Når kontakte lege ved vepsestikk?

Hva skal man gjøre når man blir stukket av veps?

Hva gjør du hvis du blir stukket av veps eller bie?
 1. Fjern brodden så raskt som mulig dersom den sitter igjen i huden.
 2. Ikke klem eller klor på stikket.
 3. Avkjøl stikket med kaldt vann, is eller en våt klut.
 4. Ved kløe, svie eller smerter kan du smøre på en kløestillende eller lokalbedøvende salve.

Kan man bli syk av vepsestikk?

Noen få mennesker kan bli alvorlig syke av kun ett vepsestikk, uavhengig av stikksted. Disse menneskene er overfølsomme for stoff i giften, og kan få en allergisk reaksjon som i verste fall er livstruende.

Hvordan vet man om man er allergisk mot veps?

Tegn på at du kan være allergisk

– Dersom du blir svimmel, dårlig og helt satt ut av å bli stukket av veps, vet du at du er allergisk. Dersom du ser en person blir blek og mister kontakt med han eller henne, kan det være tegn på allergi, sier sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør i Folkehelseinsituttet.

Hvor lenge kan man være hoven etter vepsestikk?

Kløen og hevelsen forsvinner som regel i løpet av 1-3 dager. De fleste insektstikk/-bitt er helt ufarlige. Men hevelse i munnen eller tungen kan være farlig, hvis det gir problemer med å puste. En allergisk reaksjon med disse symptomene kan være livstruende.

Når kontakte lege ved insektstikk?

Når skal du oppsøke lege ved insektstikk og insektbitt? Hvis insektstikket eller -bittet blir rødt, varmt, ømt og opphovnet. Dette er tegn på infeksjon (betennelse) og en lege bør da vurdere om behandling er nødvendig. Hvis det kommer feber.

Hvor lenge varer et biestikk?

Etter et biestikk er det første du bør gjøre å fjerne brodden. Hva hjelper mot vepsestikk? Vepsestikk er vanligvis relativt smertefullt og ledsages av rødhet og hevelse. Som regel avtar slike symptomer fra vepsestikk etter noen timer og uten videre komplikasjoner.

Hva hjelper mot jordveps stikk?

Et vepsestikk i munn og svelg kan være livsfarlig, da man kan hovne opp slik at luftveiene blir blokkert. – Dersom det skjer, må man kontakte lege med det samme. Allergitabletter kan hjelpe. Har man blitt stukket andre steder på huden kan kortisonsalve virke lindrende.

Hvordan føles et vepsestikk?

Symptomer ved stikk fra veps, bie eller humle (ikke allergiske)
 1. Svie.
 2. Smerte.
 3. Kløe.
 4. Rødhet.
 5. Hevelse.

Hva hjelper mot insektstikk?

På apoteket har vi Eurax, hydrokortison salve og hydrokortison krem som kan virke kløstillende, og Xylocain som er lokalbedøvende. Mygga På Stikket er også et alternativ som hindrer svie og kløe.

Hvordan få ut brodd?

Bie- og vepsestikk
 1. Ofte sitter brodden igjen i huden.
 2. Brodden fjernes forsiktig med en pinsett eller skrapes vekk med en kniv.
 3. Unngå å berøre giftposen som henger ved, for å unngå at mer gift går over i kroppen til barnet.

Hvor mange dør av vepsestikk?

Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, forteller at en til to nordmenn dør av vepsestikk hvert år. Derfor rangerer han veps som et av de dyrene som er farligst for oss, sammen med ku og hund.