Når er vannkopper verst?

Hva er best mot vannkopper?

Apoteket anbefaler:
  • Febernedsettende og smertestillende – ved behov. Preparat med paracetamol. Tabletter, smeltetabletter, mikstur eller stikkpiller.
  • Kløstillende middel som blir smurt på huden. Lindrer, virker kjølende og kløstillende.
  • Sårsalver – som kan hjelpe såret å gro og redusere kløen. Ved sterk kløe kan ev.

Når bør man oppsøke lege ved vannkopper?

Vannkopper hos voksne

Vannkopper kan føre til alvorlig sykdom hos gravide og pasienter med redusert immunforsvar. Dette gjelder også kreftsyke personer som gjennomgår cellegiftbehandling, samt de fleste eldre. Kontakt alltid lege i disse tilfellene, både ved mistanke om smitte og ved smitte i nær omgangskrets.

Hvor lenge må man være hjemme med vannkopper?

Barn bør være hjemme fra barnehage eller skole til utslettet har tørket helt inn. Hvis en person med nedsatt immunforsvar har fått vannkopper, eller hvis det er snakk om et ekstra alvorlig tilfelle, kan man behandle med et stoff som heter aciclovir, som virker virushemmende.

Når slutter det å komme nye vannkopper?

De fleste barn får vannkopper i løpet av småbarnsalderen, og blir deretter immune. 80 prosent smittes innen de er åtte år.

Er vannkopper farlig for spedbarn?

En to måneders gammel fullbåren baby som utsettes for smitte, står ikke i spesiell fare for et alvorlig sykdomsforløp. Men blir barnet smittet vil de fleste leger anbefale tett oppfølging av spedbarnet. – Ingen fare – babyer over to måneder tåler fint å få vannkopper, sier Volvats barnelege Kristin Jensen.

Når er vannkoppene tørket inn?

De tørker inn etter et par dager, men samtidig kommer det et nytt utslett i løpet av 3-6 dager. Slik er det både utslett som nettopp er begynt, samtidig med at det er inntørkede blemmer. Det er svært forskjellig hvor mange blemmer du får. Jo flere blemmer, og jo høyere temperatur du får, desto dårligere har du det.

Kan man gi paracet ved vannkopper?

Ved behov for smertestillende eller febernedsettende anbefales legemidler med virkestoffet paracetamol (Paracet, Panodil, Pinex). Les pakningsvedlegg før bruk. Legemidler som ibuprofen (Ibux og Ibumetin) og acetylsalisylsyre (Aspirin) kan forverre sykdommen. De bør derfor ikke brukes av personer som har vannkopper.

Hvordan få vannkopper til å tørke ut?

OBS! Barn som får vannkopper blir som regel friske av seg selv. Det finnes likevel behandling som kan virke lindrende. Kløe kan for eksempel lindres ved bruk av Hvit vask Sinkliniment NAF, A-Derma Cytelium Drying Spray eller Poxclin Coolmousse.

Hvordan ta på hvitvask?

Bruksrettledning: Linimentet smøres på huden flere ganger daglig. Den kjølende effekten inntrer raskt, og det dannes et beskyttende lag av sinkoksid. Ved eksem bør preparatet bare brukes etter avtale med lege.

Hvordan bekrefte vannkopper?

Nesten alle får vannkopper en gang i livet. Det vanligste er å få det som barn. Diagnosen er basert på sykdomstegn og kan bekreftes av en blodprøve eller en prøve fra en av blemmene. Disse testene er det sjelden nødvendig å ta fordi diagnosen stort sett stilles på bakgrunn av symptomer.

Kan vannkopper være farlig?

Vannkopper er ofte mer alvorlig for voksne, babyer eller personer med et svekket immunforsvar. Av og til kan også friske personer få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade.