Mangel på nattlig åndedrag: Årsaker, diagnose, behandling og mer

Det er flere grunner til at du kan finne deg selv kortpustet i løpet av natten. Mangel på pusten, kalt dyspné, kan være et symptom på mange forhold. Noen påvirker ditt hjerte og lungene dine, men ikke alle.

Du kan også ha forhold som nattapné, allergier eller angst. Du må forstå årsaken til mangelen på nattlig pust for å kurere den.

Når du ser etter umiddelbar medisinsk hjelp

Mangelen på plutselig og seriøs pust om natten kan være et tegn på en alvorlig tilstand. Vend omgående om:

 • Du kan ikke få tilbake pust når du lyver
 • Opplev en forverring eller et forlenget pust som ikke går bort eller forverres

Du bør også konsultere en lege umiddelbart hvis mangelen på pusten oppstår med:

 • Blå lepper eller fingre
 • Hevelse i nærheten av føttene
 • Influensasymptomer
 • Wheezing
 • En akutt lyd under pusten

Hva forårsaker mangel på pust?

Mange forhold forårsaker kortpustethet om natten. Mangelen på kronisk puste oppstår når symptomet oppstår i mer enn en måned. Ifølge en artikkel om amerikansk familie lege, 85 prosent av forholdene som utløser mangelen på kronisk pust relatert til lungene, hjertet eller mental helse.

Mangel på pusten kan oppstå hvis kroppen din ikke klarer å pumpe tilstrekkelig oksygen i blodet. Lungene dine kan ikke være i stand til å behandle oksygenet, eller hjertet ditt kan ikke være i stand til å pumpe blod effektivt.

Mangel på pust når vi legger ned, kalles Ortopnea. Når symptomet manifesterer seg etter noen timers søvn, snakker vi om natt paroksysmal dyspné.

Lungeforhold

Ulike lungeforhold kan forårsake kortpustethet. Noen er kronisk eller farlige for livet, og andre kan behandles.

Astma

L’astma manifesterer seg på grunn av lungens betennelse. Dette fører til respiratoriske vanskeligheter. Du kan føle mangel på korrelert nattpust … astma fordi:

 • Posisjonen for å sove presses på membranen
 • Slimet akkumuleres i halsen ved å kaste og kjempe for å puste
 • Hormonene dine endres om natten
 • Ditt miljø der du sover løser astmaen

L’astma kan også løses av forhold som gastroøsofageal reflukssykdom (GERD).

Pulmonal emboli

Hvis en blodpropp er dannet i lungene, oppstår A’pulmonal emboli. Du kan også prøve brystsmerter, hoste og hevelse. Du kan utvikle denne tilstanden hvis du har blitt tvunget til å sove i en periode. Dette kan begrense blodstrømmen.

Hvis du tror at du har en Pulmonal emboli & # 8217, ser etter en akutt medisinsk hjelp.

Kronisk obstruktiv bronkopneumopati (KOL)

KOL forårsaker blokken eller krympingen av luftveiene som gjør pusten vanskeligere. Du kan også ha symptomer som hissende pust, hoste, slimproduksjon og følelse av undertrykkelse til brystet. Røyk eller l’eksponering for skadelige kjemikalier kan forårsake KOL.

Lungebetennelse

Lungebetennelse kan utvikle seg på grunn av et virus, bakterier eller sopp. Tilstanden inflammer lungene. Du kan også vise influensalignende symptomer, thorax smerte, hoste og tretthet.

Du bør se etter en medisinsk behandling for lungebetennelse hvis du har en høy feber sammen med mangel på pust og hoste.

Hjertforhold

Forholdene som påvirker hjertet ditt, kan forstyrre sin evne til å pumpe blod. Dette kan forårsake kortpustethet når du legger deg ned eller etter å ha sovet i noen timer.

Hjertesvikt og relaterte forhold

Du kan føle kortpustethet fordi hjertet ditt ikke kan pumpe blod til et bærekraftig nivå. Dette er kjent som hjertesvikt. Du kan utvikle denne tilstanden av mange grunner. Risikofaktorer inkluderer dårlig mat, diabetes, noen rusmidler, røyk og fedme.

