Når er det vanlig å miste mensen?

Hvor mange hetetokter om dagen?

Hvor lenge varer hetetoktene? Varigheten på hetetoktene er forskjellig fra kvinne til kvinne. De kan ha en varighet på ett til fem minutter og oppstå en eller flere ganger i løpet av en dag. Noen får hetetokter på dagtid mens andre får hetetokter om natten.

Når er overgangsalderen over?

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen i løpet av alderen 45-55 år. Overgangsalderen varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra noen få måneder og opptil 10 år.

Hvor lenge er det vanlig å ha hetetokter?

I gjennomsnitt varte symptomene i 7,5 år. For noen varte hetetoktene i kortere tid, mens for andre varte de opp mot 14 år. Ifølge forskerne bak studien vil omtrent 80 prosent av alle kvinner oppleve hetetokter som en del av overgangsalderen.

Hvordan miste mensen?

Er det mulig å stoppe menstruasjon? Man kan ikke «slå av» menstruasjon. Men det finnes prevensjonsmidler som inneholder hormoner som kan gjøre at noen ikke får menstruasjon, eller at blødningen blir mindre.

Er det farlig å miste mensen?

Når det gjelder mensen er det svært helseskadelig å miste den. Det verste for helsen er at man kan bli benskjør. Så lenge man ikke har eggløsning kan man heller ikke få barn. Menstruasjonen styres av hormoner.

Hva kan hetetokter være tegn på?

Hetetokter er oftest forbundet med overgangsalder, og hormonendringer, men det kan også være andre grunner til hetetokter. Menn kan også oppleve hetetokter, og disse bør ha lav terskel for å oppsøke lege.

Hvordan stoppe hetetokter?

Drikk mye vann, gjerne isvann. Vær forsiktig med sterkt krydret mat, alkohol og kaffe. Sengetøy i naturmaterialer, som for eksempel bomull og silke, absorberer svette bedre enn syntetiske stoffer. Unngå å røyke – dette kan redusere hetetoktene.

Hva er best mot hetetokter?

Reseptfri behandling

Dersom du ønsker østrogenfri behandling mot hetetokter kan du prøve det reseptfrie legemidlet Remifemin. Legemidlet inneholder ikke østrogen eller planteøstrogen. Dette er en veldokumentert behandling mot hetetokter og svetting/nattesvette. Legemidlet har klinisk dokumentert effekt.

Hva skjer med brystene i overgangsalderen?

I overgangsalderen

Når det begynner å bli færre egg i eggstokkene, synker mengden kvinnelige kjønnshormoner i kroppen. Det kan gjøre brystene spente og ømme. Etter overgangsalderen svinner melkekjertlene og melkegangene inn, og blir delvis erstattet av fettvev.

Hvordan behandle overgangsalder?

Den vanligste behandlingen er en kombinasjon av østrogen og progesteron. Hvis du har operert bort livmoren (hysterektomi), kan du da ta østrogentilskudd alene uten progesteron. Dersom du fortsatt har menstruasjonsblødninger kan du velge syklisk hormonbehandling.

Hva kan man gjøre for å lindre plager i overgangsalderen?

Har du problemer i overgangsalderen, kan du kan gjøre en del selv for å lindre plagene.

Svett om natta, het om dagen
  • Sørge for å få regelmessig mosjon.
  • Bruke lettere klær.
  • Holde soverommet kjølig om natten.
  • Prøve å redusere stress.
  • Unngå potensielle triggere, som sterk mat, koffein, røyking og alkohol.