiviteter i løpet av dagen, ha en bedre natts søvn og potensielt et lengre liv.

Noen ganger er det ekstra oksygen bare nødvendig under søvn eller # 8217; trening. Hvis A & # 8217 oppstår; hudirritasjon på grunn av enhetsstørrelse, kan legen være i stand til å justere den. Benken salver kan hjelpe med nese gnidning.

Det er viktig å huske at oksygen er ekstremt brannfarlig. Postskilt og # 8220; Røyking nr. 8221; på alle områder der oksygenet administreres. Hold andre brannfarlige gjenstander unna, inkludert aerosoler, stearinlys og ovner.

Andre leveringsmetoder