Lymfatisk dysfunksjon (lymphedem): Symptomer og behandlinger

COS’er lymfatisk dysfunksjon?

Lymfatisk dysfunksjon betyr at lymfesystemet fungerer dårlig. Lymfesystemet består av lymfeknuter og lymfatiske kar som drenerer væsker fra kroppsvev.

Væsker bærer toksiner, immunceller og avfallsprodukter til lymfeknuter. Lymfatiske fartøy bidrar til å opprettholde væskebalansen i kroppen ved å returnere den filtrerte lymfatiske væsken til blodet.

Et feilaktig lymfatisk system forårsaker vev for å svulme i væske. Dette kalles lymphedem. Vanligvis forårsaker det hevelse til armene eller bena. Også andre deler av kroppen kan påvirkes.

Du kan bli født med et lymfatisk problem som forårsaker lymphedem. Dette kalles arvelig eller primær lymphedem. Det kan også stamme fra en rekke komplekse genetiske forhold.

Du kan også utvikle lymfedem fra en komplikasjon av sykdommen eller en lesjon. Dette kalles sekundært lymphedem. Det er en vanlig sikkerhetseffekt av kreftbehandling.

Lymfatisk dysfunksjon er en kronisk tilstand for de fleste, men behandlinger er tilgjengelige for å håndtere det og finne lettelse.

Hva er årsakene til lymfatisk dysfunksjon?

Det er flere årsaker til arvelig (primær) og sekundær lymfedysfunksjon.

Lymphedem arvelig (primær)

Det arvelige lymfedemet er også kjent som primær lymphedem. Det er mindre vanlig enn sekundært lymphedem. Det er mer sannsynlig at du har et arvelig lymphedem hvis det også er et familiemedlem.

En type arvelig lymphedem er kjent som milroy sykdom. Det kan forårsake feil dannelse av strukturene som utgjør ditt lymfesystem.

Meige’s sykdom er en’annen form for lymphedema anscr / # 8217; det betraktet arvelig. Imidlertid er den nøyaktige genetiske endringen ennå ikke blitt identifisert.

Sekundær lymphedem

Behandling for brystkreft med mastektomi er en av de vanligste årsakene til sekundær lymphedem.

Kirurger fjerner ofte det lymfatiske stoffet fra under armen når du fjerner kreftvevet. Væsker som kommer ut av armen må passere gjennom armhulen. Hvis lymfeknuter fjernes fra Quest’område, lymfatisk dysfunksjon og hevelse kan forekomme.

Også kreft og strålebehandling kan forårsake utvikling av lymphedem. Cystrial tumorer og vev forårsaket av stråling og kirurgi kan forårsake skade og skade på lymfesystemet.

Lymphedem kan De forekommer også Etter å ha håndtert hode og nakke tumorer. Det kan føre til hevelse i ansikt, øyne, nakke og lepper.

Hva er tegnene og symptomene på lymfatisk dysfunksjon?

Hovedtegnet på lymfatisk dysfunksjon er lymphedem. Lymphedem forårsaker hevelse i armene eller bena. Fingrene på hendene eller føttene kan holde væsken og svulme. Selv vevet i hodet og nakken kan være interessert.

Hevelsen kan begrense din bevegelsesfrihet. Du kan føle tyngde eller døve smerte i # 8217; interessert område. Lymphedem kan også føre til:

 • Hudendringer
 • Hudbleking
 • blinkers
 • Flytende lekkasje fra huden
 • infeksjon

I hodet og nakken kan lymfedem påvirke visningen og forårsake smerte til neseøret og overbelastningen. Kan Selv årsak problemer med:

 • puster
 • svelge
 • Snakker
 • henge

Folk med medfødt lymfedysfunksjon kan vise symptomer i tidlig barndom. Det kan også oppstå med starten av puberteten eller voksenlivet, selv utover Alder 35.

Symptomene på sekundær lymphedem kan vises når som helst etter operasjonen;. De fleste symptomene vil vises innen få måneder eller noen få år etter intervensjonen. Det kan imidlertid også være betydelig forsinket.

Hvilke komplikasjoner er forbundet med lymfatisk dysfunksjon?

