Martyrkompleks: Skilt og forslag til å møte det

Del på Pinterest

Historisk er en martyr noen som velger å ofre sitt liv eller ansiktssmerter og lidelse i stedet for å gi opp noe som anser hellig. Selv om begrepet fortsatt brukes på denne måten i dag, tok en sekundær mening som er litt og # 8216; mindre dramatisk.

I dag er begrepet noen ganger brukt til å beskrive noen som synes å lide alltid på en måte eller i # 8217;.

De kunne alltid ha en historie om deres siste problemer eller ofre de laget for noen andre. De kunne til og med overdrive de dårlige tingene som skjer for å få sympati eller få andre til å føle seg skyldig.

Familie? Kanskje du tenker på en venn eller et familiemedlem, eller til deg også.

Fortsett å lese for å lære mer om hvordan du gjenkjenner denne mentaliteten og verktøyene for å overvinne det.

Er det samme som et offerets mentalitet?

Et martyrkompleks kan virke veldig lik et offer mentalitet. Begge har en tendens til å være mer vanlige i misbruk eller andre traumer overlevende, spesielt de som ikke har tilgang til tilstrekkelige håndteringsverktøy.

Men de to mentaliteten har noen subtile forskjeller.

En person med et offerets mentalitet føles generelt personlig offer for alt som går galt, selv når problemet, den uhøflige oppførselen eller # 8217; ulykke ble ikke rettet mot dem.

De kan ikke vise mye interesse for # 8217; lytte til mulige løsninger. I stedet kan de gi inntrykk av at du bare vil sole seg i elendigheten.

Sekund Sharon Martin, LCSW, noen med et martyrkompleks og yrker deres behov og ønsker å gjøre ting for andre & # 8221;. Legger til at & ikke hjelp med et gledelig hjerte, men de gjør det for forpliktelsen eller følelsen av skyld og # 8221;.

Fortsetter å forklare at dette kan generere sinne, vrede og en følelse av impotens. Over tid kan disse følelsene gjøre en fanget person føler, uten muligheten for å si nei eller gjøre ting alene.

Hva det ser ut som?

Noen som alltid ser ut til å lide & # 8211; Og det virker som nytelse og # 8211; kunne ha et martyrkompleks, andre Lynn Somerstein, PhD. Denne modellen av lidelse kan forårsake følelsesmessig eller fysisk smerte og angst.

Her er noen andre tegn på deg eller noen andre du kan ha et martyrkompleks.

Gjør ting for folk selv om du ikke føler deg verdsatt

Ønsker å hjelpe folk nærmest deg foreslår at du har en snill og medfølende natur. Du kan gjøre disse tingene bare for å hjelpe hånden din, ikke fordi du vil at dine kjære gjenkjenner din innsats eller ofre, du har gjort for deres gode.

Men når du skal hjelpe en hånd foreslår et martyrkompleks?

Prøv ofte å gjøre for mye

Fra tid til annen, ta litt ekstra arbeid eller ta litt for mye engasjement betyr ikke at du er en martyr. Men vurder om du regelmessig aksepterer ansvaret for at du ikke nødvendigvis ber om det.

Du kan føle at ingenting vil bli gjort hvis du ikke gjør det alene og kaster bort hjelp av hjelp. Selv når du føler deg plaget av det ekstra arbeidet du gjør, fortsetter du å øke arbeidsbelastningen når du blir spurt. Du kan også tilby deg motvillig frivillig å gjøre mer.

Folkene med hvem du bruker tid på, får deg til å føle deg syk med deg selv

Du har en venn (eller to) som du ikke har det bra med å se? Kanskje de alltid vil at du skal gjøre noe for dem, hva en foraktige kommentarer eller som kritiserer deg.

Selv når giftige forhold kommer til deg, er det ikke alltid lett å bryte dem, spesielt når den andre personen er et familiemedlem eller en kjære venn. Men tenk på hvordan du svarer på toksisitet.

Et nyttig svar kan føre til definisjonen av grenser og opprettelsen av en viss avstand mellom deg og den andre personen.

Du føler deg stadig misfornøyd med arbeidet ditt eller dine relasjoner

Utilfredsstillende arbeider er ikke sjeldne. Videre er det ikke uvanlig å fullføre i et forhold som synes å ha ingen fremtid eller ikke er høyden på det du trodde. Men generelt kan du ta tiltak for å møte begge situasjoner med en PO & # 8216; av tid og engasjement.

Hvis du har martyrtrender, kan du merke denne modellen av misnøye i forskjellige områder av livet ditt. Du kan klandre de andre for hvor du er ferdig eller tror du fortjener noe bedre på grunn av ofrene du har gjort underveis.

Selv tenker at andre ikke gjenkjenner eller setter pris på at selvoppofret ditt kan bidra til sinne og vrede.

