Når er det best å sette inn spiral?

Er det vanlig å blø etter innsetting av spiral?

Det er normalt å få menstruasjonssmerter og blødning de første dagene etter at spiralen er satt inn, og noen har smerter som kommer og går et par uker etterpå. Hvis du trenger smertestillende etter at spiralen er satt inn kan du ta en kombinasjon av Paracet og Ibux inntil 4 ganger i døgnet, dvs hver 6. time.

Er det vondt å sette inn spiral?

Gjør det vondt å få satt inn hormonspiral? Noen kvinner synes at selve innsettingen er smertefull. Hvis du er redd for at det skal gjøre vondt, kan det være en idé å ta en paracet eller en ibuprofen en halvtime før innsettingen. Skal du bytte spiral, kan det gjøres når som helst i menstruasjonssyklus.

Kan man gå opp i vekt av spiral?

Noen vil kunne gå opp i vekt når de begynner med en hormonspiral. Hormonet i spiralen kan gi litt premenstruelle plager og mange vil kjenne igjen at matlysten øker litt rett før menstruasjonen. Hvis du ikke greier å stanse vektøkningen bør du nok ta ut hormonspiralen.

Hvor lenge blør man etter å ha satt inn hormonspiral?

Blødningsforstyrrelser som bivirkning. En del kvinner vil oppleve mellomblødninger som en uholdbar bivirkning av hormonspiral. Uregelmessige blødninger de første tolv månedene regnes som normalt, men hos de fleste blir blødningene mindre og sjeldnere jo lenger hormonspiralen sitter.

Hvor mye smertestillende før spiral?

For å unngå smerte anbefales det å ta smertestillende tabletter ca 1 time før spiralinnsetting: 2x 500 mg (1 g) tabletter a Paracet og 1 tablett a 400 mg Ibux. I dagene etter spiralinnsetting er det normalt å få blødning og menstruasjonssmerter. Paracet og Ibux kan hjelpe og brukes etter anbefalt dosering på pakningen.

Hvor lenge blødde du etter spiral?

Det høres ikke unormalt ut å blø fremdeles, det er bare 12 dager siden du satt inn spiralen. Dersom du ikke har feber og/eller har sterke magesmerter, kan du foreløpig se an. Om blødningene vedvarer, kan du ta kontakt med helsepersonellet som satt inn spiralen på deg.

Hvor lenge blør man etter å ha satt inn kobberspiral?

Etter innsetting

Det er normalt å få menstruasjonssmerter og blødning de første dagene etter at spiralen er satt inn, og noen har smerter som kommer og går et par uker etterpå.

Hvordan vet man at spiralen sitter feil?

Du kan kontrollere om den sitter på plass ved å stikke en finger dypt inn i skjeden. Hvis spiralen har sklidd ned, vil du kunne kjenne spiralen som en hard pigg innerst i skjeden. Noen får også symptomer i form av økte smerter og småblødninger. Faller ut.

Kan man sette inn spiral selv?

Innsetting og uttak av spiral skal utføres av lege, jordmor eller helsesøster som er godt kjent med innsettings- og fjerningsprosedyrene.

Hvilken prevensjon går man ikke opp i vekt av?

P-sprøyte (Depot-Provera) er den eneste hormonelle prevensjonsmetoden som alltid er forbundet med vektøkning. I en studie med observasjonstid på tre år fant man at de som brukte Depot-Provera, i gjennomsnitt hadde en vektøkning på fem kilo. De som brukte vanlige P-piller, hadde ingen vektøkning.

Hvilken prevensjon gir minst bivirkninger?

Kobberspiral og kondom er prevensjonstyper som ikke inneholder hormoner. Fordelen med prevensjon uten hormoner er at det ikke er risiko for bivirkninger.