Mono: Hjemmepleie, Drugs, beste måter å behandle

Smittsom mononukleose, forkortet også kalt «mono», vanligvis treffer tenåringer og unge voksne. Men noen kan få det i alle aldre.

Denne virale sykdommen gjør at du føler deg trøtt, feberaktig, svak og vondt.

Her er hva du bør vite om årsaker, behandlinger, forebygging og potensielle komplikasjoner av det smittsomme monoen.

Hjemmepleie for mono

Det er mange ting du kan gjøre for å ta vare på deg selv eller et familiemedlem med mono.

Hvilte

Dette rådet bør ikke være vanskelig å følge. De fleste med mono er ekstremt sliten. Ikke se etter & # 8220; gå til Power & # 8221;. Gi deg selv hele tiden å gjenopprette.

Drikke mange væsker

Det er viktig å forbli hydrert for å bekjempe monoen. Vurdere l’ide å nippe til en varm kyllingsuppe. Gir en beroligende og lett å svelge ernæring.

Benk-Top Drugs

Paracetamol og L’ibuprofen kan hjelpe med smerte og feber, men ikke behandle sykdom. OBS: Disse legemidlene kan forårsake lever- og nyreproblemer. Ikke overdriv det og ikke bruk dem hvis du har problemer med disse organene.

Aldri administrere ambisjoner til barn eller ungdom. Kan sette dem i større risiko for å utvikle Reye Syndrome. Dette er en alvorlig tilstand som innebærer hevelse i leveren og hjernen.

Unngå anstrengende aktivitet

Ikke delta i anstrengende aktiviteter som sport eller vektløfting fra fire til seks uker Etter at du har blitt diagnostisert med den. Monoen kan påvirke milten og A’kraftig aktivitet kan føre til at den bryter den.

Få lettelse for ondt i halsen

Gargars med saltvann, ta pads, suge ister eller isbiter eller hviler stemmen, kan hjelpe halsen din bedre.

Medisin på resept

Når legen har bekreftet at du har monoen, kan noen stoffer som et kortikosteroid ha foreskrevet. Et kortikosteroid vil bidra til å redusere betennelse og hevelse i lymfeknuter, mandler og luftveier.

Selv om disse problemene vanligvis forsvinner av seg selv innen en måned eller to, kan denne typen medisin hjelpe deg med å åpne luftveiene og tillate deg å puste lettere.

Noen ganger kontrakter folk også Streptococcus eller A’brystbakteriell infeksjon på grunn av monoen. Selv om samme mono ikke påvirkes av antibiotika, kan disse sekundære bakterielle infeksjonene behandles med dem.

Legen din vil sannsynligvis ikke foreskrive Amoxicillin eller Penicillin-stoffer når du har Mono. Kan forårsake hudutbrudd, en velkjent bivirkning av disse stoffene.

Hva forårsaker monoen?

Mononukleosi er vanligvis forårsaket av Epstein-Barr-viruset. Dette viruset smitter på 95 prosent av verdens befolkning på et tidspunkt har de fleste blitt smittet før de er 30 år.

Imidlertid kan flere virus også forårsake smittsom mononukleose, inkludert:

  • Hiv
  • Rosolia Virus (forårsaker tyske meslinger)
  • cytomegalovirus
  • adenovirus,
  • Virus Dell’hepatitt A, B og C.

TOXOPLASMA GONDII-parasitten, som forårsaker toksoplasmose, kan også forårsake smittsom mononukleose.

Selv om ikke alle de som får Epstein-Barr-viruset, utvikler minst monoen en av fire Tenåringer og unge voksne som er smittet, utvikler den.

Fordi årsaken til monoen er et virus, hjelper antibiotika ikke å løse sykdommen selv. Selv antivirale stoffer virker ikke i de fleste tilfeller, så det er viktig å ta vare på deg selv mens du lider av Mono og umiddelbart rapporterer noe alvorlig eller uvanlig symptom på legen din.

Mono varer vanligvis en måned eller to. Imidlertid kan sår halsen og feber fjerne seg før den generelle tretthet og hevelse til slugten forsvinner.

Hva er de mulige komplikasjonene i monoen?

Medisinske komplikasjoner kan oppstå som følge av mono. Disse inkluderer:

Videre indikerer nylige tester at monoen kan utløse noen autoimmune sykdommer, inkludert:

  • lupus
  • leddgikt
  • multippel sklerose
  • Intestinal inflammatorisk sykdom

Når du har hatt monoen, vil Epstein-Barr-viruset forbli i kroppen din for resten av livet ditt. Men siden antistoffutviklingen i blodet når du har hatt dem, vil det trolig forbli deaktivert. Det er sjeldent at du noen gang har flere symptomer.

Bunnlinjen

Monoen er veldig vanlig. Selv om mange får det på et tidspunkt i livet, er det dessverre ingen vaksine mot det.

Du kan bidra til å forhindre spredning av mono når du er syk ved ikke å dele maten eller kjøkkenutstyret ditt, og selvfølgelig kysser andre til du helt gjenopprettet.

Mens mononukleose kan få deg til å føle deg trøtt og ulykkelig, helbreder de fleste godt og har langsiktige komplikasjoner. Hvis du får det, kontakt legen din og ta vare på deg selv, er de beste måtene å hjelpe deg med å gjenopprette.