Du har en ordning for å ta vare på andre i relasjoner

Ser tilbake til tidligere relasjoner kan hjelpe deg med å gjenkjenne Martyrs trends.

& # 8220; Noen relasjonsfunksjoner kan indikere dette problemet og sier Patrick Cheatham, PSYD. «Noen relasjoner er bare strukturelt ulik, som foreldre som tar vare på barn. Eller de kan ha perioder med ubalanse, som når de tar vare på en alvorlig syk partner. & # 8221;

Hvis du oppdager en tendens til selvoppofrelse i flere relasjoner i livet ditt, kan det indikere elementer i et martyrkompleks.

Spørsmål å spørre

Når du ser på dine relasjoner, foreslår Cheatham å spørre deg:

 • Vil du beskrive dine relasjoner som noe? Kanskje du føler at alt du gjør er å ta vare på partnerne som gjør lite for å møte dine behov.
 • Du føler deg konstant mangel på plass for å diskutere dine behov og ønsker?
 • Tro at ikke oppfyller partnerens behov, vil sette forholdet ditt i fare?

Tenker også på den følelsesmessige siden av tingene. Du føler deg støttet, trygg og elsket, selv i perioder med ulikhet? Eller du føler deg forbitret, forferdelig eller skuffet over partnerne?

Kanskje du også vil føle deg skyldig for ikke å ha opprettholdt deg mer.

Du føler at ingenting om hva du gjør er riktig

Noen med trender på Martyr kunne alltid ha hjelp, aldri ha skjedd og føler seg straffet tilsvarende og # 8221; sier Somerstein.

Dette kan virkelig frustrere deg. Du gjorde ditt beste, tross alt, så minimum de kunne gjøre er å vise takknemlighet. På grunn av ditt ubehag må du kanskje få dem til å føle seg skyldige for ikke verdsatt ditt harde arbeid.

Fordi det er skadelig?

Martyrtrender kan ikke virke som et stort problem, men de kan få innvirkning på forholdene dine, ditt velvære og din personlige vekst.

Tese rapporter

Å leve med et martyrkompleks kan gjøre deg vanskelig å snakke med deg selv.

Ifølge Martin har folk med trender til martyr ofte problemer med å kommunisere på en klar eller direkte måte, noe som fører til forholdsproblemer.

I stedet for å snakke åpent om dine behov, kan du bruke en passiv aggresjon eller ha eksplosjoner av sinne når du fortsetter å svelge din vrede.

Hvis du tror du har gjort mange ofre for en partner eller en «8217; andre kjære, kan du føle deg sint eller misfornøyd hvis det ikke viser takknemlighet eller ikke gir sin støtte i retur.

Brenne ut

& # 8220; martyrer sliter med å prioritere deres behov & # 8221; sier Martin. , Ikke trene selvhjelp, så de kan ende opp oppbrukt, fysisk syk, deprimert, engstelig, resentful og misfornøyd & # 8221;.

Hvis du ofte mister tiden din for å hjelpe andre, gjør du mer enn du trenger å jobbe eller hjemme, eller ikke tilfredsstille dine behov generelt, vil du sannsynligvis føle deg tømt og overveldet raskt nok.

Selv din følelsesmessige tilstand kan bidra til utbrenthet. Føler seg sint og misfornøyd for det meste av tiden kan det stresse og utgjøre deg. Det kan også hindre deg i å akseptere hjelp.

Partnere, venner og familie kan vanligvis tilby medfølelse, hjelp i vanskeligheter eller til og med gi forslag og råd. Men hvis du føler deg frustrert og fornærmet folkene du er nærmere, er det mindre sannsynlig å godta deres hjelp.

Også, hvis du fortsetter å nekte deres støtte, kan de til slutt slutte å tilby.

Mangel på positiv endring

En generell holdning til misnøye følger ofte med et martyrkompleks.

For eksempel kan du føle deg fanget eller blokkert i arbeidet ditt, i forholdet ditt eller i familielivet ditt. Noen av disse kan endres gjennom årene, men på en eller annen måte er du ferdig med frustrerende eller utakknemlige situasjoner igjen og igjen.

På denne måten kan martyrtrender forhindre deg i å oppnå suksess eller oppnå personlige mål.

Det er mulig å overvinne det?

Et martyrkompleks kan sette kvaliteten på livet ditt for å streve, men det er måter å overvinne det på.

Arbeidet med kommunikasjon

Hvis du har martyrtrender, er det en god sjanse for at du finner det vanskelig å uttrykke dine følelser og behov. Utvikling av sterkere kommunikasjonsferdigheter kan hjelpe deg med å forbedre i dette.

