Mastektomi arr og komiker Tig Notaro

Komikeren Tig Notaro er kjent for å ta av seg skjorta – og holde den av – mens han opptrådte på scenen.

Ingen skjorte. Uten bh. Bare arrene etter den doble mastektomien hans.

Notaro ble operert uten rekonstruksjon etter å ha blitt diagnostisert med bilateral brystkreft i 2012.

«Jeg synes det er morsomt at jeg tar av meg skjorta,» sa han Vogue i fjor. «Jeg synes det er morsomt at han ikke kjenner seg igjen. Jeg synes det er gøy å snakke om flyreiser mens arrene mine vises.

Før brystkreftbevissthetsbevegelsen ble det av mange ansett som tabu å nevne brystkreft.

Ora Notaro, hovedperson i Amazon Prime-serien «En Mississippi, «Som er basert på livet hans, tar han på seg stigmaet ved mastektomi.

Hun er ikke alene.

Det er ikke bare arrene

Melissa Jacobs, 51, fra Ohio, ble diagnostisert med stadium 2 trippel negativ brystkreft i 2013. Som notarius gjennomgikk han en bilateral mastektomi uten rekonstruksjon.

Han ville aldri ha vurdert ideen om å ta av toppen?

«Absolutt. Jeg har ikke bryster lenger, så det er ingen grunn til å la være, men familien min og vennene mine forteller meg at jeg ikke er autorisert til det, sa han i et intervju med Healthline.

Jacobs sa at han noen ganger tar av seg skjorten uten å dekke seg til i en dress under en legetime, et trekk som fikk en eller to praktikanter til å bli litt røde.

«Bortsett fra en legetime, gjør jeg ikke det. Jeg ville ikke gjort det i blandet selskap,” forklarte han.

Jacobs planla i utgangspunktet ikke å få brystimplantater. Han ventet nesten ni måneder etter operasjonen for å få dem, og dette var på grunn av det forestående bryllupet til niesen hans.

«Jeg ble tvunget til å ta dem. Mesteparten av tiden bruker jeg ikke proteser, men hvis jeg bruker en kjole eller noe ekstravagant, så gjør jeg det,» sa hun.

Selv om han er komfortabel i sin egen hud, sa han at det definitivt er et stigma.

«Folkene i støttegruppen min snakker om dette mer enn noe annet. Noen snakker om å være deformert. Det er noen kvinner som har vært ute av operasjonen i flere år, men mannen deres har ennå ikke sett dem nakne. Det irriterer dem mye mer enn meg, forklarte Jacobs.

Lær mer: Brystkreftpasienter i tidlig stadium bør tenke seg om to ganger før de velger en mastektomi «

Brystrekonstruksjon kan også etterlate arr

Christine Handy, 46, fra Florida, fikk vite at hun hadde trippel positiv stadium 2 brystkreft for fire år siden.

Han gjennomgikk en lumpektomi, etterfulgt av mastektomi og rekke rekonstruktive operasjoner.

«Jeg vil definitivt ta av meg skjorta,» sa han til Healthline. «Jeg har lagt ut bilder på Instagramen min som viser realiteten ved rekonstruktiv mastektomi.»

Handy er forfatteren av boken «Gå ved siden av meg, «En imaginær fremstilling av hans sykdom og bedring.

«Jeg har et arr som ser ut som en stor ‘X’ på toppen av brystene mine. Dette plager meg litt fordi jeg ser for meg at legene åpner meg og kommer ut av brystvevet mitt», sa han. «Det er så tydelig hvor de skar meg at det er vanskelig for meg å se det annerledes akkurat nå, og det er vanskelig å se meg selv i speilet, men bare av den grunn. Når det arret har gitt seg, vil jeg føle meg mye mer stabil i sjelen min. Jeg har hatt 17 operasjoner de siste fem årene. Det bildet av brystene mine med den store X er urovekkende. Men nå elsker jeg brystene mine. «

Handy har sympati for kvinner som føler stigmaet.

«Jeg var en av dem. Jeg forstår og identifiserer meg med det. Jeg måtte gå gjennom mange følelsesmessige endringer for å omdirigere stigmaet og skammen jeg følte,» sa han.

Tross stigmaet

Jacobs deler noen tanker om stigma.

«Jeg tror at hvis en kvinne vil, og hun ikke har bryster, bør det ikke være noen grunn til ikke å gå i bar overkropp til riktig tid og sted. Akkurat som hvis du går til butikken, vil du ikke engang at en mann skal gå rundt i bar overkropp, sa hun.

Jacobs snakket om bilder av kvinner etter mastektomi som pryder brystet deres med tatoveringer. Bildene ble ofte fjernet fra sosiale medier.

«Vi bør slutte å fokusere på kvinners bryster som noe annet enn én del av kroppen, ikke forskjellig fra noen annen del av kroppen. Så mange kvinner i støttegruppen min er absolutt traumatiserte, og det er ikke rettferdig, fortsatte hun.

Handy sa at hun gjerne ville se et stort bilde av en gruppe kvinner uten topper.

«Vi er ikke deformerte. Vi er sterkere, mer unike og ganske enkelt forbedrede versjoner av vårt gamle jeg, sa han.

