Mat og ernæring

Mat og ernæringsoversikt

Effektiv styring av Mat og ernæring Inntak er både grunnleggende for god helse. Intelligent ernæring og mat valg kan bidra til å forebygge sykdommer. Å spise riktig mat kan hjelpe kroppen din mer vellykket til en nåværende sykdom. Forstå god ernæring og vær oppmerksom på hva du spiser kan hjelpe deg med å opprettholde eller forbedre helsen din.

Cos’er en god ernæring?

Mat og ernæring er måten vi får drivstoff, gir energi til kroppen vår. Vi må erstatte næringsstoffer i kroppen vår med en ny forsyning hver dag. L’Vann er en viktig komponent av ernæring. Fett, proteiner og karbohydrater er nødvendig. Selv vedlikehold av vitaminer og nøkkelmineraler er viktig for å opprettholde god helse. For gravide kvinner og voksne over 50 år er vitaminer som vitamin D og mineraler som kalsium og jern viktige å vurdere når du velger matmat, samt eventuelle kosttilskudd.

Et sunt kosthold inkluderer mange naturlige matvarer. En betydelig del av et sunt kosthold bør bestå av frukt og grønnsaker, spesielt de røde, oransje eller mørke grønne. Også hele korn, for eksempel integrert korn og integrert ris, bør spille en rolle i kostholdet. For voksne bør meieriprodukter være fett eller lavt fett. Proteiner kan bestå av magert kjøtt og fjærfe, sjømat, egg, bønner, belgfrukter og soyabønneprodukter som tofu, samt una saltede frø og valnøtter.

God kraft innebærer også å unngå visse typer matvarer. Natrium er mye brukt i bearbeidede matvarer og er farlig for personer med hypertensjon. L’USDA anbefaler at voksne forbruker mindre enn 300 milligram (mg) per kolesteroldag (som finnes i kjøtt- og meieriprodukter rik på fett, blant annet). Stekt mat, faste fettstoffer og transfett i margarin og bearbeidet mat kan være skadelig for hjertehelsen. Også de raffinerte kornblandingene (hvitt mel, hvit ris) og det raffinerte sukkeret (bordsukker, mais sirup med et høyt fruktoseinnhold) gjør vondt i langsiktig helse, spesielt hos personer med diabetes. L’Alkohol kan være farlig for helsen i mengder som er større enn en del per dag for en kvinne og to per dag for en mann.

Mange høykvalitets gratis retningslinjer er tilgjengelige for sunne matplaner som gir mer informasjon om størrelsen på delene, på totalt kaloriforbruk, på hva du skal spise mer og hva du skal spise mindre for å holde seg frisk og forbli slik.

Ernæringsmessige mangler

Selv om du tar nok til å spise, hvis du ikke følger et balansert kosthold, kan du fortsatt være i fare for noen ernæringsmessige mangler. Videre kan du ha ernæringsmessige mangler på grunn av visse helse- eller livsforhold, for eksempel graviditet eller noen rusmidler du kan ta, som for eksempel legemidler for hypertensjon;. Selv folk som har hatt intestinale sykdommer eller har blitt fjernet deler av tarmen på grunn av sykdommer eller kirurgiske inngrep for vekttap, kan være i fare for vitaminmangel. Alkoholikere har også høy risiko for å ha ernæringsmessige mangler.

En av de vanligste ernæringsmessige manglene er jernmangelanemi. Blodcellene dine trenger jern for å gi oksygen til kroppen din, og hvis du ikke har nok jern, vil blodet ditt ikke fungere skikkelig. Andre ernæringsmessige mangler som kan påvirke blodceller inkluderer lave nivåer av vitamin B12, folsyre eller vitamin C.

Vitamin D-mangel kan påvirke beinhelsen, noe som gjør deg vanskelig å absorbere og bruke fotball (et annet mineral du kanskje ikke har nok). Selv om det er mulig å ta vitamin D å gå ut i solen, kan mange mennesker bekymret for hudkreft å finne seg med lave nivåer av vitamin D ikke å ta nok sol.

