Multinodulær goiter: Årsaker, behandling, komplikasjoner og mer

Beskrivelse

Skjoldbruskkjertelen er en nakke kjertel som produserer hormoner som styrer mange kroppsfunksjoner. En ingrossata skjoldbruskkjertel kalles gozzo.

En type goiter er en multinodulær goiter, hvor en ingrossata skjoldbrusk vil ha separate fremspring (knuter) på den. De fleste multinodulære gozzi forårsaker ikke symptomer. Årsaken er vanligvis ukjent.

Multinodulær Gozzi er forbundet med høyere risiko for skjoldbruskkreft. Imidlertid inkluderer forskere fortsatt ikke forbindelsen mellom de to. Hvis du har en multinodulær goiter, vil legen din mest sannsynlig undersøke deg også for skjoldbruskkreft.

Behandling for multinodulær goiter varierer i henhold til:

 • Hvis du lider av hypertyreose
 • Størrelsen på goiteren
 • Hvis noen av nodulene er kreftfremkallende

Symptomer på multinodulær goiter

De fleste multinodulære Gozzi forårsaker ikke noen symptomer og oppdages under en rutinemessig fysisk undersøkelse.

Hvis du har en giftig multinodulær goiter, som produserer også skjoldbruskhormon, kan du ha symptomer på hypertyreose. Disse inkluderer:

 • Tap av plutselig og uforklarlig vekt
 • Akselerert hjerterytme
 • Økning av # 8217; appetitt
 • nervøsitet eller angst
 • Tremor, vanligvis i dine hender
 • svette
 • Større varmefølsomhet

En multinodulær goiter som blir stor, kan også forårsake symptomer, spesielt hvis det begynner å vokse i brystet. Symptomene på en flott goiter inkluderer:

 • Vanskelighetsgrad å puste eller svelge
 • Følelsen av å ha mat blokkert i halsen
 • Ha en følelse & # 8220; full & # 8221; i nakken

Veldig stor gozzi kan også være synlig i nakken.

Hva forårsaker dette?

I de fleste tilfeller er årsaken til en multinodulær goiter ukjent. Hashimotos skjoldbruskbetennelse er forbundet med en høyere risiko for skjoldbruskkjertelnoduler, som kan føre til gozzo-formasjon. Hashimoto er en autoimmun sykdom og den vanligste årsaken til hypothyroidisme i USA. I # 8217; hypothyroidisme, skjoldbruskkjertel produserer ikke nok hormoner.

Videre kan jodmangel forårsake multinodulært gozzi, men dette er veldig sjeldent i USA.

Skjoldbruskkreft og multinodulær goiter

Opptil 20 prosent av folk med multinodulær goiter vil også utvikle skjoldbruskkreft. Om 1.2 prosent Den generelle befolkningen i USA vil diagnostisere en skjoldbruskkreft på et tidspunkt i deres liv, så multinodulære goots øker sjansene for å utvikle denne typen kreft. Finn ut hvordan en & # 8220; nakke kontroll & # 8221; som du kan gjøre hjemme, kan hjelpe deg med å oppdage skjoldbruskkreft.

Årsaken til skjoldbruskkreft er ukjent. Forskere inkluderer ikke sammenhengen mellom multinodular gozzi og skjoldbruskkreft kreft. Men siden multinodulær gozzi er en risikofaktor for skjoldbruskkreft, bør folk med denne typen goiter bli utsatt for screening.

Når legen din finner en multinodulær goiter, vil du sannsynligvis ha en ultralyd av skjoldbruskkjertelen. Avhengig av resultatene av Ultralyds resultater, kan de utføre en biopsi med sug med en tynn nål for å se om noen av knuvelene er kreftfremkallende.

Du bør bli underkastet screening hvis du har andre risikofaktorer for skjoldbruskkreft eller hvis nodulene ser mistenkelig ut på en ultralyd på en ultralyd på A & # 8217.

