Når bør man oppsøke lege ved overtråkk?

Hvor lenge er det vanlig å ha vondt etter overtråkk?

Hvis det har oppstått betydelig skade på leddbåndene, kan det ta lengre tid, og enkelte plages av stivhet og smerter i mange måneder. Leddbåndene blir som regel bra etter 6–12 uker, men man kan oppnå full funksjon mye tidligere hvis man får god behandling i akuttfasen.

Hva skal man gjøre når man har vrikket ankelen?

Ankelen blir alltid hoven etter overtråkk, da det oppstår blødning i muskler og leddbånd. Den initiale behandlingen på skadestedet er RICE – rest/ ice/ compression/ elevation. Ved å ikke belaste foten, men heller legge is på, komprimere med et elastisk gasbind/ bandasje, og heve foten, minimerer du blødningen.

Hvor lenge varer forstuet fot?

En forstuet fot tar mellom alt fra 1-6 uker å lege. Varighet og symptomer kommer an på hvor ille skaden er. Often kan du begynne å trene opp foten etter 1-3 uker. Det er da lurt å bruke støttebandasje eller teipe i opp til 6-12 måneder, fordi det stimulerer leddsansen som er nedsatt etter forstuingen.

Hvor lenge er man hoven etter forstuing?

Dette ledsages som regel av større eller mindre hevelse og smerter når en prøver å gå på foten. Avhengig av hvor alvorlig skaden er, varer disse symptomene fra 1 til 4 uker, men det kan være ubehag ved større skader i opptil 3 måneder. Med skikkelig gjenopptrening vil de fleste bli helt bra.

Hvor lenge bør man ha en ispose på?

Kjøl ned skadeområdet med ispose, isspray, isbiter, snø eller kalde omslag. Nedkjølingen bør vare i 20 minutter og gjentas 2 – 4 ganger det første døgnet. C: Compress. Det viktigste tiltaket.

Hvordan ser en forstuet ankel ut?

En nylig forstuet ankel er normalt sett smertefull og hoven, og føles ofte varm ut. Det er vanlig med blodutredelse rundt utsiden av ankelen. Ved store problemer med å legge vekt på foten, deformering av ankelen og store hevelser er det lurt å oppsøke medisinsk hjelp tidlig.

Hvordan bli kvitt forstuelse?

Hold leddet i ro de første 24-48 timene. Dette er viktig for å hindre at skaden blir større enn den allerede er. Det skadde leddet bør avkjøles så fort som mulig. Kulde får blodårene til å trekke seg sammen, slik at mindre blod samler seg i skadeområdet.

Når begynne å trene etter overtråkk?

Man kommer seg gjerne raskt etter et overtråkk, avhengig av hvor stor skaden er og hvor fort hevelsen går ned igjen. De fleste begynner å trene etter 1-3 uker. Leddbånd gror helt innen 6-12 uker, men man kan ha full funksjon før den tid.

Hvor lenge skal man kjøle ned overtråkk?

I: Skadestedet bør kjøles ned for å hindre ytterligere blødninger og hevelse. Bruk kuldepakning, kaldt vann eller lignende i 20 minutter hver 3-4 time de 20 første dagene. Deretter vurderer du hvor ofte etter hvor hovent det er. C: Kompresjon av skadestedet er viktig for å redusere hevelse og blødning.

Skal man bruke støttebandasje om natten?

Vi vil ikke anbefale å bruke støttebandasjer mens du sover om ikke den er spesifikt anbefalt til slik bruk, som for eksempel FUTURO™ Natt håndleddsstøtte og FUTURO™ Plantar Facsitt nattstøtte.

Hva er forskjellen mellom brudd og forstuelse?

Ved forstuing sitter ikke skaden på knokkelen, men på leddbåndene. Om disse blir strukket kraftig eller røket over er det smertefullt og skaden minner om brudd. Om du er usikker på om skaden er brudd eller forstuing skal du behandle den som brudd.