Lyme-sykdommen sprer seg til USA

De rødbrune flåttene flyter jevnt i disse dager i Connecticut Agricultural Experiment Station. De sendes av offentlige helsemyndigheter over hele staten som vil vite om borreliose er tilstede i byene deres og hvor raskt den sprer seg.

For de nesten 150 år gamle stasjonsforskerne er flåttbårne sykdommer ikke noe nytt. Connecticut er landets episenter for borreliose, og det er her sykdommen har fått navnet sitt. Han ble først diagnostisert i Old Lyme, Connecticut i 1975.

Men nå er sykdommen funnet over hele USA og tilfeller er på vei oppover.

Spredning av flått og klimaendringer

De siste årene har forskere funnet ut at flåttbestanden har eksplodert på østkysten og over hele landet. I løpet av denne tiden har tilfeller av borreliose også økt dramatisk.

Mer nylig har en overflod av ensomme stjerneflått blitt oppdaget langs Connecticut-kysten.

«I løpet av de siste to tiårene har myntens befolkning økt med 60 prosent,» sa Goudarz Molaei, en forsker ved stasjonen. «De har nådd den sørlige delen av staten som grenser til New York City».

Selv om den ensomme flåtten ikke overfører borreliose, kan dens tilstedeværelse borte fra det vanlige sørlige habitatet tolkes som et mikrokosmos av hva som skjer over hele landet, sa Molaei.

Borreliose-bærende flått, som hjorteflåtten, har utvidet sitt territorium utover nordøst og inn i stater som en gang ble ansett som immune.

Mens nesten alle tilfeller av borreliose er funnet i 14 stater, hovedsakelig på østkysten, vises sykdommen i økende grad i stater som ikke er assosiert med borreliose også.

Del på PinterestNesten alle (95 prosent) tilfeller av borreliose er funnet i bare 14 delstater i USA. De fem beste statene for tilfeller av borreliose er Maine, Vermont, Pennsylvania, New Hampshire og Rhode Island.». Kreditt: US Centers for Disease Control and Prevention

Lange, fuktige vintre, et varmere klima og flere som bygger boliger på landsbygda er blant årsakene til at borreliose og andre flåttbårne sykdommer øker over hele landet, sier eksperter.

Dette betyr at sommerreisende må være oppmerksomme når de går på tur eller nyter andre utendørsaktiviteter, spesielt i Connecticut, men også i Delaware, Maryland, Minnesota, Pennsylvania, Virginia, Wisconsin, Nord-California, Oregon og Washington, ifølge Centers for Disease Control. og forebygging (CDC).

«Generelt sett utvides det geografiske området hvor flått og flåttbårne sykdommer finnes,» sa Candice Burns Hoffmann, talsperson for CDC. «Når mennesker og dyreliv beveger seg inn i overlappende områder og habitater, øker risikoen for eksponering for flåttbitt og flåttbårne sykdommer.».

Hvor alvorlig er borreliose i USA?

Det var 26 203 bekreftede tilfeller av Lyme-sykdom rapportert i USA i 2016, ifølge CDC. Dette er en økning på 31 % fra 2006.

De fleste tilfeller av borreliose er rapportert fra mai til august. Sykdommen oppstår ofte når en ung, infisert flått kalt nymfe biter huden og overfører bakterier.

Den lille edderkoppdyren foretrekker å feste seg til varme deler av kroppen, som en persons lyske, armhuler eller hodebunn.

Ulike regioner har forskjellige flåttarter som bærer borreliose til forskjellige styrkenivåer, sier eksperter. I stater der sykdommen ikke får mye oppmerksomhet, kan infiserte mennesker bli neglisjert, sa Linda Giampa, administrerende direktør for nonprofit Bay Area Lyme Foundation.

«Da vi startet Bay Area Lyme Foundation for fem år siden, ble beboere som viste symptomer fortalt av en rekke medisinske fagfolk at de ikke kunne ha borreliose fordi «det er ingen Lyme i California,» sa Giampa. «Det er spesielt opprørende ettersom tallene øker og virkningen av sykdommen fortsetter å vokse.».

Giampa sa at gruppen har sett at følelsene gir ekko i andre deler av landet.

«Vi utvidet rekkevidden vår da vi innså at sykdommen også er undervurdert i Midtvesten og Sør,» bemerket Giampa. «Vi blir stadig overrasket over samtalene vi mottar fra alle deler av landet og tilbyr for tiden støtte i hele USA basert på den økende etterspørselen.».

Han sa at en av utfordringene for pasienter som søker behandling er at stammer av bakteriene kan variere fra region til region. Som et resultat opprettet stiftelsen den nasjonale Lyme Biobank.

«Denne banken vil tillate forskere å utforske potensielle nye diagnoser mot en rekke bakteriestammer ved å gi prøver fra østkysten, vestkysten og Midtvesten,» sa Giampa. «Ettersom innbyggere i Midtvesten spesielt står overfor de samme utfordringene som vi først møtte her i Bay Area, jobber vi med lokale innbyggere i Minnesota og Wisconsin for å hjelpe med å overvinne disse utfordringene.».

Bakteriene kan forårsake influensalignende symptomer, inkludert hodepine og tretthet, og i omtrent 70-80 % av tilfellene produserer den et utslett som ofte ser ut som en kjede, ifølge CDC. De fleste tilfeller kan behandles med noen uker med antibiotika, men hvis den ikke behandles, kan borreliose føre til langsiktige helseproblemer.

Forebygging inkluderer bruk av insektmidler før du går ut og regelmessig sjekke for flått på dyr og barn.