Når bør galleblæren fjernes?

Hva skjer hvis galleblæren sprekker?

Betennelsen kan føre til at det siver galle ut gjennom veggen av galleblæren, slik at også vevet omkring blir sykt. I sjeldnere tilfeller kan det gå hull på veggen, slik at gallen strømmer ut i fri bukhule, og kan da forårsake en bukhinnebetennelse.

Er galleblæren en kjertel?

Galleblæren er et pæreformet hulorgan som mottar og lagrer galle, og tømmer den ut i øvre del av tolvfingertarmen etter behov. Galleblæren er forbundet med gallegangene.

Kan gallestein komme ut av seg selv?

Med tiden kan gallestein støtes ut i tarmen av seg selv. Dersom du har typiske gallesteinssmerter må du oppsøke lege. Det vil bli tatt blodprøver og rekvirert en ultralydundersøkelse for å finne ut om smertene skyldes gallesten.

Er det farlig å gå med gallestein?

Å ha gallesten er ikke farlig i seg selv. Faktisk har hele 40% av alle 60-70-åringer dette! Problemet oppstår først når galleblæren forsøker å presse ut steinen via gallegangen.

Hva kan jeg spise etter å ha fjernet galleblæra?

Du kan spise vanlig mat etter å ha fjernet galleblæra. Unngå store og fettrike måltid de to første månedene. Det er ikke unormalt å bli litt treg i magen og ha luft i tarmene. Du kan hjelpe til med å regulere fordøyelsen ved å holde deg i aktivitet og få i deg rikelig med drikke og fiberrik mat.

Hvor lenge er man sykemeldt etter fjerning av galleblære?

Unngå tunge løft i to til fire uker. Du blir vanligvis sykemeldt i en uke etter operasjon ved kikkhullskirurgi. Ved åpen operasjonsteknikk blir du sykemeldt to til tre uker. Trenger du forlengelse av sykemeldingen tar du kontakt med fastlegen din.

Kan man få gallestein etter å ha fjernet galleblæren?

Selv om man har fått fjernet galleblæren, vil det fortsatt kunne dannes gallestein i gallegangene, men dette skjer sjelden. Smerter behandles med smertestillende legemidler.

Er betennelse i galleblæren farlig?

Ubehandlet galleblærebetennelse er farlig. Det kan utvikle seg til infeksjon av gallegangene eller bukhinnebetennelse. Oppsøk lege dersom du har tegn på galleblærebetennelse.

Hvor lenge kan man gå med sprukket blindtarm?

3 uker. Du vil som regel få reise hjem dagen etter operasjon. Dersom du er operert for en sprukket blindtarm kan det bli nødvendig med et par dager ekstra på sykehuset for ytterligere behandling med antibiotika.

Er Galleblærebetennelse dødelig?

Galleblærebetennelse varer i normalt omkring 1 uke. I de fleste tilfeller er det ikke farlig, og det fører kun sjelden til komplikasjoner. Men det kan bli alvorlig, og du kan utvikle blodforgiftning med bakterier, få en byll i galleblæren, eller det kan gå hull på galleblæren.

Hvilke oppgaver har bukspyttkjertelen leveren og galleblæra?

Disse to er viktige for kroppens stoffskifte og holder sukkerbalansen på rett nivå, ved å frakte rundt hormonene i blodet. Sammen danner leveren, galleblæra og bukspyttkjertelen en viktig kjede. Trioen inngår i våre fordøyelsesorgan. De hjelper oss ta ut næring, unngå farlige stoff og balansere sukkernivået i blodet.