Når er nakkevondt farlig?

Hvordan sjekke nakkestivhet?

Nakkestivhet kan være et tegn på hjernehinnebetennelse, og det anbefales å undersøke for dette. Du undersøker små barn ved å legge en hånd under bakhodet, og løfte hodet når barnet ligger på ryggen og slapper helt av.

Hva hjelper mot hoven hals?

Varm te med honning eller gurgling med salt vann kan lindre. Honning er frarådet til barn under ett år. Noen synes halspastiller hjelper, men det bør ikke gis til små barn da de kan sette de fast i halsen. Reseptfrie smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol kan lindre smerten ved sår hals.

Kan man få betennelse i nakken?

Når man snakker om en betennelse i nakken er det viktig å skille mellom en infeksjon (bakteriell) og en betennelse (ikke bakteriell) i muskel, sener eller leddstruktur. En bakteriell infeksjon i nakkeregionen er meget alvorlig og man har ofte feber og redusert allmenntilstand som trenger rask medisinsk behandling.

Kan stiv nakke være farlig?

– Hvis plagene er tiltagende og man har tilleggssymptomer som feber, bør man oppsøke lege. Man bør også oppsøke lege hvis plagene går ut over livskvalitet, og hvis man opplever lammelser i armer eller bein. Men som regel er stiv og vond nakke uspesifikk og selvhelbredende.

Når oppsøke lege ved nakkesmerter?

Spør legen om nakkesmerter

Mange nakkesmerter starter akutt, og blir som regel bedre etter et par dager. Da kjennes nakken øm og vond, særlig ved bevegelse. Smerten kan stråle ut til hode og skuldre. Hvis armen eller hånden føles nummen og svak bør du sannsynligvis oppsøke legen din, da dette kan skyldes en prolaps.

Hva er viral meningitt?

Virusmeningitt er hjernehinnebetennelse forårsaket av virus. Betennelsen i hjernehinnene er vanligvis moderat, og celletallet i spinalvæsken ikke særlig høyt. Flere virus kan gi serøs meningitt. Hos personer som har serøs meningitt flere ganger, er herpes simplex-virus type 2 (HSV-2) den vanligste årsaken.

Hvor fort dør man av hjernehinnebetennelse?

Hvordan er prognosen? Bakteriell meningitt er en farlig sykdom som har nesten 100 prosent dødelighet hvis den ikke behandles. På tross av behandling er det allikevel noen som dør (5-15 prosent) fordi sykdommen kan utvikle seg svært raskt.

Hvor lang tid tar det før man dør av hjernehinnebetennelse?

Hvis hjernehinnebetennelsen skyldes virus, blir man som regel helt frisk etter 1-2 uker. I enkelte tilfeller kan forløpet være mere langstrakt, med plager som hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker.

Hvordan få ned hevelse i halsen?

Smertestillende medikamenter​ som paracetamol, acetylsalisylsyre eller ibuprofen kan hjelpe, men barn under 16 år bør ikke ta acetylsalisylsyre. Paracetamol er førstevalget hos barn. Varm te med honning eller gurgling med saltvann kan virke smertedempende, men honning må ikke gis til barn under ett år.

Skal man drikke varmt eller kaldt når man har vondt i halsen?

Kald drikke og is kan virke lindrende på sår hals. Halsbetennelse går normalt over av seg selv i løpet av en uke, men det kan være nødvendig med antibiotika for å bli frisk dersom bakterier er grunnen til halsbetennelsen.

Hvordan bli fort frisk av halsbetennelse?

Er det nødvendig med antibiotika ved halsbetennelse?
  1. Få i deg rikelig med væske.
  2. Drikke varm te med honning.
  3. Gurgle salt vann.
  4. Ta reseptfrie smertestillende midler (for eksempel Ibuprofen eller Paracetamol)
  5. Unngå å røyke.