Når bør man operere hallux valgus?

Hvordan foregår en hallux valgus operasjon?

Dersom du skal opereres for hallux valgus gjøres den dagkirurgisk. Det betyr at du møter på sykehuset og reiser hjem samme dag som operasjonen blir utført. Operasjonen foregår enten i lokalbedøvelse eller i narkose. Behandlingen av Hallux valgus vil avhenge grad av sykdom og av om det er andre lidelser i området.

Hvordan bli kvitt hallux valgus?

Behandling. Hallux valgus kan enten behandles konservativt eller med kirurgi. Konservativ behandling kan være manipulasjon av ledd i foten, bløtvevsteknikker på muskler og sener som kontrollerer stortåens bevegelse, øvelser for å styrke opp fotmusklene, bruk av tape, ortoser og spesialtilpassede innleggssåler.

Kan ikke løfte stortå?

Årsak. Idrettsutøvere er ofte utsatt for tilstanden, for eksempel fotballspillere. Tilstanden kan også oppstå som følge av betennelse i leddet, for eksempel ved urinsyregikt. I mange tilfeller skyldes tilstanden skader mot stortåen i form av stukninger eller kraftig nedover- eller oppoverbøyning av tåen.

Hvor lenge sykemeldt etter hallux valgus operasjon?

Sykmelding inntil 3 uker ved godt tilrettelagt arbeid hvor bruk av ortose og krykker er mulig frem til 6 uker. Sykmelding inntil 6 uker ved fysisk krevende arbeid hvor tilrettelegging ikke er mulig. Gradert sykmelding gir mulighet for opptrapping av belastning, og tid til behandling og opptrening.

Hvor lenge sykemelding etter hallux valgus operasjon?

Det er ingen behov for å avlaste foten eller bruke krykker. Du slipper gips, men må bruke en operasjonssko i seks uker. Etter seks uker kan du gjenoppta daglige aktiviteter og som oftest bruke vanlige sko. Etter 10-12 uker kan du gjenoppta aktiviteter som løping og eventuell kontaktidrett.

Er hallux valgus arvelig?

Hallux valgus er en arvelig tilstand og det er estimert at opptil femti prosent av den voksne befolkningen er plaget med skjev stortå i større eller mindre grad. Tilstanden kan i en tidlig fase behandles med såler, sko, skinner eller andre lignende hjelpemidler som kan redusere plagene dine.

Hva er hallux valgus?

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåen som er vinklet i retning lilletåen, og der benet innenfor stortåen vinkles motsatt og innover mot den andre foten. Tilstanden er ofte ledsaget av ubehag og smerter fra stortåens grunnledd. Leddet hovner opp og blir svært markert og prominerende på innsiden av foten.

Hva er en hammertå?

Hammertå, eller bøyd tå, er en feilstilling i en eller flere små tær. Tåa inntar en skjev stilling ved at det innerste leddet er bøyd oppover og det ytterste nedover. Dermed blir det trykk over det midterste leddet. Det er en ufarlig tilstand, men mange opplever smerte på grunn av trykk mot sko.

Hvordan tape hallux valgus?

Press lilletåen din ned i gulvet samtidig som du presser den ut fra foten/kroppen din. Deretter presser du sakte stortåen din ned i gulvet og inn mot den den andre foten din slik at du sprer alle tærne.

Hvordan fikse hammertå?

Ifølge Aaser er hammertå vanlig, det er ikke farlig, og det er lett å behandle. – I første omgang kan man forsøke med innleggssåler med god fremre pelott – en innleggssåle som bygger opp forfoten, for å forbedre tverrbuen i foten. Hvis ikke det hjelper, er operasjon neste.

Hvordan forebygge hammertå?

Kan man forebygge utvikling av hammertå? Det beste man kan gjøre for å unngå utvikling av hammertå er å bruke sko som passer foten godt. Dersom skoene er for trange øker risikoen for utvikling av feilstillinger i foten som både hammertå og hallux valgus.