Multippel sklerose og sol

Del på PinterestGetty bilder

Kanskje er det ikke D-vitaminet fra solen som hjelper mennesker med multippel sklerose, men snarere UVB-strålingen.

Det stemmer … den samme strålingen som forårsaker hudkreft.

En Harvard-studie under teamet til Helen Tremlett, PhD, professor i nevroepidemiologi og multippel sklerose ved Djavad Mowafaghian Center for Brain Health, har kartlagt soleksponering i løpet av livene til multippel sklerosepasienter ved hjelp av toppmoderne informasjon fra NASA.

Hentet fra Nurses’ Health Study Cohort ble 3 226 personer med multippel sklerose (MS) geokodet.

Denne informasjonen ble deretter krysset og analysert med NASA-data som sporer UVB-stråling.

Tremlett og teamet hennes reiste til Boston spesielt for sykepleiernes helsestudiegruppe.

«Det er en enorm og kraftig ressurs for å undersøke denne typen spørsmål. De fulgte kvinner som var sykepleiere i USA. Over tid har noen utviklet tilstander som MS, sa Tremlett til Healthline.

De som bodde i områder med høy UVB hadde 45 % lavere risiko for MS. Også assosiert med redusert risiko var høy eksponering for sommersol i områder med høy UVB.

«Folk trengte ikke å ha mye hud på skjermen, bare være ute i sollys,» sa Tremlett.

Kroppen lager vitamin D når den utsettes for sollys. Studien tyder imidlertid på at mer av vitamin D er på spill her.

«Vi vet ikke hvordan det fungerer,» sa Tremlett, «Det kan for eksempel være at solen treffer netthinnen bak i øyet, noe som påvirker mengden melatonin som produseres, som påvirker døgnrytmen. Dette kan påvirke våkenhet og søvnsyklus og immunregulering, foreslo Tremlett.

Nok en solstudie

Et annet forskningsprosjekt, den Studie av solen, undersøkte livslang soleksponering og forholdet til MS.

I tillegg analyserte denne studien vitamin D-nivåer og delte tilfeller og kontroller mellom kaukasiere og mennesker av afrikansk og latinamerikansk avstamning.

Sakene og sjekkene ble tatt av medlemmer av Kaiser Permanente Sør-California.

Mange studier har dokumentert sammenhengen mellom vitamin D og MS. Men denne studien stiller spørsmål ved vitamin D som årsak til MS og dets rolle i å oppnå bedre helse, spesielt for mennesker av afrikansk og latinamerikansk avstamning.

Høyere vitamin D var assosiert med lavere risiko for MS bare hos kaukasiere, ikke hos personer av afrikansk og latinamerikansk avstamning. Det var ingen assosiasjon for de andre undergruppene.

Han fant også at livslang eksponering ser ut til å redusere risikoen for MS uavhengig av rase eller etnisitet.

«Folk som tilbringer mer tid utendørs gjør vanligvis en eller annen form for trening som å gå, gå, sykle, jogge eller hagearbeid. Så det kan være kombinasjonen av utendørs trening som virkelig beskytter folk mot å utvikle MS, «sa Dr.Annette Langer-Gould, som er tilknyttet Kaiser Permanente Sør-California i Pasadena, medlem av American Academy of Neurology, og forfatter av studien.

Vitamin D-nivåer er en enkel måte å måle det indirekte på hos kaukasiere, men ikke hos personer av latinamerikansk eller afrikansk avstamning, hvis vitamin D-nivåer ikke stiger så mye, selv med samme mengde sollyseksponering.

«Min anbefaling er å få sollys fra naturlige kilder, bruke solkrem for å forhindre hudkreft, og prøve å bruke gjennomsnittlig 30 minutter om dagen på utendørsaktiviteter som turgåing eller hagearbeid,» sa han. Langer-Gould fortalte Healthline.

«Det har noe å gjøre med immunsystemet, de regulatoriske cellene som øker ultrafiolette stråler,» sa Nick LaRocca, PhD, visepresident for helsevesen og politikkforskning for National Multiple Sclerosis Society.

«Interessen har økt for at UV-stråling spiller en rolle i MS-risiko, uavhengig av rollen til vitamin D,» sa han til Healthline.

Disse studiene fokuserte på hvor folk vokste opp og sammenhengen med MS.

Start et studium i Australia

I fjor, Prue Hart, PhD, fra Vest-Australia, har med suksess brukt UV-stråling på MS-pasienter som har lidd av et angrep, men ingen videre sykdomsaktivitet.

Med positive resultater opprettet Hart deretter PhoCIS-studien for å studere effekten av UV-stråling (fototerapi) på MS-pasienter med klinisk isolert syndrom (CIS).

Dette studio rekrutterer for tiden.

«Hvis sollysets rolle er mer kompleks enn først antatt, må vi finne ut av det,» sa LaRocca og la til «med henvisning til alt som er påvirket av MS, er det komplisert.».

Redaktørens merknad: Caroline Craven er en erfaren pasient som lever med MS. Hans prisbelønte blogg er GirlwithMS.comog finnes på Twitter.