Metastatisk kolorektal kreft: symptomer, diagnose, behandling og mer

Colon Rectum Cancer er en kreft som starter i tykktarmen eller i endetarmen. Denne typen kreft er arrangert av trinn 0, som er veldig tidlig kreft, i trinn 4, som er metastatisk kolorektal kreft.

Metastatisk kolorektal kreft er en kreft som har metastatata. Dette betyr at den har spredt seg til regionale eller fjerne steder, for eksempel andre organer eller lymfeknuter.

Selv om kreft kan spre noe annet sted i kroppen, direllerer kolon-rektum kreft veldig ofte til leveren, lunger eller peritoneum, ifølge National Cancer Institute.

Metastatisk kolorektal kreft på fjerne steder er sjelden herdbart. Når kreften sprer seg, kan det være vanskelig å kontrollere.

Men behandlinger som kan bidra til å stoppe eller redusere kreftvekst og administrere symptomer, er tilgjengelige.

Kontinuerlig utvikling i behandlinger for kolon-rectic kreft har Beste overlevelsesrater Hos personer med metastatisk kolorektal kreft.

Hva er symptomene på metastatisk kolorektal kreft?

Det er mer sannsynlig at kolon-rectic kreft forårsaker symptomer i de følgende faser når kreft har vokst eller spredt.

Symptomene på kolon-rektumkreft inkluderer:

 • En endring i tarmvaner, som forstoppelse, diaré eller smale avføring, som varer mer enn noen få dager
 • blod i avføringen, som kan få det til å se brunt eller svart
 • Rektal blødning av levende rødt blod
 • følelsen som om tarmen ikke tømmes etter en tarmbevegelse
 • Kramper eller magesmerter
 • utmattelse
 • Uforklarlig vekttap
 • anemi

Tegn og symptomer på metastatisk kolorektal kreft

Symptomene på metastatisk kolorektal kreft er avhengig av hvor kreft har spredt seg og fra størrelsen på metastatisk svulstbelastning.

 • gulsott eller abdominal hevelse, når kreft sprer seg til leveren
 • kortpustethet, når kreft spredt til lungen
 • smerte og beinfrakturer, når kreft sprer seg til beinet
 • Vertigo, hodepine eller kramper, når kreft har spredt seg til hjernen

Hvordan utvikle metastatisk kolorektal kreft?

Kolon-rektum kreft starter vanligvis som en polyp som utvikler seg i den indre fôr av endetarmen eller tykktarmen og vokser og konverterer sakte i flere år.

Når kreften utvikler seg, kan den vokse videre i tykktarmens vegg eller endetarm og invadere blod eller lymfatiske fartøy.

Tumorceller kan spre seg i de nærliggende lymfeknuter og også transporteres i blodkar til andre organer eller vev.

De vanligste stedene for diffusjonen av kolon rektum kreft er leveren, lunge og peritoneum. Men kreft kan også spre seg til andre deler av kroppen, som bein og hjerne.

Hvordan diagnostisert metastatisk kreft er diagnostisert?

Noen mennesker har metastatisk kolorektal kreft på tidspunktet for den første diagnosen. Andre oppdager at kreft har spredt måneder eller år etter deres første diagnose av kolon-rektumkreft.

Hovedprøven som brukes til å diagnostisere kolon rektum kreft er en koloskopi, sammen med biopsi og andre studier på celler og stoffer.

Metastatisk kolon-rectic cancer diagnostiseres av Imaging Test for å se om og hvor det sprer seg.

Du kan utføre en biopsi på en fjern svulst for å sjekke om det er en metastatisk kreft eller en annen type primær kreft.

