Mononukleosi Spot Test: Oversikt, Prosedyre og Komplikasjoner

Hva så’er en mononukleose spot test?

En mononukleose (eller monospot) test er en blodprøve som brukes til å avgjøre om du er infisert eller ikke fra Epstein-Barr-viruset, som er organismen som forårsaker smittsom mononukleose. Legen kan foreskrive denne testen hvis du har mononukleose symptomer. Mononukleosi er en viral sykdom som påvirker noen blodlegemer og skaper influensalignende symptomer.

COS’er mononukleissen?

Mononukleose er en «8217; viral infeksjon forårsaket av Epstein-Barrus (EBV) virus, en type virus Dell’herpes og en av de vanligste menneskelige virusene. Også kalt & # 8220; Mono & # 8221; og syklusen i kyssens sykdommer, er sykdommen ikke ansett som alvorlig eller farlig for livet. Denne sykdommen påvirker generelt tenåringer og unge voksne på 20 år. Symptomene på smittsom mononukleose kan gjøre fortsettelsen av normale daglige aktiviteter vanskelig. Symptomene kan vare i flere uker til et par måneder. I sjeldne tilfeller kan det vare flere måneder.

Symptomene på mononukleose inkluderer:

  • feber
  • sår hals
  • Hovne kjertler
  • uvanlig tretthet
  • hodepine
  • tap av Appetit
  • nattlige svette
  • ittero (uvanlig)
  • Milt hovent (noen ganger)

Hvis du har disse symptomene i en uke eller mer, kan du ha mono. Legen kan utføre mononukleose-testen for å bekrefte (eller ekskludere) diagnosen.

Hvordan testen oppdager viruset?

Når et virus infiserer kroppen, kommer immunforsvaret å jobbe for å bekjempe det. Dette er den beskyttende reaksjonen av kroppen din. Inkluderer utgivelsen av noen antistoffer, eller «8220; bekjempe celler & # 8221;, ansvarlig for å forfølge virale celler.

Mononukleose-testen søker tilstedeværelse av to antistoffer som vanligvis danner når noen infeksjoner & # 8211; som de som er forårsaket av Epstein-Barr & # 8211-viruset; de er tilstede i kroppen. Laboratorieteknikerne posisjonerer blodprøven på et mikroskopglass, bland det med andre stoffer og deretter observere for å se om blodet begynner å gruppere. I så fall regnes testen som en positiv bekreftelse på mononukleose.

Hva skjer under en mononukleose spot test?

Denne prosedyren utføres oftere når symptomene utviklet, som vanligvis er 4-6 uker etter displayet (forsinkelsen er angitt som en inkubasjonsperiode). Testen bidrar til å bekrefte en diagnose av sykdommen. Som de fleste blodprøver, utføres det av en helsepersonell som tar en blodprøve fra en vene, vanligvis alle «8217, albue interiør eller på baksiden av hånden. (Noen ganger kan en enkel test brukes med fingertpunktur.)

Legen din vil omslutte en elastikk rundt armen for å fylle blodvenen. Sett deretter forsiktig en liten nål i venen, slik at blodet kan strømme inn i et tilkoblet rør. Når testrøret inneholder nok blod, vil legen trekke nålen og dekke det lille punkteringsåret med et bandasje.

For en test med fingerpunkturen din, vil legen din øve en liten punktering på spissen av ringen din. Deretter påføres en bandasje på det lille såret.

Det er potensielle komplikasjoner knyttet til testen?

Selv om blodprøver er ekstremt trygge, kan noen mennesker føle seg bedøvet etter at det er over. Hvis du føler deg fantastisk, informer legen din og sitte på kontoret til det passerer. De kan også tilby deg en matbit og en drink for å hjelpe deg med å gjenopprette.

Andre komplikasjoner kan inkludere smerte i injeksjonsstedet, spesielt hvis legen din har hatt problemer med å nå dine årer. Å få en blodprøve kan noen ganger være vanskelig hvis venen er spesielt liten eller vanskelig å se. Du kan også ha en liten risiko for hematom, som i utgangspunktet er en blåmerke. Dette vil generelt helbrede alene etter noen dager. En varm pakke kan hjelpe hvis du oppdager en hevelse.

Som med alle prosedyrene som skaper A’åpning i huden, C & # 8217, er det en sjelden mulighet for infeksjon. Legen din vil bruke en buffer gjennomvåt i alkohol for å rense innsettingspunktet på forhånd, noe som nesten alltid forhindrer infeksjoner. Imidlertid bør du være oppmerksom på enhver utvikling av hevelse eller pus og sørge for at du holder inngangsstedet til’nålen etter at du har kommet hjem.

Til slutt, hvis du lider av hemorragiske lidelser, eller hvis du tar medisiner for å fluidifisere blod som warfarin eller aspirin, sørg for at du informerer legen din før testen.

Hva et positivt resultat betyr?

Et positivt resultat av testen betyr at antistoffene som er ladet med angripende Epstein-Barr-viruset, ble detektert i blodet ditt, og at du er veldig sannsynligvis smittet med viruset. I sjeldne tilfeller kan testen vise antistoffer, selv om du kanskje ikke er smittet. Dette kan forekomme fremfor alt hvis du lider av hepatitt, leukemi, rosolia, systemisk erytematosus lupus eller andre smittsomme sykdommer og noen svulster.

Hvis testen er negativ, kan det bety at du ikke er smittet eller at testen ble utført for tidlig eller for sent for å oppdage antistoffer. Legen kan anbefale en annen test om et par uker eller prøve andre tester for å bekrefte diagnosen.

Hvis legen din etablerer deg, lider av mononukleose, vil du sannsynligvis fortelle deg å hvile, drikke mange væsker og ta smertestillende til å senke feber. Dessverre, for øyeblikket er det ingen spesifikke stoffer for å behandle infeksjonen.