Movember-kampanje og selvmordsforebygging

Det er høst.

Dette betyr at bladene faller, duften av gresskar er i luften og barten vokser.

Jepp, Movember den er her igjen.

Den årlige begivenheten for å øke bevisstheten om menns helse ved å oppmuntre menn til å vokse ansiktshår over overleppen har blitt vanlig.

I mange tilfeller kjøres kampanjen som en morsom utfordring på kontorer og nettfora.

Men ikke ta feil, Movember Foundation står overfor alvorlige problemer.

Slagordet deres i år: «Stopp menn som dør for unge».

Linjen er trukket fra en enkelt statistikk.

I gjennomsnitt dør menn seks år mindre enn kvinner.

«Menn dør av problemer som stort sett kan forebygges,» sa Doug Prusoff, talsperson for Movember Foundation, til Healthline.

«Så, for oss, for å få den bevisstheten om dette og forhåpentligvis få barna til å ta helsen sin litt mer seriøst og snakke om det annerledes, til å handle annerledes,» la han til.

Blant de mannlige helseplagene som er fremhevet denne måneden er testikkelkreft, prostatakreft og mental helse, spesielt selvmord.

«Hvert minutt av hver dag rundt om i verden tar en mann sitt eget liv ved selvmord,» sa Prusoff. «Jeg tror ikke du har hørt mange snakke om det. Selvmord, spesielt hos menn, er noe som er skjult og som folk prøver å ikke innse «.

Når det gjelder psykisk helse, rammer Prusoff mye av det organisasjonen gjør i dag rundt «samtaler», oppmuntrer og fremmer dialog.

Han sier at menn trenger et løft for å snakke med helsepersonell, betydelige andre og til og med hverandre.

«Det er så mye arbeid som må gjøres for å omforme samtalen om maskulinitet ved å endre måten barna tenker på disse problemene,» sa Prusoff. «Ikke bare slik de tenker det, men den virkelige oppførselen når det gjelder å få barn til å gå til legen mer, åpne opp om disse tingene før og oftere.»

Mange bekymringer

Selv om hovedproblemene forblir stort sett de samme år etter år, endrer gruppens oppmerksomhet litt.

Initiativet for psykisk helse er ingen ny satsing. Den utviklet seg noen år etter at organisasjonen ble grunnlagt i 2003.

Kreft, både i testiklene og i prostata, er fortsatt et alvorlig helseproblem for menn, uavhengig av alder.

I 2016 var testikkelkreft den vanligste kreftformen hos eldre menn 15 og 44. Gjennomsnittsalderen ved diagnose er 33 år. Det er betydelig lavere enn ved andre utbredte kreftformer.

En av syv menn vil utvikle prostatakreft i løpet av livet, noe som gjør det til den vanligste kreften hos menn.

Tidlig diagnose er nøkkelen, ifølge Prusoff.

Dette, sier han, leder tilbake til ideen om at menn bør snakke mer åpent om potensielle helseproblemer.

«Ikke vent på at ting blir så drastisk forferdelig at det er færre alternativer når det gjelder behandling de muligens kan få,» sa Prusoff.

Prusoff er spesielt begeistret for stiftelsen TrueNTH-programmet, et nettbasert navigasjonsverktøy for prostatakreft for menn som håndterer sykdommen.

En innsats for hele året

For Movember Foundation tar ikke kampen slutt når alle barberer bartene den første dagen i desember.

De bruker «teltstengene» gjennom hele året for å øke bevisstheten om noen saker:

  • Det er Verdens kreftdag i februar.
  • april er Testikkelkreftbevissthetsmåned. Under den kampanjen lanserte Movember Foundation sin «kjenn terningene dine«Kampanje for å oppmuntre menn til å utføre selveksamener.
  • Farsdagen i juni bør utløse generasjonssamtaler mellom fedre og sønner om familiehelseproblemer og snakke fra mann til mann.

Og forskningssatsingene gjennom året stopper aldri.

Stiftelsen finansierte 1200 menns helseprosjekter i 21 land rundt om i verden.

Prusoff forklarer at de gjør seriøst arbeid på bakken og at kampanjen ikke lenger bare handler om barten.

«Hovedmålet på dette tidspunktet er å gjøre overgangen fra suksess til meningsfull,» sa han.

«Da stiftelsen startet, var det virkelig fokus på å få flest mulig deltakere på døren, få mest mulig bart, men vi har modnet som organisasjon. Hovedmålet for oss er at vi får en dypere og mer betydelig innvirkning, «la Prusoff til.

Det er imidlertid arbeid som må gjøres, ikke bare for å ta tak i de spesielle helseproblemene som rammer menn rundt om i verden, men også for å ta tak i stigmaet.

«Det er stort sett så dypt forankret i samfunnet i måten menn ser på sin maskulinitet. Jeg tror mange barn har vokst opp med ideen om at du må ‘motstå’, ‘være en mann’, ‘makt gjennom dette’ og at mentaliteten virkelig er det som fører til at barn dør for unge, sa Prusoff .