Noen infeksjoner kan forekomme sammen med lymphedem, for eksempel cellulitt eller lymfangitt.

Cellulitt er en type bakteriell hudinfeksjon. Dette er relatert til hudendringer som ofte følger med lymphedem, slik at bakterier får tilgang til dypere vev.

Lymphangite kan skyldes en bakteriell, viral eller soppinfeksjon av lymfatiske fartøyer.

Symptomer på’infeksjon inkluderer en stripet eller farget rødt sted på det berørte området. Andre vanlige symptomer inkluderer:

 • feber
 • klø
 • frysninger

Hvordan lymfatisk dysfunksjon er diagnostisert?

Legen vil utføre en fysisk eksamen og vil spørre deg om informasjon om din medisinske historie.

Legen din kan bestille imaging test hvis du mistenker lymfatisk dysfunksjon. En mulig test er et lymfangiogram. Det er en type radiografi som bruker et kontrasterende fargestoff for å vise tydeligere veien til lymfeknuter og lymfatiske fartøy.

Legen vil ofte injisere fargestoffet i en vene mellom tærne. Fargestoffet kan også injiseres i det ingualske området. Røntgenbilder kan avsløre anomalier i det lymfatiske dreneringssystemet. En magnetisk resonans kan brukes i stedet for tradisjonell radiografi.

Hvordan lymfedemet er klassifisert?

Lymphedem er vanligvis klassifisert i faser basert på dets alvorlighetsgraden:

 • Stadium 0 (Latent). Du ser ikke synlige endringer, men du kan merke endringer i følelsen, ofte med smerte eller spenning.
 • Trinn 1 (mild). Hevelse i det berørte området kan endres i løpet av dagen. Stoffet vil holde en utsparing når presset (voldsomt ødem). Det er ingen permanente endringer i huden.
 • Trinn 2 (moderat). C’Det er en irreversibel hevelse der stoffene dine virker svampete i berøring. Betennelse og fortykning av huden oppstår.
 • Trinn 3 (Grave). C’er en oppbevaring av væsker pågår. Det interesserte området herdet og blir veldig stort. Hudendringer er permanente og det er ofte et tap av funksjonalitet.

Hvordan den lymfatiske dysfunksjonen behandles?

Målene med behandlingen er å redusere hevelsen tidlig og så mye som mulig og opprettholde bevegelsesområdet og funksjonen til det interesserte området.

Hjemmehjelp

Komprimering er en viktig behandling for lymphedem. Komprimeringen av # 8217; treff lemmen oppfordrer lymfatiske væsker til å bevege seg mot torso og ut av armen eller fra benet i en mer normal sirkulasjonsmodell.

Vikle armen eller benet fast med en elastisk bandasje eller bruk et omfattende plagg holder et kontinuerlig trykk på det hovne området. Dette reduserer størrelsen på Arto, det reduserer stress på huden og forbedrer mobiliteten.

Kompressive klær

Kompressive plagg er spesialdesignede strømper, sokker eller ermer som har en tettsittende PASSE på Hursen Limb. Legen kan foreslå at du kjøper komprimerende klær av en viss grad eller kompresjonsnivå. Graden eller nivået vil avhenge av alvorlighetsgraden av hevelsen. Standardkompressivt klær er tilgjengelig i de fleste apotek og dagligvarer.

Kompresjonsnivåer måles i trykk på HG MM (kvikksølv millimeter). Jo større den nødvendige kompresjonen, jo større skal trykket være.

Selv om det ikke er noen industristandard, er disse noen ofte brukt målinger:

 • Lav (klasse 1): Mindre enn 20 mm Hg
 • Medium (klasse 2): Mellom 20 og 30 mm Hg
 • Høy (klasse 3): større enn 30 mm Hg

Gradientkompresjon anbefales ofte. Det kan integreres i en sokk eller glidelås eller laget via et selvbetjent foringsrør. Gradientkomprimering er utformet slik at den er smalere på lengst punkt i armen eller benet og blir gradvis dypere høyere på’Arto.

Hvis du ikke er tilgjengelig innebygd gradientkomprimeringsklær, kan en spesialist i lymphedem vise deg hvordan du bruker svingete lag for å få samme effekt. En nærmere og nærmere vikling med mange overlapper starter på lengst punkt. Man hånden som viklingen beveges høyere opp på & bred, bredere, bredere og mindre overlatt.