Å lære mer produktive kommunikasjonsmoduser kan hjelpe deg:

 • Unngå passiv aggressiv oppførsel
 • Uttrykke følelser, spesielt de av frustrasjon og vrede
 • Hindre at negative følelser akkumuleres

Pro Point

Neste gang du føler deg ukjent eller misforstått, prøv å uttrykke deg selv ved hjelp av en’i & # 8221; Å bekrefte deg selv uten å sette den andre personen på defensiven.

Anta at du har en venn som inviterer deg til middag, men du stoler alltid på deg for å finne en oppskrift og gjøre alt shopping.

I stedet for å si & # 8220; du får meg til å gjøre alt hardt arbeid, så det er ikke morsomt for meg & # 8221; Du kan si & # 8220; Jeg føler at jeg alltid ender med å gjøre skittent arbeid, og jeg tror ikke det er Høyre & # 8221;.

Sett grensene

Hjelpe venner og familie kan være viktig for deg. Men hvis du har nådd grensen din (eller du allerede har tatt mer enn du lett kan administrere), er det godt å si nei. Det er virkelig.

Brenn du vil ikke hjelpe arbeidsbelastningen din allerede tung og kan øke følelsene til vrede senere. Prøv i stedet en snill nektelse.

Du kan myke den med en forklaring, avhengig av forholdet ditt med personen som spør ham. Bare husk at det ikke er noe galt med å ta vare på før ens behov.

Det er viktig å begynne å si nei til ting som forstyrrer dine personlige behov eller ikke er i tråd med dine verdier eller mål og «8221, sier Martin.

Finn tid til å ta vare på deg selv

Selvbehovet kan innebære:

 • Praktiske helsevalg, hvordan nok til å sove, spise næringsstoffer og ta vare på fysiske helseproblemer
 • Finn tid for moro og avslapning
 • Å være oppmerksom på ditt følelsesmessige velvære og møte utfordringene du presenterer

Snakk med en terapeut

Takling martyrtrender alene kan være vanskelig. Profesjonell støtte kan ha mange fordeler, spesielt hvis du vil lære mer om de underliggende årsakene som bidrar til modeller av altruistisk oppførsel.

Cheatham forklarer at i terapi kan du:

 • Utforsk ditt forholdssystem
 • Øk bevisstheten rundt modeller som involverer selvoffer
 • Høydepunkter og utfordrer enhver hypotese på din verdi og betydningen av rapporten
 • Prøv forskjellige måter å forholde seg til andre

Noen råd til å møte det i noen andre?

Hvis du kjenner noen som har en tendens til å oppføre seg som en martyr, føler du sannsynligvis minst en liten og # 8216; frustrert av hennes oppførsel. Kanskje du prøvde å tilby råd, men de motstår din innsats for å hjelpe. Det kan virke som om de virkelig vil klage.

Disse forslagene vil ikke nødvendigvis endre den andre personen, men kan hjelpe deg med å utvikle et perspektiv mot ham som ikke gir opp den samme frustrasjonen for deg.

Vurder deres bakgrunn

Det kan være nyttig å huske på at mange komplekse faktorer kan påvirke denne mentaliteten.

Selv om en person kan lære å møte atferd som ofte oppstår som følge av trender til martyrdom, har ikke mye kontroll over hvordan disse trendene har utviklet seg først.

I noen tilfeller kan kulturelle faktorer bidra til martyrtrender. I andre kan familie dynamikk eller barndomsopplevelser spille en rolle.

Abbi medfølelse

Det kan ikke være nødvendig å forstå årsakene til at deres oppførsel skal være til stede for en kjære. Det er ofte tilstrekkelig å bare tilby medfølelse og støtte.

& # 8220; Vær alltid snill & # 8221;, oppfordrer somerstein.

Sett grensene

Når det er sagt, må medfølelse ikke føre til å tilbringe lang tid med personen.

Hvis du bruker tid med noen som drenerer deg, begrenser du tiden du bruker sammen, kan være et sunt valg. Etablering av en slags grense kan også hjelpe deg med å tilby mer vennlighet og medfølelse når du deler plass med den personen.

Bunnlinjen

Et lidende liv kan sette forholdene dine og helsen din en stund. Selv om du ikke fullt ut forstår røttene til martyrtrendene dine, kan du fortsatt ta tiltak for å endre denne mentaliteten og hindre at den har en negativ innvirkning på livet ditt.

Hvis du har problemer med å vite hvor du skal begynne med deg selv, bør du vurdere å snakke med en kvalifisert psykisk helsepersonell som kan hjelpe deg med å utforske disse ordningene dypere.

Crystal Raypole har allerede jobbet som forfatter og utgiver for Goodtherapy. Hans interesseområder inkluderer asiatiske språk og litteratur, japansk oversettelse, mat, naturvitenskap, sexitiv positivitet og mental helse. Spesielt er han forpliktet til å bidra til å redusere stigmaet om psykiske problemer.