Les mer: Brystkreftbehandling uten kjemoterapi »

Helse og estetiske hensyn

Dr. Andrew Salzberg, sjef for plastikkirurgiavdelingen ved Mount Sinai Health System i New York, sa at pasienter som gir opp brystrekonstruksjon klager over at arrene har en tendens til å være bredere og lengre.

«Generelt har studier vist at pasienter ikke ser på seg selv eller kler seg i speilet,» sa han til Healthline i en e-post. «De har en tendens til å føle seg ukomfortable med seg selv og med arr.»

Salzberg sa at nesten alle kvinner er kandidater for umiddelbar brystrekonstruksjon.

«Mange pasienter angrer på at de ikke fikk utført en umiddelbar brystrekonstruksjon og kommer for en konsultasjon,» sa hun.

Salzberg forklarte at teknikkene har blitt mye bedre de siste 15-20 årene. Kirurgiske arr er mindre og gror bedre.

Dr. Jane Kakkis, medisinsk direktør for brystkirurgi ved MemorialCare Breast Center ved Orange Coast Memorial Medical Center i California, er enig.

Hos mange av pasientene hans der den originale brystvorten kan brukes, kan ingen si at de har gjennomgått en mastektomi og rekonstruksjon.

Mastektomi og rekonstruksjon alternativer og teknikker varierer i henhold til individuelle omstendigheter.

Profylaktisk mastektomi er gjort for å redusere risikoen for å utvikle brystkreft, ikke fordi pasienten har kreft. Dette gjøres noen ganger hos kvinner som bærer BRCA-genmutasjoner og har høy risiko for brystkreft. I disse tilfellene er det ofte mulig å bevare brystvorten og etterlate minimale arrdannelser.

Når kreft er tilstede, er det ikke alltid mulig.

I et intervju med Healthline sa Kakkis at mye avhenger av kirurgen.

«Jeg har sett videoer og dokumentarer lagt ut på nettet der det er en stor horisontal linje og veldig synlige kirurgiske punkter eller klipp. Det ser forferdelig ut når det gror. Vi gjør ikke den typen nedleggelse, sa han.

For pasienter som har keloider (ekstra arrvevsvekst), sa han at stråling kan bidra til å redusere dem.

Kakkis sa at pasientene hans som proaktivt velger å ikke ha rekonstruksjonen generelt er fornøyde.

Av de som tenker seg om, sa han at det handler mer om de manglende brystene eller asymmetrien enn arrene.

«Noen pasienter som trodde de hadde det bra uten bryster, var det faktisk ikke. De så seg i speilet og gråt, sa Kakkis. «Protetikk fungerer bare til en viss grad.»

Mange kvinner bruker ett eller to brystproteser uten problemer. Andre synes de er ubehagelige eller for begrensende når det kommer til klær.

«I min pasientpopulasjon er frykten for å våkne med et manglende bryst den følsomme delen,» sa Kakkis.

«Folk identifiserer brystet med seksualitet, femininitet og andre ting i tillegg til å være en del av kroppen. De vil ikke se feilskapte ut. Jeg har ikke mange pasienter som ikke ønsker rekonstruksjon. Når brystet ditt fjernes, er speilet en konstant påminnelse om kreft,» sa hun.

Når du står overfor mastektomi

Hvis noen vurderer mastektomi for å redusere risikoen for tilbakefall, sa Kakkis oppmerksomhet først bør fokusere på kreftbehandling.

«Hold deg så sterk og sunn som mulig til du er kreftfri. Deretter kan du diskutere å fjerne det friske vevet for å redusere risikoen,» rådet han. «Vi anbefaler folk på det sterkeste om mastektomi for risikoreduksjon. I mange tilfeller er det ikke medisinsk nødvendig, og vi kan ofte oppnå symmetri uten å fjerne begge brystene.».

Kakkis sa at avgjørelsen er individuell og bør være basert på potensielle helsegevinster.

I sin praksis har han sett tilfeller der en lumpektomi er riktig behandling. Pasienten kan til og med være enig i det i utgangspunktet.

«Så forteller venner og familie dem at begge brystene bør fjernes, og de skremmer dem så mye at de ombestemmer seg. Dette er mer vanlig enn kjendispåvirkning, sa han.

Kakkis sa at når familiemedlemmer får en pasient til å gjøre det, er det vanskelig å snakke med dem om deres egen kreft og mastektomibasert risiko for tilbakefall.

Som en som har vært der, har Jacobs noen råd.

Med så mange helsevesensbeslutninger å ta, advarer hun kvinner om ikke å føle seg presset for rekonstruktiv kirurgi.

«Mange mennesker gjør det. Men det er mange kvinner som har problemer med rekonstruktiv kirurgi, sa hun.

Jacobs går ikke av veien for å skjule arrene sine. Hun mener at den doble mastektomien, snarere enn en enkelt, hjalp henne til å takle utseendet sitt.

«Det er tider jeg ser på arr og det er en påminnelse, men ikke noe som virkelig opprører meg. Spesielt nå, etter nesten tre år, sa Jacobs.

Handy råder tålmodighet.

«Jeg er veldig utålmodig og innser at det er mye å spørre om. Men med tid, tålmodighet og samhold kan stigmaet endre seg. Jeg tror virkelig at hver kvinne som har beseiret kreft og mastektomi bør fylles med enorm stolthet, sa hun.

Les mer: Brystkreftkirurgi kan en dag være en saga blott «