Kjøp Sokker, Sokker eller Graduated Compression Sleeves.

Pneumatisk komprimering

En’annen form for trykkbehandling kalles pneumatisk komprimering. Pneumatisk komprimering innebærer jakker eller ermer som er programmert til å oppblåsere og deflate for å stimulere den riktige strømmen av lymfatisk væske.

Trening

L’Øvelse kan bidra til å håndtere lymfatisk dysfunksjon. Musklene dine kontrakt under øvelsen. Disse sammentringene trener press på lymfatiske fartøy. Dette hjelper væske til å bevege seg gjennom fartøy og reduserer hevelse.

Eksperter i Lymphedema anbefaler en rekke øvelser for å hjelpe til med å håndtere tilstanden:

 • Et enkelt utvalg av bevegelsesøvelser, som knæbøyning eller håndleddrotasjoner, er utformet for å opprettholde fleksibilitet og mobilitet.
 • Lys- og repeterende øvelser kan også forhindre væske i å stagnere i armer eller ben. Prøv å gå, gjør yoga eller gjør lav-effekt aerobic som svømming.

Mål i 20-30 minutters trening nesten hver dag i uken. Snakk med legen din før du starter en rutinemessig øvelse.

Medisinske og kirurgiske prosedyrer

Det er vanlig å anbefale fullstendig dekongestant terapi (CDT) for behandling av lymphedem. Dette inkluderer flere komponenter, noen som allerede er nevnt ovenfor:

 • Kompressive klær
 • Rutinemessig hudpleie
 • Øvelser for lemmer
 • Lymfatisk dreneringsmelding

Den lymfatiske dreneringsmassasje, også kjent som manuell lymfatisk drenering, er en type massoterapi utført av en kvalifisert profesjonell av lymphedem. Vevsmanipulering gjør det mulig for lymfatiske væsker å tømme mer fritt.

Frekvensen med hvilken manuell lymfatisk drenering er nødvendig, avhenger av tyngdekraften, posisjonen til hevelsen og mengden bevegelse av Dell’tolerert område. Det starter ofte fem dager i uken i tre til åtte uker, så det utføres med frekvensen som trengs for å opprettholde forbedring. Du kan også få en trening fra en profesjonell til å gjøre det hjemme.

Ikke gjennomgå manuell drenering hvis du lider av cellulitt eller andre typer hudinfeksjoner eller hudskader.

US Food and Drug Administration Godkjent Lav Level Laser Therapy for Breast Cancer Related Lymphedema Treatment. Det er tilrådelig å anvende denne behandlingen til en fysioterapeut eller annen helsepersonell som spesialiserer seg på lymphedem. utdanning de har oppdaget at det kan være effektivt for å redusere hevelse, smerte og størrelse på kunsten.

Fettsuging kan være effektiv i tilfeller av mer avanserte lymfedema-trinn når andre behandlingsalternativer ikke har hjulpet. utdanning de har oppdaget at det kan redusere størrelsen på lemmer, forbedre funksjonen, velvære og livskvaliteten. Men etter prosedyren er det fortsatt nødvendig å bruke trykklag for å holde hevelsen.

Lymphedem som oppstår sammen med A’bakteriell infeksjon vil bli behandlet først med antibiotika. Antibiotika kan bidra til å kontrollere smerte og hevelse. Bidrar også til å forhindre diffusjonen av # 8217; infeksjon.

Hva er det langsiktige perspektivet for personer med lymfatisk dysfunksjon?

Ditt perspektiv er avhengig av stadion, posisjon og årsak til lymphedem, så vel som din generelle helse.

Lymphedem er en nåværende tilstand som krever kontinuerlig omsorg. I de fleste tilfeller adresserer du jevnlig et visst nivå av hevelse, men kan administreres.

Det er viktig å jobbe med et helsepersonell med spesialister i lymfedem som inkluderer fysioterapeuter og kirurgiske og medisinske spesialister. Den beste måten å håndtere lymphedema er å bruke en kombinasjon av behandlinger og styringsteknikker.