En tilstand som kan føre til et hjerteinfarkt er den koronar sykdommen. Du kan oppleve kortpustethet på grunn av et hjerteinfarkt, brystsmerter og følelse av undertrykkelse, svette, kvalme og tretthet. Du bør umiddelbart søke etter medisinsk hjelp hvis du mistenker å ha et hjerteinfarkt.

Andre forhold knyttet til hjertesvikt inkluderer hypertensjonen eller hvis hjertet ditt har lidd traumas, betennelse eller uregelmessig hjerterytme.

Allergier

Allergier kan bli verre om natten og føre til mangel på pusten. Ditt miljø der du sover kan inneholde allergener som støv, mugg og kjæledyr i kjæledyr som utløser allergi symptomer. Åpne vinduer kan forårsake allergener inngangen som pollen selv i rommet ditt.

Nattlig apné

L’Nattapné er en tilstand som oppstår under søvn og forårsaker luftveis krymping og lavt oksygenivå. Du våkner om natten for å gjøre dypere puste, og hindre deg i å sove nok.

Du kan føle hvesende pust om natten eller våkne om morgenen. Du kan også ha hodepine eller føler deg irritabel.

Angst og panikkanfall

Ditt mentale velvære kan være relatert til mangelen på nattlig pust. Å føle seg engstelig kan utløse en kamp eller rømme respons i kroppen din og forårsake et panikkanfall. Du kan ha problemer med å ta pusten, føle seg svimmel og ha kvalme under et panikkanfall.

Hvordan mangelen på pusten er diagnostisert om natten?

Legen vil utføre en fysisk undersøkelse og vil spørre deg om informasjon om helsen din og din familiehistorie når det vil avgjøre årsaken til din mangel på pust. Ofte vil legen kunne diagnostisere tilstanden bare basert på denne første undersøkelsen. American Family Doctor sier at leger kan diagnostisere 66 prosent av tilfeller av kortpustethet bare på klinisk presentasjon.

Det kan være nødvendig å gjennomgå ytterligere tester for å diagnostisere årsaken. Legen din kan bestille følgende tester:

 • puls oximetry
 • Røntgen av brystet
 • elektrokardiografi
 • spirometri
 • stresstest
 • Søvnstudie

Hva er behandlingen?

Behandling på grunn av mangel på pusten om natten varierer avhengig av tilstanden som årsaken:

 • Astma. Bli med i en behandlingsplan, unngå utløsende og sovende faktorer som støttes av puter for å holde luftveiene mer åpne.
 • Copco. Slutte å røyke og unngå eksponering for andre skadelige kjemikalier. Behandlingsplaner kan inkludere en inhalator, andre stoffer og # 8217; oksygenbehandling.
 • Lungebetennelse. Behandling med antibiotika, medisiner for hoste, smertestillende midler, feber girkasser og hvile.
 • Hjertefeil. Følg legenes behandlingsplan, som kan variere avhengig av tilstanden din. Legen kan anbefale noen rusmidler, livsstilsjusteringer og enheter og annet utstyr for å holde hjertet til å fungere skikkelig.
 • Nattlig apné. Det kan være nyttig å endre din livsstil å miste vekt og stoppe røyking. En støtteanordning kan være nødvendig under søvn for å sikre at luftveiene forblir åpne.
 • Allergier. Hold soverommet ditt uten allergener og rent regelmessig. Tepper, Windows-behandlinger, Sengetøy og takvifter kan samle pulver og utløser allergi symptomer. Du kan prøve hypoallergenisk sengetøy eller en purifier d’luft i soverommet ditt.
 • Angst og panikkanfall. Pusteøvelser, unngår utløsende faktorer og snakker med en psykisk helsepersonell kan hjelpe deg med å lindre følelser av angst og unngå panikkanfall.

Bunnlinjen

Le’erfaring med kortpustethet om natten kan forekomme for en rekke grunner. Du bør snakke med din symptom lege for å diagnostisere den underliggende årsaken.

Få rask akutt medisinsk behandling hvis du mistenker at kortpustethet er et signal om en farlig tilstand for livet.