Andre ernæringsmessige mangler inkluderer:

 • Beriberi: Lavt nivå av vitamin B1 (til stede i kornblandingskallet)
 • Ariboflavinosi: Lavt nivå av vitamin B2
 • Pellagra: Lavt nivå av vitamin B3
 • Parestesi: Lavt nivå av vitamin B5 provoserer en følelse av & # 8220; Tingling & # 8221;
 • Biotinmangel: Lavt nivå av vitamin B7, som kan være vanlig gravid
 • Mochobalammy: Lavt nivå av B12
 • Nattblindhet: Lavt nivå av vitamin A
 • Scorbuto: Lavt nivå av vitamin C
 • Rickets: Alvorlig mangel på vitamin D og / eller fotball
 • Vitamin K mangel
 • Magnesiummangel: oppstår med noen medisiner og medisinske problemer
 • Kaliummangel: oppstår med enkelte medisiner og medisinske problemer

Å spise et balansert kosthold kan bidra til å forhindre disse forholdene. Vitamin kosttilskudd kan være nødvendig for noen mennesker, som gravide eller ammende mødre og personer med tarmforhold.

Sykdommer og forhold påvirket av ernæring

Mange helsemessige forhold er forårsaket og / eller påvirket av mat og ernæring. Noen er forårsaket direkte av mat, for eksempel & # 8220; matforgiftning & # 8221; eller bakterielle infeksjoner av forurenset mat. Noen mennesker kan ha alvorlige matallergier som peanøtter, krepsdyr eller hvete (cøliaki). Selv gastrointestinale lidelser, som syndromet til’irritabel tarm, ulcerøs kolitt og gastroøsofageal reflukssykdom (GERD), er direkte påvirket av matforbruk.

For andre sykdommer og forhold, kan typen eller mengden mat påvirke sykdommen av sykdommen. Diabetes mellitus, for eksempel, som oversetter til # 8217; kroppsavhengighet for å justere blodsukkeret, er dramatisk påvirket av typer og mengder inntatt mat. L’Karbohydratinntaket må overvåkes nøye hvis du lider av diabetes, ellers kan blodsukkeret stige til farlige nivåer. Andre forhold påvirket av mat og ernæring inkluderer:

 • Hypertensjon: L’saltinntak påvirker blodtrykket.
 • Hjertesykdommer / Høyt kolesterol: Fettmatvarer og delvis hydrogenerte oljer kan skape plakett i arteriene.
 • Osteoporose: Lav fotballnivå, overflødig vitamin D og fett kan forårsake skjøre bein.
 • Noen typer kreft: Et dårlig kosthold og fedme er forbundet med økt risiko for brysttumorer, kolon, alle 8217; Endometrium, ALLE’esophagus og nyrer.

Dine matvalg og næringsstatus kan påvirke din generelle helse i løpet av hele livet ditt.

Andre hensyn

For noen sykdommer, velg å spise visse matvarer og ansette visse kosttilskudd kan hjelpe deg med å holde helsen din.

Pasienter som gjennomgår kreftbehandling, kan trenge et bestemt kosthold for å opprettholde sin motstand. For eksempel kan det være nødvendig å konsumere hyperflorøse matvarer for å holde energi. Å ansette nok kalorier og proteiner i kostholdet kan potensielt hjelpe med langsiktig overlevelse.

I alle fall, hva du spiser kan hjelpe deg med å redusere dine helseproblemer. Studier har vist at hvis du lider av gikt, kan du spise regelmessig kirsebær, redusere sjansene for et giktangrep (Zhang, 2012). L’hvitløk kan være en følelsesmessig medisin mot noen bakterier og sopp (Ankri et al., 1999). Honning har antimikrobielle og anti-inflammatoriske egenskaper (Bogdanov et al., 2008). Forbruket av epler kan faktisk redusere risikoen for kolon-rectic cancer (JedryChowski et al., 2009). Også, drikke nok vann i stedet for søt brus eller fruktjuice kan hjelpe med vektkontroll, L’utseende og generell motstand mot sykdommer (Popkin et al., 2010).