Imaging tester som brukes til å diagnostisere metastatisk kolorektal kreft inkluderer:

 • TC SCAN. En TC-skanning brukes til å se om kolon-rektumkreft har spredt seg til lymfeknuter eller andre organer i brystet, Dell’Abdomen eller Basin. En TC-skanning kan også brukes til å kjøre en biopsi for å bekrefte metastaser i organene, for eksempel leveren.
 • Ultralyd. A’abdominal ultralyd kan brukes til å se om kolon-righetto kreft spredt seg til leveren. Om nødvendig kan du også utføre biopsi med ultralydveiledning.
 • MR. En bekken- eller abdominal magnetisk resonans kan brukes til å se hvor kreft har spredt seg til innsiden av bassenget, og hvis lymfeknuter er involvert.
 • X-ray. En røntgenstråle på brystet brukes ofte til å se om tykktarmens rektumkreft har lungemetastatisert. Røntgenstråler kan også brukes til å verifisere tilstedeværelsen av benmetastaser.
 • Dyreskanning. En PET-skanning brukes ofte til å verifisere tilstedeværelsen av metastaser i hele kroppen, inkludert hjernen. Det kan også brukes til å stages og planlegge behandling, for eksempel kirurgi, for metastatiske svulster. En kombinert PET / TC-skanning kan også brukes.

Hva er den metastatiske kolorektal kreftbehandling?

Behandling av kolonisert kreft avhenger av en rekke faktorer, inkludert omfanget av diffusjonen og dimensjonene og posisjonen til svulster. Din alder, generell helse og potensielle bivirkninger av kreftbehandling tas også i betraktning.

Legen din vil jobbe med deg for å bestemme den beste behandlingen for din spesifikke situasjon.

Det er metastatisk kolorektal kreft sjelden behandles. L’Behandlingsmål er vanligvis forlenget liv og lindring eller forebygging av symptomer.

I sjeldne tilfeller, Metastatisk kolorektal kreft kan behandles ved kirurgisk fjerning av alle svulster.

Mesteparten av tiden er behandlingen av metastatisk kolorektal kreft i gang i håp om å kontrollere kreft så lenge som mulig. Alle reagerer på behandlingen annerledes, så noen kan fungere bedre for deg enn andre.

Kirurgi kan utføres for å avlaste eller forhindre komplikasjoner, for eksempel kolonblokken. Når det bare er noen få begrensede lungemetastaser eller lever, er det mulig å ty til kirurgi for å fjerne dem, så vel som den primære svulsten, for å prøve å forbedre overlevelse.

Kjemoterapi, strålebehandling og målrettede terapier kan brukes av sol eller i kombinasjon for å redusere svulster, lindre symptomer og forlenge overlevelse. Det var en serie med målrettede terapier godkjent I de siste årene for metastatisk kolorektal kreft.

Legen kan også foreskrive medisiner for å håndtere smerte, kvalme og andre bivirkninger av kreft eller behandling.

Hva er perspektiver for metastatisk kolorektal kreft?

Det er viktig å forstå at metastatisk kreft, selv om det ikke er herdbart, kan noen ganger kontrolleres i måneder eller år.

Utviklingen av kolorektal kreftbehandlinger de siste årene har hjulpet folk til å leve lenger med metastatisk kolon-rectic kreft.

Overlevelsesraten knyttet til fem år nyere for metastatisk metastatisk karsinom på avstand er 1. 3.8 prosent. Dette betyr at 13.8% av folk med metastatisk kolorektal karsinom er fortsatt i live fem år fra diagnose.

Overlevelsesrater er bare estimater og kan ikke forutsi individuelt resultat. Ikke ta hensyn til mange viktige faktorer, som for eksempel alder eller helseproblemer til en person, noen kreftmarkører eller proteiner, eller hvilke behandlinger som er brukt og som en person svarte på behandling.

Legen din kan hjelpe deg med å sette dette nummeret i perspektiv basert på din individuelle situasjon.

Hvor finner du støtte i tilfelle metastatisk kolon-rectic kreft

Finn støtte er viktig når du mottok en metastatisk kreftdiagnose. Snakk med legen din og dine kjære som du føler deg og be om støtte for å hjelpe deg med å takle.

I tillegg til å søke på venner og familie, finner noen mennesker det trøst i å snakke med en åndelig rådsmann eller en prest.

Du blir fortalt at du har en metastatisk tykktarmskreft, kan få deg til å føle deg redd og sint, eller til og med håpløs, men metastatisk sykdom betyr ikke at du er utenfor all hjelp eller håp.

Behandlinger er tilgjengelige som kan hjelpe deg med å bruke mer tid med dine kjære, og forskere fortsetter å studere nye måter å forhindre vekst av metastaserende tumorceller.