Ekstra komplikasjoner

Noen multinodulære gozzi kan være giftig, noe som betyr at de produserer for skjoldbruskhormon. Dette forårsaker hypertyreoidisme. L’Hypertyreoidisme kan behandles med legemidler som avbryter skjoldbruskhormonproduksjon, radioaktiv jod eller fjerning av skjoldbruskkjertelen.

Meget store multinodulære goots kan også forårsake såkalte komprimeringssymptomer, for eksempel puste- eller svelging av problemer. Hvis din multinodulære goiter er stor nok til å forårsake disse symptomene, vil legen sannsynligvis anbefale kirurgi.

Diagnose av multinodulær goiter

Legen vil starte med en fysisk eksamen for å se om hele skjoldbruskkjertelen er forstørret og hvor mange knuter som er tilstede. De vil nok også bestille hormonelle blodprøver som styrer skjoldbruskkjertelfunksjonen for å se om skjoldbruskkjertelen fungerer normalt.

Noen skjoldbruskkjertelnodeller kan være kreftfremkallende stoffer, men det er umulig å skille det bare av en fysisk eksamen eller en blodprøve.

Derfor kan legen foreskrive A’skjoldbrusk ultralyd. A’ultralyd bruk lydbølger for å ta et bilde av skjoldbruskkjertelen din. Dette kan hjelpe legen din til å forstå om knutepunktene er fulle av væske eller ha forkalkninger, se hvor mange og hvor de er og identifiser potensielt kreftfremkallende knuter.

Hvis noen av nodulene mistenkes, eller du har andre risikofaktorer, kan legen også kjøre en biopsi med sug med tynn nål. De vil bruke en veldig tynn nål for å trekke ut celler fra forskjellige skjoldbruskkjertelnoduler og sende dem til et laboratorium for å se om de er kreftfulle. Denne typen biopsi kan vanligvis utføres i et medisinsk kontor.

Behandling for denne tilstanden

Den godartede gozzien som ikke forårsaker noen symptomer, trenger ikke alltid omsorg. Noen ganger kan legen din foreslå at du ser og venter på å se om goiter blir større. Hvis goiteren blir veldig stor eller det begynner å forårsake symptomer ellers, er det flere behandlingsalternativer.

A’alternativet er radioaktivt jod, som vanligvis brukes til å redusere goiteren i tilfelle hyperthyroidisme. Det virker ved å ødelegge en del av skjoldbruskkjertelen for å få produksjonsnivåene til skjoldbruskhormoner til normal. Noen kan ende opp med å utvikle hypothyroidisme etter radioaktiv jodterapi.

Metimazol (Tapazol) og propiliouracile er farmakologiske alternativer som også brukes til å behandle hypertyreoidet ved å redusere mengden skjoldbruskhormon i kroppen.

Hvis goiteren har blitt veldig stor eller på grunn av problemer med å puste eller svelge, kan du fjerne en del eller hele skjoldbruskkjertelen. Mengden skjoldbruskkjertelen fjernet avhenger av hvor stor goiter er, fra hvor mange knuter er der, hvis noen knuter er giftige eller hvis C & # 8217 er kreft. Kirurgi er også den anbefalte behandlingen hvis noen av nodulene er kreftfremkallende.

Hvis all skjoldbruskkjertelen er fjernet, trenger du en behandling for livet med erstatningsdroger av skjoldbruskhormonet.

Outlook

De fleste multinodulære gozzi forårsaker ikke symptomer. Hvis du har symptomer på hypertyreoidisme eller du har problemer med å puste eller svelge, bør du konsultere en lege.

Multinodulær Gozzi øker sjansene for å utvikle skjoldbruskkreft, men kan behandles med narkotika, radioaktivt jod eller kirurgi, avhengig av typen, om nødvendig. Selv om de kan forårsake eller være relatert til andre forhold, er de typisk multinodulære goots selv ikke en farlig tilstand for livet.